Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Gurmanska pica

Vera Simončič, Bodi zdrava, 11.03.2019 11:01:43

Po burgermaniji in gurmanskih burgerjih se nam zdaj obeta prava picamanija, na pohodu so gurmanske pice.

Delite na:
Gurmanska pica
Pica Getty Images

Gurmanska pica je pica, kjer je posebna skrb namenjena kakovosti sestavin. Te morajo biti prvovrstne, vključno s testom, ki je največkrat pripravljeno z drožmi. Pripravljene paradižnikove omake, pica šunka, vnaprej nariban sir in vložene gobe na gurmanskih picah nimajo prostora. Tu kraljujejo nežna mocarela, domača šunka in druge mesnine ter prvovrstne omake.

Manj je več

Gurmanske pice prepoznate po tem, da je na njih manjše število različnih sestavin in da so na splošno manj obložene. Velikokrat jih obložijo oziroma dopolnijo šele po peki testa. Za gurmanske pice so tudi značilne sestavine, ki jih na klasičnih picah ne zasledimo, od račjih prsi, karamelizirane čebule in drugih delikatesnih izdelkov do različnih vrst zelenjave, pa tudi sadja in različnih začimb.

Priprava domače gurmanske pice ni preveč zahtevna, le prave sestavine morate nakupiti. Vse pa se začne s testom. Če niste vešči priprave testa z drožmi, potem uporabite naš recept, ki je naslednji najboljši približek. Resda vzame malce več časa, a z vzhajanjem čez noč testo pridobi okus in prožnost.

Testo

Recept je prirejen po tradicionalnem receptu za neapeljsko pico.
Sestavine za približno šest pic:
1 kg moke (najboljša je italijanska, posebna za pico)
7 g (1 zavitek) suhega kvasa ali ½ kocke svežega
90 ml olivnega olja
sol

Priprava:

V skledo zlijte 600 mililitrov mlačne vode in dodajte 10 gramov soli. Primešajte dve žlici moke, tako da dobite vodeno testo. Dodajte kvas, ga umešajte in pustite vse skupaj stati dve minuti. Nato postopoma med mešanjem dodajajte 900 gramov moke in 90 mililitrov olja. Mešajte, da dobite mehko testo. Po potrebi prilijte še malce vode. Preostalo moko potresite po delovni površini, nanjo stresite testo in ga približno dvajset minut gnetite, da postane gladko in prožno.

Testo prestavite v pomokano skledo, ga pokrijte s prtičem in pustite vzhajati približno eno uro oziroma dokler ne podvoji prostornine. Vzhajano testo rahlo potlačite, prevrnite na delovno površino in ga oblikujte v štruco. Narežite ga na šest enakih kosov in vsak kos oblikujte v hlebček. Hlebčke položite na naoljen pekač, jih pokapajte z oljem, pokrijte s prozorno folijo in kuhinjsko krpo ter postavite čez noč v hladilnik.

Peka

V picerijah pečejo pice v električnih pečeh pri 300 stopinjah, v krušnih pa se temperatura lahko povzpne tudi do 450 stopinj Celzija. Domače pečice imajo navadno najvišjo temperaturo 250 stopinj, le redke lahko segrejemo na 270 ali 300 stopinj. Vsekakor moramo pečico pred peko segreti. Najboljše rezultate bomo dosegli s peko na posebni šamotni ali jekleni plošči, ki pa jo moramo v pečici segrevati približno 45 minut. Če je nimamo, uporabimo ali čim tanjši aluminijast pekač ali pa jo s papirjem za peko previdno položimo na pekač, ki smo ga segreli skupaj s pečico. Dobre rezultate dobimo tudi, če pico položimo s papirjem za peko neposredno na rešetko, ki jo vstavimo na spodnjo raven. Seveda mora biti spodnji grelec vključen.

Pečico segrejte na najvišjo možno temperaturo. Hlebček testa prenesite na pomokano delovno površino in ga sploščite v krog. Nato ga pazljivo dvignite in v rokah obračajte, da se vam s pomočjo gravitacije raztegne v krog premera približno 30 centimetrov. Položite ga na papir za peko ali pomokan lopar, oblikujte in na hitro obložite. Da obdržite kar največ vročine v pečici, pico čim hitreje položite v pečico in pecite od sedem do osem minut.

Paradižnikova omaka

Značilnost gurmanske pice so čisti okusi prvovrstnih sestavin. Tako tudi paradižnikova omaka vsebuje samo paradižnike. Ti morajo biti seveda polnega okusa, čeprav so iz pločevinke. Priporočamo pelate ali paradižnike v koščkih, po možnosti sorte san marzano, ali češnjevce in iz ekološke pridelave. Oboje pred uporabo odcedite, paradižnike v koščkih enostavno razporedite po testu, pelate pa razdrobite kar z rokami.

Na paradižnikovo omako naložite svoje najljubše sestavine, samo ne pretiravajte.

Nekaj idej (s paradižnikovo omako ali brez)

Rezine bučk zmešajte z olivnim oljem in limonovim sokom, razporedite po paradižnikovi omaki in potresite s kozjim sirom.

Brokoli razdelite na cvetove, jih blanširajte in nato razporedite po paradižnikovi omaki, dodajte svež čili, črne olive in potresite s sirom provolone.

Slanino hrustljavo popecite v ponvi, nato jo odcedite in na žlici maščobe, ki je ostala od peke slanine, podušite por. Testo na tanko premažite z maskarponejem, potresite z mocarelo, slanino, porom in parmezanom.

Testo premažite z omako hoisin, obložite z mlado špinačo, na tanko narezano papriko, na tanko narezanimi pečenimi račjimi prsi in mocarelo. Pečeno pico nato še potresite z mlado čebulo in sezamom.

Objavljeno v reviji Bodi zdrava št. 2, 11. 2. 2019.