mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Izgubite kilograme s 5-barvno dieto

Tina Lucu, 08.10.2019 20:00:00

Pri tej novi metodi prehranjevanja vsak dan pojeste pet obrokov v barvi, ki je določena za tisti dan – nedelja in ponedeljek nimata barve, a pa je pripravljen posebni načrt. Na ta način boste brez težav shujšali tudi 10 kilogramov mesečno – brez občutka lakote ali jo-jo učinka.

Delite na:
Izgubite kilograme s 5-barvno dieto
barvna dieta Profimedia

Beli ponedeljek

 Na jedilniku so riž, špageti, mleko, pusta skuta, mocarela, kokosova moka, kuhano jajce, cvetača, gobe, ingver, bela repa, čebula ali banana

 Posebnost: večina teh belih živil vsebuje dragocene antioksidante, ki lahko znižajo krvni pritisk in holesterol.

 Puran z gobovim ragujem

 Za 2 porciji potrebujete: 200 g gob (na primer lisičk), 3 mlade čebule, pol šopka peteršilja, 90 g riža, 2 žlici olja, sol, poper, 4 žlice belega vina, 1 žlico kisle smetane, 300 g puranjih prsi

 1 Gobe in mlado čebulo zrežite na rezine, peteršilj grobo sesekljajte. Riž skuhajte po navodilih z embalaže.

2 V ponvi segrejte 1 žlico olja in na njem približno 3 minute pecite zelenjavo. Začinite s soljo in poprom. Prilijte vino in pustite, da vse skupaj lahno vre približno 2 minuti. Dodajte gobe in jih kuhajte 5 minut. Nato primešajte še kislo smetano in ragu začinite.

3 Meso zrežite na trakove in jih približno 4 minute pecite na preostanku olja. Postrezite jih z rižem in gobami in potresite s peteršiljem.

 Na obrok približno 350 kcal,

beljakovine: 10 g, maščobe: 13 g, ogljikovi hidrati: 46 g.

dieta1.jpg
barvna dieta
Profimedia

Rdeči torek

 Vaše jedi naj vsebujejo rdeč fižol, rdečo peso, paradižnik, rdečo papriko, lečo, češnje, brusnice, rdeč ribez, rdeča jabolka, rdečo grenivko ali jagode.

 Posebnost: živila, kot so brusnice ali rdeča pesa, vsebujejo veliko flavonoidov – rastlinskih snovi, ki ščitijo srce in preprečujejo prehladna obolenja.

 Lečina enolončnica s klobaso

 Za 2 obroka potrebujete: 120 g leče, 1 lovorjev list, po ½ rdeče in rumene paprike, pol stebla belušne zelene, sol, poper, kis, 2 klobasi, ¼ šopka majarona

 1 Lečo namočite čez noč (če je iz pločevinke vam je ni treba). Vodo odlijte. Lečo in lovorjev list zavrite v pol litra vode in jo nato približno 30 minut kuhajte pri nizki temperaturi in v zaprtem loncu.

2 Papriko zrežite na kocke, zeleno pa na rezine. Obe vrsti zelenjave stresite k leči. Kuhajte še 30 minut. Juho začinite in ji dodajte kis.

3 Klobasi segrejte v vroči vodi, ju zrežite na rezine in te stresite v juho. Dodajte potrgane lističe majarona.

 Na obrok približno 405 kcal,

beljakovine: 19 g, maščobe: 28 g, ogljikovi hidrati: 16 g.

dieta2.jpg
barvna dieta
Profimedia

Zelena sreda

 Danes pridejo na mizo zelišča, solata, zeleni čaj, kumara, ohrovt, brokoli, špinača, stročji fižol, artičoke, zeleni beluši, grah, bučke, zelena jabolka in kosmulje.

Posebnost: zelena živila so bogat vir folne kisline, ki preprečuje srčna in žilna obolenja

 Špinačna juha s feto

 Za 2 obroka potrebujete: 1 čebulo, 1 žlico olja, 250 g listov špinače (sveže ali zamrznjene), pol litra zelenjavne juhe (instant), 3 vejice timijana, 2 žlici fete, sol, poper, 150 g jogurta, 2 g rastlinskega sredstva za zgoščevanje

 1 Kocke čebule podušite na olju. Dodajte špinačo in juho (pri sveži špinači nekaj listov prihranite za na konec). Juho zavrite in jo v pokriti posodi pri srednji temperaturi kuhajte približno 7 minut.

2 Sesekljajte timijanove lističe. Primešajte jim še feto in po potrebi limonino lupinico.

3 Juho pretlačite s paličnim mešalnikom. Primešajte še jogurt in sredstvo za zgoščevanje. Juho pri nizki temperaturi kuhajte še 2 – 3 minute in jo začinite. Postrezite in okrasite s špinačnimi listi. V skodelico kanite še malce mešanice fete.

