Goveja juha z izbrano zakuho
Krepka goveja juha, ki se je kuhala počasi, kakor so to delali nekoč, ko so lonec postavili na štedilnik, ki so ga kurili na drva, je med Slovenci zelo priljubljena in cenjena. Zares bogato in praznično pa govejo juho naredijo še primerno izbrane zakuhe.
Jetrni žličniki
Sestavine za 6 oseb:
· 150-200 g telečjih ali mladih govejih jeter
· 50 g masla
· 1 zvrhana žlica na drobno sesekljane čebule
· 2 jajci
· 50 g namočene in ožete kruhove sredice
· 50 g drobtin
· 50 g moke
· sol in poper
· 1 ščep majarona
· 1 žlica sesekljanega peteršilja
Priprava:
Jetra narežemo in zmeljemo. Čebulo na stopljenem maslu prepražimo, da postekleni in bledo zarumeni. Jajci stepemo. Jetra, namočen in ožet kruh, jajci, ohlajeno čebulo in začimbe dobro zmešamo. Med mešanjem dodamo drobtine in moko, da dobimo srednje gosto zmes. Z žlico zajemamo žličnike in jih zakuhamo v vrelo juho. Kuhamo jih od 7 do 10 minut.