mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Hrana proti staranju: breskve in losos brišejo leta in gladijo gube

D. B., 22.09.2019 13:00:00

Vitamin B, ki je v jetrih, kvasu in žitih, pospešuje rast las ter preprečuje njihovo sušenje in redčenje. Prav tako pomirja razdraženo in pordelo kožo, pomaga pri razpokanih ustnicah in lomljivih nohtih. Prehrana bi morala biti večinoma rastlinskega izvora, raznovrstna in bogata z rastlinskimi olji.

Delite na:
Hrana proti staranju: breskve in losos brišejo leta in gladijo gube
Borovnice Pixabay

Sadje in zelenjava, posebno tista, ki je bogata z antioksidanti, kot so jagodičevje, agrumi in kivi, imajo pomembno vlogo pri zdravju vaše kože. Znan avtor knjige o prehrani, ki upočasnjuje staranje, dr. Nicholas Perricone, svetuje, da jeste čim več jagodičevja temne barve (kot so borovnice in črni ribez), divjega lososa, oreščkov, avokada in pijete čim več vode. S to prehrano boste ohranili mladosten videz. 

Da bi preprečili spremembe na koži in zadrževanje tekočine v telesu, zaužijte več živil, ki so bogata z vitaminom C (raznobarvno sadje in zelenjava ter naravni sadni sokovi), kalijem (banane, marelice, breskve, pomaranče, paradižnik in krompir) ter žveplom (šparglji in grenka zelenjava), saj ta živila pospešujejo nabiranje škodljivih snovi v organizmu. Poleg tega se izogibajte preveč slani in preveč začinjeni hrani.

breskve peach-2573836_1920.jpg
Breskve
Pixabay

Sol ima sposobnost zadrževanja vode v telesu, zato jo je treba v prehrani omejiti. Zaželeno je, da ne pretiravate s sladkorjem in izbirate ogljikove hidrate z nizkim glikemičnim indeksom. Beli sladkor zamenjajte z medom, javorjevim ali agavinim sirupom ter z naravnimi sladili, ki ne vsebujejo kalorij. Piškote raje pripravljajte z ovsenimi kosmiči ali polnozrnato moko kot z belo moko in sladkorjem. Zaželene so sladice, ki vsebujejo jagodičevje in jogurt ter temno čokolado z visokim deležem kakava.

Voda ima ključno vlogo pri odvajanju strupov iz telesa, priporočeno je, da je na dan popijemo osem skodelic. Alkoholu in kofeinu se je treba izogibati, telesu pa vsak dan privoščite tudi telovadbo.

Vitamini skupine B (kvas, drobovina, predvsem jetra, žita, mleko, jajca, meso, ribe, zelena listnata zelenjava, banane, oreščki in stročnice) so nujni za vzdrževanje zdrave kože, nohtov in las. S proteini bodo ta živila koži pomagala ohraniti sijaj in elastičnost, nohtom čvrstost, lasje pa bodo mehkejši in svilnati. Z vitaminom B lahko najučinkoviteje spodbudimo rast las, ti pa postanejo tudi gostejši. Pomaga tudi pri suhi in pordeli koži, razpokanih ustnicah ter pri težavah z razpokano kožo na koncu ustnic, okoli nosu in pri krhkih nohtih. Prehrana, bogata z vlakninami, pomaga k boljši vitalnosti črevesja in razstruplja organizem, preprečuje nabiranje strupov v organizmu ter pri nalaganju strupov v tkivih. Z njim vzdržujemo kožo lepo in zdravo.

paradižnik tomato-663097_1920.jpg
Paradižnik
Pixabay

Primer jedilnika za lepo in zdravo kožo

•  Bujenje: 2,5 dl vode

•  Zajtrk: skodelica ovsenih kosmičev z žličko lanenih semen, 2 dl mleka ali jogurta, rezina melone ali ¼ skodelice svežega jagodičevja (borovnice so odlična izbira); 5 dl vode, zeleni ali črni čaj

•  Kosilo: sardele na žaru (250 g), blitva s krompirjem na olivnem olju, 2 skodelici solate (zelena solata, rukola, paradižnik) z ekstra deviškim olivnim oljem in sveže stisnjenim limonovim sokom, rezina melone (8 cm), 1/4 skodelice svežega jagodičevja; 2,5 dl vode

•  Malica: jabolko, 180 ml navadnega jogurta, 1/4 skodelice bučnih semen; 2,5 dl vode

•  Večerja: zrezek lososa z žara (150 g), 2 skodelici solate z ekstra deviškim olivnim oljem in sveže iztisnjen limonov sok, 1/2 skodelice zelenjave, pripravljene na pari (odlična izbira so beluši, brokoli ali špinača), rezina melone (8 cm), 2,5 dl vode

•  Večerni prigrizek: 1/4 skodelice svežega jagodičevja, 3–4 mandlji, 2,5 dl vode

Top pet živil proti staranju

Živila, bogata z beljakovinami

Beljakovine so potrebne za obnovo in upočasnjevanje staranja kože, maščobne kisline omega-3 pa vzdržujejo vlažnost kože in blažijo vnetne procese.

kvas profimedia-0260037865.jpg
Kvas
Profimedia

Jagodičevje za detoksikacijo

Pogosto uživajte jagodičevje, posebej borovnice. Vsebujejo antioksidante, ki pomagajo pri detoksikaciji in preprečujejo prehitro staranje.

ovseni kosmiči oat-2775006_1920.jpg
Ovseni kosmiči
Pixabay

Oreščki vsebujejo vitamin E

V svoji prehrani dajte prednost oreščkom, predvsem lešnikom in mandljem, pa tudi avokadu, saj vsebuje vitamin E in linolno kislino.

Ovsena kaša uravnava raven sladkorja v krvi 

Za zajtrk jejte sveže pripravljeno ovseno kašo ali ovsene kosmiče, ki bodo pomagali pri vzdrževanju ravni sladkorja v krvi, izogibajte se kavi.

Pazite na glikemični indeks živil

Jejte melone, jabolka in hruške, saj imajo nizek glikemični indeks, bodite pozorni na vnos lubenic, banan in manga, ker imajo visok glikemični indeks.

Objavljeno v reviji Bodi zdrava št. 8, 12. 8. 2019