Aleksander Lukašenko Svet24.si

KGB o dronih iz Litve, Lukašenko na zahod ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Izziv v vrečki presenečenja

Marjana Ogorevc Žgalin, Ženska, 09.11.2018 10:31:52

Tekmovanje kuharjev amaterjev 2018 v Celju.

Delite na:
Izziv v vrečki presenečenja
Na Lidlovi tržnici so si lahko tekmovalci izbrali vse, kar so potrebovali za svoje kreacije. Marjana Romanović

Reviji Ženska in Maja iz skupine Media24 sta s pomočjo sponzorja Lidl organizirali že 24. tekmovanje kuharjev amaterjev. Osem parov – mam in njihovih otrok – je vihtelo kuhalnice v soboto, 20. oktobra, na Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Celju. Tekmovalni pari so se tokrat soočili z izzivom, ki se je skrival v Lidlovi vrečki presenečenja. Vsi so imeli na voljo šest sestavin in kuhali po trenutnem navdihu. Gostitelji so že četrtič vzorno poskrbeli, da je vse teklo kot po maslu, strokovna komisija s chefom Tomažem Kavčičem pa je na koncu odločila, da sta si prvo mesto »prikuhala« Nuša Lilija in njen sin Aljaž Klinar s Frankolovega.

14k.JPG
Napeto tekmovalno vzdušje v obeh kuhinjah SŠGT Celje.
Marjana Romanović

Letošnje tekmovanje kuharjev amaterjev je potekalo pod sloganom »Iz kakovostnih sestavin je lahko pripraviti dober obrok«. Prikimavali so mu vsi, ki so se na sobotno dopoldne zbrali v Celju, točneje na Srednji šoli za gostinstvo in turizem. Že od zgodnjih jutranjih ur je po šolskih hodnikih vse vrvelo, saj so dijaki, ki so žrtvovali svoj prosti dan za pomoč pri tekmovanju, njihovi učitelji in seveda organizatorji tekmovanja vse pripravili za prihod tekmovalcev. Najprej je zbrane nagovorila Marta Krpič, odgovorna urednica revije Ženska, ki že vsa leta drži v rokah vse niti tega tekmovanja. Sledila je pozdravna beseda ravnatelja šole Iztoka Leskovarja, ki je povedal, da si štejejo v čast, da lahko že četrtič gostujejo tekmovanje. Posebej všeč pa mu je bila ideja, da se bodo pomerile mame v paru s svojimi otroki. Tudi desetletna Brina Anžin je bila med tekmovalci in se skupaj z mamo soočila z izzivom, ki ga je »zakrivila« prav ona. Lansko leto je dala idejo, da bi naslednjič vsi tekmovalci kuhali iz istih sestavin. Njena želja se je letos uresničila. Nabor sestavin je pripravil Tomaž Kavčič, živila za vrečke presenečenja pa je izbral strokovni učitelj kuharstva na celjski šoli Srečko Lešek. Preden so tekmovalci zavihali rokave, jih je nagovoril še Tomaž Kavčič, ki tudi sam stavi na tradicijo, »saj od tam izvirajo osnove kuhanja in le, če jih poznamo in upoštevamo, smo lahko ustvarjalni.«

In potem se je začelo. Tekmovalni pari so odprli vrečke presenečenja, se vsi po vrsti navduševali nad izborom živil in prižgali štedilnike.

2k.jpg
V vrečki presenečenja se je skrivalo šest živil: svinjska ribica, kislo zelje, panceta, suhe slive, korenje in ajdova kaša.
Marjana Romanović

Člani komisije so vestno beležili potek njihovega dela in po dveh urah sedli za skupno mizo. Sledila je pokušina vseh jedi, ocenjevanje in razgreta debata o vseh plusih in minusih na krožnikih. Komisija je ocenjevala iznajdljivost in izvirnost, potek priprave, upoštevanje sodobnih prehranskih načel, okus, videz, ime jedi in pogrinjek.

57k.jpg
Še zadnje poziranje tekmovalnih parov, njihovih navijačev, strokovne komisije in organizatorjev tekmovanja.
Marjana Romanović

Na koncu so o zmagovalni trojici odločale malenkosti, a tehtnica se je nagnila v prid Nuše Lilije in Aljaža Klinarja, ki sta pripravila s suhimi slivami polnjeno svinjsko ribico, zeljni zvitek s korenčkom, ajdovo kašo s slanino in slivovo temno omako. Jed sta poimenovala Lilijin krožnik. Takoj za njima sta se uvrstila Klavdija Simler in Hana Lapornik, ki sta pripravili Jesenski tris – minjone z ocvrto slanino, kašo s sezonsko zelenjavo, pire iz zelene in omako. Še posebne čestitke pa sta si zaslužili z vrhunsko organizacijo dela in čistočo na delovnem mestu. Tretje mesto sta zasedli Tanja Bergant s hčerko Nežo Bergant Oražem, ki sta pripravili svinjski medaljon, hruško, polnjeno z ajdovo kašo s slivami in zelje s slanino. Jed sta poimenovali Sladka Helena v jesenski vitaminski pojedini.

38 - Zmagovalna jed.JPG
Zmagovalna jed Nuše Lilija in Aljaža Klinarja: s suhimi slivami polnjena svinjska ribica, zeljni zvitek s korenčkom, ajdova kaša s slanino in slivova omaka.
Marjana Romanović

Vsi tekmovalni pari so bili nagrajeni s praktičnimi nagradami podjetij Lidl Slovenija in Media24, med katerimi je bil tudi Lidlov darilni bon za 10 evrov. Prvi trije pa so prejeli tudi darilne kartice Lidla Slovenije z vrednostmi 200 evrov, 150 evrov in 100 evrov.
Sledilo je še skupno fotografiranje in nato slovo z željo, da se prihodnje leto spet srečamo.

Tekmovanja kuharjev amaterjev 2018 so se udeležili:

18k.JPG
Tanja Bergant s hčerko Nežo iz Ljubljane
Marjana Romanović

23k.JPG
Petra Čelofiga s hčerko Julijo iz Miklavža ma Dravskem polju
Marjana Romanović

25k.JPG
Martina Gregorič s hčerko Lariso iz Nemške vasi, Ribnica
Marjana Romanović

24k.JPG
Maja Lilija s hčerko Mio iz Stražice, Frankolovo
Marjana Romanović

20k.JPG
Melita Močnik Okorn s hčerko Klaro iz Šmartnega pri Ljubljani
Marjana Romanović

19k.JPG
Klavdija Simler s hčerko Hano iz Visoč, Planina pri Sevnici
Marjana Romanović

Komisijo so sestavljali (z leve na fotografiji spodaj): strokovni učitelj strežbe SŠGT Celje Kristjan Klančnik, kuharski mojster Tomaž Kavčič, strokovna učiteljica kuharstva SŠGT Celje Cecilija Božnik, urednica kulinaričnih vsebin v revijah Media24 Marjana Ogorevc Žgalin in strokovni učitelj kuharstva SŠGT Celje Srečko Lešek. Rezultate glasovanja pa je zbrala Marta Krpič, odgovorna urednica revije Ženska.

41k.JPG
Komisija
Marjana Romanović

Zahvaljujemo se vodstvu, zaposlenim in dijakom Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje za gostoljubje in pomoč pri organizaciji tekmovanja ter za voden ogled po središču knežjega mesta. Lidlu Slovenija pa za finančno pomoč ter za lepe in bogate nagrade tekmovalcem.