favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Izjemen uspeh Marofove modre frankinje

Oglasno sporočilo, 13.04.2018 11:39:49

Eden največjih svetovnih vinskih kritikov Steven Spurrier je Marofovo modro frankinjo uvrstil med tri vina, ki jih priporoča bralcem Decanterja. To je izjemen uspeh tako za vina Marof, ki jih ustvarja priznani vinar Uroš Valcl, kot za vsa slovenska vina, saj nas postavlja na pomemben svetovni vinski zemljevid.

Delite na:
Izjemen uspeh Marofove modre frankinje
Uroš Valcl, vinar iz največje prekmurske družinske vinske kleti. Foto: Marijan Močivnik/Studio Ajd

Steven Spurrier, ki je lansko leto postal Decanterjev človek leta, je Marofovo modro frankinjo na sto točkovni lestvici ocenil z odličnimi 94 točkami, kar je izjemno dober dosežek. Tovrstno priporočilo tako renomiranega vinskega poznavalca pomeni pomemben doprinos k povečanju prepoznavnosti tako prekmurskih kot slovenskih vin. O Marofovi modri frankinji je povedal sledeče: »Odlične globoke žametno rdeče barve, ki je videti mladostno in razkošno. Tople jesenske jagode na nosu, z rahlo pikantnostjo, ki doda vinu karakter, a vas ne spelje od pričakovane mehkobe, gladkosti okusa. Vino je dokaj polno s pristno zrelostjo na okusu. Vsa naravna krepkost in živahna globina sta pod gladko teksturo, ki je podkrepljena z naravnimi kislinami. Hrast je zelo dobro vkomponiran. Zelo fino vino«. 

Marof - Modra frankinja Mackovci 2011 0.75L.JPG
Marof - Modra frankinja
Foto: Bottleshooters.eu

Uroš Valcl, vinar iz največje prekmurske družinske vinske kleti, k temu dodaja: »Ta uspeh je zame pomemben dokaz, da že 20 let delam in razmišljam v pravi smeri. Ob tem ves čas poudarjam, da je Goričko res izreden mikrookoliš za pridelavo rdečih vin, še posebno modre frankinje. Ta je fundamentalno gledano zelo sofisticirana sorta, ki potrebuje toplo in suho jesen, kar ji je na Goričkem dano, poleg tega pa takšno mineralno pestrost tal, kakršno premoremo na Goričkem, najdemo redkokje. Prav sestava tal pa poleg sonca najbolj vpliva na okus vina. Vina Marof torej samo zrcalijo terroir, sam nič ne čaram in res sem vesel, da je tako pomemben vinski strokovnjak, kot je Spurrier, to prepoznal«.

Steven Spurrier je tudi v preteklosti že rad pokušal Marofova vina. Tako je lani oktobra Urošu Valclu po elektronski pošti sporočil, da je pokusil štiri njegova vina in da so se mu vsa zdela zelo zanimiva. »So prava vinogradniška vina, vinifikacija in staranje sta poštena – brez intervencij – in pristajata vinski sortam. Kar želiš pokazati, pride na plan zelo jasno,« je zapisal takrat. Izjemno dobro je ocenil tudi Marofova bela vina, in sicer Breg sauvignon z 91 točkami, Breg chardonnay z 92 točkami in Bodonci laški rizling s 93 točkami.