Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Gomolj s tigrovo kožo

Jernej Mazej, 07.10.2019 08:00:00

Tisti, ki raziskujete, kako obogatiti prehrano in z njo okrepiti zdravje, ste zagotovo že slišali za zemeljski mandelj. V resnici to ni pravi mandelj, ampak gre za gomolj, ki pa ima številne nadvse koristne prehranske in zdravilne lastnosti. Prav nenavadno je, da to superživilo kljub razmeroma lahki vzgoji tudi v naših podnebnih razmerah v Sloveniji zelo slabo poznamo. Pa se lahko to spremeni? Morda vas navdušimo in svoj prostor dobi na vaših gredicah.

Delite na:
Gomolj s tigrovo kožo
Gomolji se lahko zmeljejo v moko in dodajajo v različna druga živila. Dreamstime

Zemeljski mandelj (Cyperus esculentus) imenujemo tudi tigrov orešček, našli pa ga boste še pod imenom chufa. Kljub takemu poimenovanju pa ne gre za orešček, temveč je gomolj tigrove trave, ki avtohtono raste v Španiji in Afriki.

Gre za zelo staro živilo, ki naj bi po nekaterih podatkih sestavljalo kar 80 % prehrane naših paleoprednikov pred dvema milijonoma let. Odkrili so ga tudi v egipčanskih grobnicah iz obdobja 6.000 let pred našim štetjem. Pri nas rastlini pravimo užitna ostrica.

ZR sep 19 - preverjeno dobri FOTO 2.jpg
naslovna fotka
Dreamstime

Zemeljski mandlji so naravno sladki in so bogat vir vlaknin (33 g/100 g) ter drugih hranilnih snovi, zaradi česar so jim ponekod nadeli vzdevek hrana preživetja. Njihova odlična lastnost je, da so brez alergenov in glutena ter tako primerni za tako rekoč vsakogar. Nase vežejo maščobe in prebavne sokove, s čimer varujejo trebušno slinavko. Primerni so tudi za diabetike in so tako lahko zelo zdrav posladek za to skupino bolnikov.

Gomolji zemeljskega mandlja pa so tudi nadvse hranljivi. Vsebujejo toliko železa kot goveje meso in toliko kalija kot kokosova voda. Imajo visoko vrednost cinka, magnezija in fosforja, ker imajo podobno sestavo kot materino mleko, pa ga lahko v primeru laktozne intolerance uživajo tudi dojenčki. Nad njim boste navdušeni vsi, ki poskušate izgubiti nekaj kilogramov. Tigrov orešček namreč zmanjšuje apetit, povečuje energijo in omogoča učinkovito regeneracijo našega obremenjenega živčnega sistema.

Gojenje

Zemeljski mandelj je glede nege nezahteven in se v ugodnem podnebju obnaša kot plevel. Ker ne potrebuje veliko zaščite, je bil tudi eden prvih uradno ekološko pridelanih rastlin na svetu.

ZR sep 19 - preverjeno dobri FOTO 1.jpg
Trava s klasastim socvetjem zemeljske oreščke skriva v svojem gomolju.
Dreamstime

Gomolje nakalimo v mesecu marcu in jih posadimo v skupkih v lončke. Po petnajstem maju, ko ni več nevarnosti pozebe, sadike posadimo na prosto. Priporočljivo je, da jim namenimo rahlo zemljo. Tudi glede hranil je rastlina zelo nezahtevna. Tako z njo nimamo veliko dela. V drugi polovici oktobra šope rastlin izkopljemo in pustimo, da se grude rahlo osušijo, nato pa jih na situ presejemo.

Uporaba

Zemeljske mandlje lahko uporabljamo kot klasične oreščke, jih namočimo ali pa posušimo in zmeljemo v moko, ki jo dodajamo v sokove, smutije, slaščice … Iz njih lahko pripravimo tudi mleku podobno sladkasto pijačo, ki velja za špansko tradicionalno pijačo, imenovano horcata. Pa dober tek!

ZR sep 19 - preverjeno dobri FOTO 4.jpg
Španska tradicionalna pijača horcata
Dreamstime

Španska tradicionalna pijača horcata

Potrebujemo:

200 g zemeljskih mandljev

100 g sladkorja

1 liter vode.

Priprava: Zemeljske mandlje zmiksamo v litru vode, dodamo sladkor in pustimo stati dve uri. Po dveh urah precedimo skozi gazo ali krpo in postrežemo.

Objavljeno v reviji Rože in Vrt/Zeleni raj št. 9, 19.8.2019