 Na obrok približno 150 kcal,

beljakovine: 8 g, maščobe: 10 g, ogljikovi hidrati: 5 g.

dieta4.jpg
barvna dieta
Profimedia

Oranžni četrtek

Pomembno je, da se sveti. Danes so na vrsti korenje, buča, papaja, losos, rakci, med, mango, nektarine, marelice, pomaranče, breskve in mandarine.

 Posebnost:

Oranžna živila zahvaljujoč visokim vrednostim betakarotena preprečujejo rakava obolenja in lahko poleg tega nekoliko upočasnijo staranje kože.

 Losos s kumarično omako

 Za 2 obroka potrebujete: 1 kumaro, 2 mladi čebuli, 2 lososova fileja (brez kože), 2 žlici limoninega soka, sol, poper, 1 žlico olja, 125 ml ribje osnove (ali kokošje juhe), 2 žlički gorčice, 1 žlico kisle smetane, 1 žličko pehtrana

 1 Kumaro olupite tako, da bodo na njej ostali posamezni trakovi lupine. Po dolgem jo prepolovite, ji z žličko odstranite semenje in jo zrežite na rezine. Mlado čebulo zrežite na obročke. Losos nakapajte z 1 žlico limoninega soka in ga začinite.

2 V posodi segrejte olje ter na njem pri srednji temperaturi približno 2 minuti pecite zelenjavo. Dodajte osnovo, gorčico, kislo smetano in preostal limonin sok. Omako začinite in jo pri srednji temperaturi drušite približno 30 minut.

3 Lososa položite na zelenjavo, ga potresite s pehtranom in ga v pokriti posodi kuhajte približno 10 minut.

 Na obrok približno 400 kcal,

Beljkovine: 31 g, maščobe: 29 g, ogljikovi hidrati: 5 g.

dieta3.jpg
barvna dieta
Profimedia

Modri petek

 Ta dan se lahko razveselite vijoličastega zelja, radiča ali vijoličnega krompirja (vitelotte), jajčevcev, modrega grmičastega fižola, temnega grozdja, robid, borovnic, črnega ribeza, sliv in fig.

 Posebnost: večina modrih živil vsebuje t.i. antociane. Te bioaktivne rastlinske snovi imajo izjemno zdravilno in regeneracijsko moč na celoten organizem. Ščitijo krvne žile in preprečujejo srčni infarkt, okrepijo  porabo kisika v celicah in zato delujejo pomlajevalno. Poleg tega pomirijo sluznice in regenerirajo črevesno floro, ki je poškodovana zaradi bolezni in/ali zdravil. Ščitijo pred artrozo, artritisom in osteoporozo.

  Borovničev smuti

 Za 2 kozarca potrebujete: 150 g borovnic (svežih ali zamrznjenih), 200 ml pinjenca, 1 žlico svežega limetinega soka, 2 žlici beljakovinskega praška

 Zamrznjene borovnice odtajajte. Dodajte jim 100 ml hladnega pinjenca, limetin sok in beljakovinski prašek in vse skupaj pretlačite s paličnim mešalnikom. Prilijte še 100 ml hladnega pinjenca in popijte smuti.

 Na kozarec približno 100 kcal,

beljakovine: 12 g, maščobe: 6 g, ogljikovi hidrati: 10 g.

Rumena sobota

 Danes so na jedilniku poslastice kot so sir, jajca, krompir, rumena paprika, žita, breskve, ananas, rumena jabolka, grenivke in hruške.

 Posebnost: naravna barvila (karotenoidi) rumenih živil ščitijo pred nalaganjem holesterola v žilah in tako tudi pred srčnim infarktom in kapjo.

 Krompirjev narastek z jabolki

 Za 2 obroka potrebujete: 1 jabolko, 2 žlici limoninega soka, 500 g krompirja, pol žlice olja, 1 rumenjak, 100 ml kisle smetane, 50 ml kondenziranega mleka, sol, poper, muškatni orešek, 40 g lahke gaude

 1 Pečico segrejte na 180 stopinj. Jabolko olupite, ga zrežite na tanke krhlje in jih zmešajte z limoninim sokom.

2 Krompir olupite, ga zrežite na tanke rezine in jih izmenjaje z rezinami jabolk, kot bi polagali strešnike, zložite v namaščen model za narastke.

3 Rumenjak zmešajte s kislo smetano in kondenziranim mlekom, mešanico začinite in jo prelijte po krompirju. Na krompir nastrgajte še sir in narastek pecite približno 45 minut. Po želji okrasite še z mlado čebulo.

 Na obrok približno 350 kcal,

beljakovine: 10 g, maščobe: 13 g, ogljikovi hidrati: 48 g.

Brezbarvna nedelja

 Ob nedeljah smete jesti samo zelenjavno ali mesno juho. Če vam je to preveč “brezbarvno”, lahko pojeste juho z rezanci ali ribjo juho. Idealna za pitje je mineralna voda.

 Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 38, 13.9.2019