Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Eden najboljših slovenskih kuharskih mojstrov na vinskem sejmu v Beogradu o Michelinovi zvezdici, ki mora in bo ostala slovenska

Oglasno sporočilo, 05.09.2022 15:19:00

Tomaž Kavčič, vodja znane slovenske restavracije Gostilna pri Lojzetu – Dvorec Zemono in prejemnik Michelinove zvezdice se je na Beograjskem sejmu dotaknil svojega preteklega dela, ki ga je po dolgih letih truda in odrekanja popeljal v sam vrh svetovnih kulinaričnih mojstrov.

Delite na:
Eden najboljših slovenskih kuharskih mojstrov na vinskem sejmu v Beogradu o Michelinovi zvezdici, ki mora in bo ostala slovenska

Na vprašanje, kako je prišel do Michelinove zvezdice, o kateri sanjajo tudi najbolj priznane restavracije na svetu, je Kavčič udeležencem dogodka dejal: »Vsekakor ne čez noč,« ter hkrati dodal, da se je kot vse, kar se nam zgodi v življenju, tudi to zgodilo kot posledica odločitev in dejanj v preteklosti.

»Ko ustvarjam, se postavim v vlogo gosta. Če sta življenje in delo v kuhinji včasih zelo zapletena, mora biti končni izdelek razmeroma preprost,« je o svoji kuharski viziji dodal Kavčič. »Osebno lahko rečem, da ga ni vrhunskega kuharja na svetu, ki si ne bi želel Michelinove zvezdice, sploh prve. Občutki, ki sem jih doživel, so bili vsekakor izjemni. Predvsem tisti pred razglasitvijo, ko nihče ni vedel, kakšne bodo ocene. Sam spomin na to navdušenje bo vedno dokaz Michelinove teže.« Ob tem je dodal, da je tako priznanje neprecenljivo pri promociji države kot vrhunske gastronomske in turistične destinacije.

Kavčič je ob tem poudaril, da je za uspeh uspešnega dela zaslužena mešanica korektnega odnosa do gostov, dobaviteljev in širše skupnosti, ob tem pa je pohvalil tudi vlogo države. »S sodelavci se zavedamo,  da smo z Michelinovo zvezdico prevzeli tudi veliko odgovornost. Zdaj moramo to vrniti Slovencem. Zvezdice morajo ostati slovenske in pripomoči k dvigu dodane vrednosti slovenskega gostinstva in v širšem smislu tudi turizma,« je še dodal in spomnil, da se bo prispevek države v prihodnosti večkrat povrnil.

Svetovno priznan kuharski mojster se je dotaknil tudi pandemije koronavirusa, ki mu je ponudila nekatere priložnosti, katere je hitro zavrnil. »Moram priznati, da so mi po krizi ponudili kavarne in restavracije v Italiji, tudi v najbolj svetovno turistično prepoznavnih krajih. Kot lastnik Michelinove zvezdice bi bilo tam veliko lažje začeti podjetje, a na kaj takega niti pomislil nisem. To bi bila po svoje izdaja, kajti moja Michelinova zvezdica mora ostati slovenska in mora prispevati k slovenskemu turizmu, v dobro tistih, ki so jo plačali.« Svojo odločitev je pojasnil z besedami, da je bil doslej uvrščen na različne lestvice brez neposrednega državnega nadomestila. »Torej so bili ti uspehi bolj ali manj samo moji, osebni. Z Michelinovo zvezdico so stvari drugačne,« je svojo predstavitev pred številnimi ljubitelji kulinarike zaključil Kavčič.