Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Hrana za srečo

Tina Lucu, 08.03.2020 08:00:10

Če določeno hrano zaužijemo ob pravem trenutku, nam zaigra srce. In to je odvisno predvsem od osebnih spominov.

Delite na:
Hrana za srečo
čokolada profimedia

Jabolčni zavitek z vaniljevo omako, ki ga je pripravljala babica. Špageti s kupljeno bolonjsko omako, ki smo jih prvič skuhali sami. Ali pa rogljiček: sladek in maslen kot ob prvem obisku Pariza. Določena jed lahko v pravem trenutku sproži prave občutke sreče.

Ali se še spomniš?

Pogosto nima to nič opraviti s sestavinami, temveč predvsem z vonjem in okusom: oboje namreč povežemo z lepimi spomini in časi, ko smo uživali v kolaču, testeninah in podobnem. Ko nato kje zavohamo čudovito aromo po jabolkih in cimetu, se takoj spomnimo na babico in na to, kako varno in prijetno smo se počutili v njeni kuhinji. Prav tako pa nas lahko določena jed spomni na prvi prepir s partnerjem in kako smo se pozneje pomirili.

profimedia-0401877390.jpg
kava
profimedia

Hormon sreče

Ta posebni občutek sreče razširja hormon dopamin. Ustvarja se v naših možganih, ko doživimo lepe trenutke in se s tem aktivira naš nagradni sistem. Naši možgani si to zapomnijo in nato z določenimi jedmi ali hranili povežejo posebne občutke. Hrano lahko tako uporabimo celo v terapevtske namene. Proti depresiji denimo pomagajo jedi iz otroštva, ki jih nekdo povezuje s pozitivnimi izkušnjami.

profimedia-0090030846.jpg
suho sadje
profimedia

Sedež vznesenosti

Naša lastna tovarna sreče pa se ne skriva le v naših možganih. Nedavna študija je odkrila tudi štiri talente našega črevesja - tudi ono lahko ustvarja vznesenost. Za to poskrbi kozmos njegovih bakterij, ki prav tako vpliva na izločanje hormona dopamina. Živčna sistema črevesja in želodčno-črevesnega trakta sta si namreč zelo podobna in tudi med seboj tesno povezana. Signali iz trebuha se ves čas pošiljajo v glavo in nazaj.

Na podlagi znanstvenih raziskav tudi vemo, da nekatera hrana vzbuja pozitivne občutke - tudi brez povezave z osebnimi spomini. Vemo pa tudi, kaj je zaviralno: alkohol denimo zmanjša izločanje hormona serotonina, ki je poleg dopamina še en prinašalec sreče, ki ga izloča naše telo.

profimedia-0179804179.jpg
ananas
profimedia

Pravilno uživanje

Da bo hrana lahko povzročala dobre občutke, je pomembno, da se držimo nekaterih pravil. Dnevni obrok mora predstavljati premor od vsakdanjika, nekakšno oazo miru. Če kosilo pojeste stoje ali pa celo pred računalnikom, to povzroča stres za vas in za vaš organizem. Družinski obroki ne smejo potekati pred televizorjem. Z mize pospravite vse mobilne telefone in uživajte v skupnih obrokih z vašimi ljubimi osebami. Tako bodo črevesje in možgani začutili, da je dobra volja pri vas vsak dan na jedilniku - tudi če je to le kruh ali pa slavnostna pojedina.

7 živil, ki takoj poskrbijo za dobro voljo

1 Čokolada

Je pravi zimzelen med hrano za srečo, ker dejansko vedno pomaga: pri ljubezenskih težavah, stresu ali pa ko se po napornem dnevu zleknemo na kavč in čokolada nagovori naš nagradni sistem. Poleg tega vsebuje tudi hormon serotonin, ki poskrbi za boljše razpoloženje. Previdno: preveč čokolade ni dobro za zobe in zdravje. Sem in tja nekaj koščkov temne čokolade pa je celo zelo dobro za naš srčno-žilni sistem.

2 Testenine, krompir in kruh

To niso zli ogljikovi hidrati. Več študij je dokazalo, da prehrana, bogata z ogljikovimi hidrati in nekoliko revnejša z beljakovinami, na dolgi rok osrečuje ljudi. S tako vrsto prehrane se telo lažje spopada s stresom, ustvarja se triptofan, ki je sestavni del serotonina, zniža se nivo stresnega hormona kortizola. Najbolje pa je sicer uživati polnozrnate izdelke, da nivo sladkorja v krvi ne poleti v višave.

3 Ananas

Skupaj s slivami in bananami ta tropski sadež spada med najbolj zdravo hrano za srečo: vsebuje še posebej veliko triptofana. Več ko dobi naše telo te aminokisline, bolje lahko ustvarja serotonin.

4 Suho sadje

Datlji in fige poleg že omenjenega triptofana vsebujejo tudi veliko magnezija, ki nam izboljšuje odpornost proti stresu.

5 Ribe

V državah, kjer pojedo veliko rib, ljudje manj zbolevajo za depresijo. Znanstveniki menijo, da se vzrok skriva v maščobnih kislinah omega-3, ki delujejo podobno kot antidepresivi.

6 Čili

Skupaj s poprom in feferoni ta začimba povzroči bolečinski dražljaj, ki nato izloča endorfine (hormone sreče) - ti omrtvičijo, sprostijo in izboljšajo razpoloženje.

7 Kava

Prav zjutraj kava in črni čaj delujeta zelo poživljajoče. Kofein spodbudi presnovo, delovanje srca in živčni sistem. Postanemo budni in naše razpoloženje je takoj boljše.

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 7, 14.2.2020