požar Škofljica Svet24.si

Foto: Po obsežnem požaru župan občine ...

atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

stipan-macan Njena.si

Gledalci Botrov jezni zaradi smrti glavnega junaka...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Ena banana na dan odžene zdravnika stran

Katarina Kecek, 01.08.2019 18:00:00

Banana je eden redkih eksotičnih sadežev, ki ga obožuje večina ljudi. Upravičeno, saj so banane zaradi naravnih sladkorjev, ki dajejo sadežu sladek okus, izjemno okusne. A banana ni samo odličnega okusa, v njej se skriva kup zdravilnih lastnosti, s katerimi si lahko pomagamo pri mnogih zdravstvenih težavah.

Delite na:
Ena banana na dan odžene zdravnika stran
banana dreamstime

V primerjavi z jabolkom banana vsebuje štirikrat več beljakovin, dvakrat več ogljikovih hidratov, trikrat več fosforja, petkrat več vitamina A in železa, pa tudi več drugih vitaminov in mineralov: kalija, magnezija, kalcija, fosforja, železa, joda in klora ter vitaminov B1, B2, B6, C in D.

Energijska bomba  

Za banano lahko rečemo, da je mini energijska bomba, saj z zaužitjem dveh banan telesu zagotovimo dovolj energije za 90 minut. Zato ni čudno, da je ravno ta sadež zaradi lahko prebavljivih ogljikovih hidratov in vsebnosti mineralov odlično živilo za športnike. Banane so zaradi vsebnosti kalija lahko pri športni aktivnosti izvrstne za blažitev mišičnih krčev, če jih uživamo po vadbi, pa lahko omilijo mišično utrujenost. Tekači na dolge proge raje uživajo zrele banane saj njihovo telo takrat potrebuje hiter in lahko prebavljiv vir sladkorjev. A energija ni vse, kar nam lahko banana ponudi. Uživanje tega sadeža nas ohranja v dobri telesni kondiciji in nam celo pomaga izgubljati kilograme. Obenem pa banana čudežno pomaga pri številnih boleznih in bolezenskih znakih.

dreamstime_m_147595133.jpg
Banano lahko uporabimo na več načinov.
dreamstime

Banana dokazano zmanjšuje depresijo

Banane vsebujejo triptofan, snov, ki jo naše telo potrebuje za proizvodnjo serotonina, ki je poznan kot hormon sreče. Ta nas sprošča in pripomore k izboljšanju razpoloženja. Še več, kalij v bananah pomaga izboljšati funkcijo naših možganov tako, da pošilja več kisika v možganske celice, medtem ko vitamin B pomirja živčni sistem in prispeva k izboljšanju razpoloženja. Zaradi bogate vsebnosti magnezija in vitamina B6 banane zmanjšujejo razdražljivost, blažijo nespečnost in na splošno delujejo blagodejno na živčni sistem. Poleg tega pa povečujejo koncentracijo in lajšajo učenje. Uživanje banan lahko pomaga tudi ublažiti PMS ter menstrualne krče, saj vplivajo na uravnavanje nivoja glukoze v krvi.

dreamstime_m_113559193.jpg
Banane vsebujejo veliko železa, zato se priporočajo ljudem, ki so anemični.
dreamstime

Uravnava prebavo, preprečuje zgago in želodčne razjede

Ker so banane alkalno sadje, so idealne za blažitev vseh vrst prebavnih motenj, prav tako preprečujejo želodčne razjede in nas varujejo pred zgago. Banana namreč nevtralizira kislino v našem želodcu in nam pomaga, da se znebimo zgage in pekočega občutka v žlički. Banane so skoraj edino surovo sadje, ki lahko zmanjša kislino v našem želodcu tako, da naredijo oblogo na sluznici želodca ter ga varujejo pred povečano razdraženostjo. Poleg tega banane vsebujejo tudi zaviralce proteaz, ti pa pomagajo zmanjševati škodo, ki jo povzročajo bakterije, povezane z razvojem želodčnih razjed. Hkrati pa varujejo zdravje našega črevesa. Vlaknine v sadju pomagajo premikati blato po našem črevesju, da se lažje izloči.

