Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Domača hrana, ki je ne pozabite dati na jedilnik

Tina Lucu, 10.10.2019 11:00:00

Ob omembi super živil večina ljudi pomisli na eksote, na primer jagode acai in goji, granatna jabolka ali avokado. Vendar pa lahko super živila najdete kar na domačem vrtu oziroma kupite lokalno pridelano hrano, ki za sabo nima na tisoče kilometrov transporta. Naštevamo naše favorite.

Delite na:
Domača hrana, ki je ne pozabite dati na jedilnik
grozdje Profimedia

1 Buča
Prava bomba hranil: vsebuje vitamine in minerale, na primer kalij, ki uravnava krvni tlak. Kremenčeva kislina podpira obnavljanje kože in rast nohtov, krepi vezivno tkivo. Železo in baker poskrbita za več kisika v krvi. In še: bučo lahko pripravite na nešteto načinov!

shutterstock_1269031768.jpg
Izbor rastlin prilagodimo svojemu okusu – pomislite, kaj se vam zdi pomembnejše – cvetoč videz, lepi listi, specifičen vonj ali plodovi, ki jih lahko oberemo.
Shutterstock

2 Korenček
Skrivno orožje za zdravje in lepoto! Vsebuje betakaroten, predhodno obliko vitamina A, ki tvori enega od najpomembnejših elementov vida v mrežnici. Karoten prinaša tudi zaščitni faktor pred UV-žarki in tako poskrbi za zdravo barvo kože in sijajen ten. Poleg tega lovi proste radikale in preprečuje nastajanje gub. To pa še ni vse: v korenčku se skriva tudi antioksidant lutein, ki omogoča dober vid ponoči.

k korenje.jpg
Korenje
Revija Zarja

3 Paradižnik
Že 100 gramov pokrije četrtino (25 mg) dnevnih potreb po vitaminu C. Poleg vitaminov (vsebuje tudi vitamina A in E) in folne kisline vsebuje paradižnik tudi likopen. Ta krepi stene ožilja in odstranjuje holesterol iz krvi ter s tem ohranja zdravje srca in krvnega obtoka. Kar nekaj študij tudi dokazuje, da lahko likopen preprečuje raka.

hrana4
Paradižnik
Shutterstock

4 Regačica
Vrtnarji stokajo, ko jo zagledajo, kajti regačica velja za plevel. Toda namesto na kompostu bi morala pristati na krožnikih, ker je prava zakladnica vitamina C: vsebuje ga štirikrat več od limon! Poleg tega odvaja vodo in spodbuja prebavo ter velja za naravno detoksikacijsko sredstvo. Lahko jo pripravite kot špinačo, poparite kot čaj ali pa jo pojeste kot solato ali začimbo.

čebula česen
čebula in česen
Profimedia

5 Čebula
Je resnično vsestranska, ker učinkuje preventivno proti raku, nas ščiti pred sladkorno boleznijo, redči kri, pomaga pri hujšanju in pozdravi vnetja. Predvsem rdeča čebula vsebuje veliko antioksidantov, ki nevtralizirajo proste radikale v našem telesu. Tako tudi preprečuje predčasno staranje kože.

6 Proso
Brezglutensko žito vsebuje velike količine kremenčeve kisline in pozitivno učinkuje na rast in videz las, kože in nohtov. Mineralne snovi in mikroelementi krepijo kosti in sklepe. Vsebuje tudi fluor, ki krepi zobno sklenino.

hrana3
Borovnice
Dreamstime

7 Borovnice
Modri sadežki so pravi zdravstveni čudež: poleg vitaminov vsebujejo tudi antociane - rastlinska barvila, ki lahko zmanjšajo tveganje za rakava obolenja, preprečujejo vnetja, krepijo spomin, preprečujejo arteriosklerozo in razgrajujejo maščobo. Povrh vsega so tako zelo slastne!

8 Česen
Krepi imunski sistem in znižuje krvni tlak. Poleg tega ta mali gomolj pripomore k čiščenju krvnih žil. In: aliin preprečuje rast različnih vrst tumorskih celic.

9 Vinska trta
Barva ne igra nobene vloge: grozdje je prava mala naravna elektrarna, nabita z vitaminoma C in E, železom, kalijem in magnezijem. Poleg tega vsebuje veliko grozdnega sladkorja, ki je sijajen za zmogljivost naših možganov, ter predvsem »super snovi« resveratrol in OPC (oligomer proantocianidin). Oba pogosto najdemo v prehranskih dopolnilih, ker delujeta pozitivno na krvni obtok in raven holesterola, preprečujeta bolezni srca in ožilja in pospešujeta obnavljanje celic. Obe snovi najdemo predvsem v pecljih in pečkah - ker se ti stiskajo skupaj z grozdjem, je grozdni sok tako še bolj zdrav kot samo grozdje.

10 Šipek
Ta vitaminska bomba (največji domači prinašalec vitamina C, vsebuje pa še vitamine B, provitamin A, vitamina K in E) krepi imunski sistem, nas oskrbi z energijo, uravnava aktivnost črevesja (po zaslugi grenčin in pektina deluje tudi proti zaprtju in driski) in pospešuje celjenje ran. Namig: ukašeno različico in marmelado iz šipka boste pripravili resnično hitro!

11 Rukola
Bogata je z vitamini (še posebej K, ki krepi kosti in možgane), antioksidanti in mineralnimi snovmi (kalcij, železo, cink, kalij). Ima protibakterijske, protivirusne in imunsko krepilne lastnosti. Njene sekundarne rastlinske snovi poleg tega delujejo preventivno proti raku.

 Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 38, 13.9.2019