dreamstime_m_131000926.jpg
Pomaga pri prebavi, preprečuje zgago in želodčne razjede.
dreamstime

Banana zmanjšuje tveganje za srčna obolenja

Kadar smo pod stresom, naše srce deluje s pospešenim ritmom. Naše mišice so takrat v nekakšnem krču, celotno telo je napeto. Ves metabolizem deluje hitreje, ob tem pa porabljamo tudi večjo količino kalija. Posledično zaradi tega trpi srce in nevarnost za srčni infarkt je toliko večja. Z visoko vsebnostjo kalija banane tako pomagajo zmanjševati škodljive učinke stresa in nas posledično varujejo pred srčno kapjo.

Slabokrvnost, anemija

dreamstime_m_141779552.jpg
Banana vsebuje veliko kalija.
dreamstime

Ker banane vsebujejo precej železa, nutricionisti priporočajo uživanje tega sadja ljudem, ki so slabokrvni, anemični. Banane tako s pomočjo železa stimulirajo proizvodnjo hemoglobina, s tem povečujejo nivo rdečih krvničk v organizmu in prispevajo k boljšemu pretoku krvi po telesu.

Dobra za naše kosti

V bananah najdemo tudi večjo količino vitamina B6, vitamina C, mangana in kalija. Povprečna banana vsebuje 467 miligramov kalija in samo 1 miligram natrija, zaradi česar nas varuje pred aterosklerozo. Ne samo, da banana varuje zdravje našega srca in ožilja, kalij v bananah varuje in krepi tudi naše kosti, saj posledično zmanjšuje količino kalcija, ki ga izločamo z urinom, in tako preprečuje pospešeno tanjšanje kosti skozi čas.

Banane blažijo posledice pikov raznih insektov, zlasti komarjev.

dreamstime_m_13989300.jpg
Banana je mini energijska bomba.
dremastine

Preden posežete po kakšni sintetični kremi proti pikom komarjev, raje preizkusite staro metodo in vtirajte notranjo stran bananinega olupka na obolelo mesto. Čez nekaj minut bo srbečica popustila, prav tako boste opazili, da se je opazno zmanjšala rdečica obolelega mesta.

Neverjetno bogastvo bananinega olupka

Ne zavrzite bananinih olupkov, zlasti če so banane ekološkega izvora. Bananin olupek je lahko tudi hitra prva pomoč pri različnih težavah s kožo. Notranjo stran olupka položite na predel obraza in ga nežno vtrite v kožo. Pustite stati 10 do 15 minut, nato sperite z mlačno vodo. Takšna hitra maska je zelo učinkovita za glajenje gubic na obrazu, z njo si lahko tudi posvetlite temnejše madeže na koži, z rednejšim vtiranjem snovi iz notranjosti bananinega olupka pa lahko odpravite tudi drobne bradavice na koži. Z olupkom, spet z notranjo stranjo, si drgnite zobe nekaj minut in tako poskrbite za naravno beljenje zob. Če imate na primer težave s temnejšimi kolobarji pod očmi, spet pomaga bananin olupek. Namažite, pustite nekaj minut in sperite. Lahko pa bananin olupek za nekaj minut položite tudi na mesto, kjer se vam je po udarcu pojavila modrica. Čez nekaj minut bo podplutba postala svetlejša, razbolelo mesto boste na takšen naraven način tudi hitreje pozdravili.  

In ko pojeste banano, pa potem za kozmetične namene uporabite še njen olupek, zgodbe o koristnosti banane še ni konec. Iz ostankov bananinega olupka lahko pripravimo še izjemno bogato in energijsko polno ekološko gnojilo za sobne rastline. V blenderju zmešamo bananin olupek, eno ali dve jajčni lupini in nekaj žlic kavne usedline. Vse skupaj zmeljemo, zmes naložimo v majhne modelčke in pustimo, da se masa posuši. Takšno gnojilo potem shranimo in ga uporabimo kadarkoli. Po našem želodcu in koži nam bodo za ta zdravi in kalorični obrok hvaležne tudi naše rože. 

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 30, 19. 7. 2019