Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Slastne dobrote iz jesenskega gozda!

M. H., Zarja, 17.09.2018 11:01:14

Jesen je radodarna. Ne le na vrtu, tudi v gozdu. Jesenske plodove gozda lahko z malo domišljije spremenimo v okusne jedi.

Delite na:
Slastne dobrote  iz jesenskega gozda!
Lesnike Shutterstock

Prav take v knjigi Kosobrinova kuhinja predstavlja Škotinja Fiona Bird, ki je zbrala več kot sto receptov za slane in sladke jedi iz sestavin, ki jih najdemo v divjini. To niso le gobe, temveč najrazličnejši plodovi, tudi lesnike, ki zorijo prav sedaj. Avtorica s soprogom in šestimi otroki živi delno na otoku Južni Uist, obkrožena z divjim severnim morjem, delno pa v kraju Glen v pokrajini Angus, ki slovi po govedu. Tako pravi, da se s tjulnji bori za morske alge in s slavnimi kravami za materino dušico. Je dobra poznavalka divje hrane, pa tudi odlična kuharica, saj si je vestno zapisovala recepte, ki jih je kuhala za svoje otroke. Ne nazadnje so jo kuharske veščine pripeljale do finala BBC-jeve inačice Masterchefa. Je pa tudi avtorica nekaj kuharskih knjig in piše recepte za britansko različico Huffington Posta.

Preberite tudi: Vložena mešana zelenjava z gobami. Kliknite TUKAJ!

Avtorica v predgovoru zanimive knjige predlaga, da za nabiranje divjih sadežev izkoristimo vsak trenutek, naj bo to v deževni škotski pokrajini ali v našem milejšem podnebju: »Spomini in izkušnje, ki nam jih bo dalo nabiranje, se nam bodo vtisnili za vedno in se prenašali iz generacije v generacijo – to so tiste prave vrednote, ki bogatijo naše družine.«

Jeseni je gozd radodaren, a kljub temu lahko nabrane rastline skombiniramo s plodovi iz sadovnjaka. Tako mimogrede ustvarimo zanimive in drugačne jedi, tudi ozimnico, ki nam bo v dolge zimske dneve vnesla radost jesenskega obilja.

kosobrinova kuhinja kutine.jpg
Kutine
Revija Zarja

Kutinov sorbet z materino dušico

Za 4 osebe

(približno 600 ml)

Potrebujemo: 

  • 900 g kutin (približno 6 sadežev) 
  • 150 g drobno mletega sladkorja
  • 100 g zeliščnega sladkorja z materino dušico    
  • 750 ml vode 
  • sok polovice limone 
  • en beljak, rahlo stepen
  • kosobrinova kuhinja kutinov sorbet.jpg
    Kutinov sorbet
    Revija Zarja

Priprava: Kutine in sladkor damo v posodo za kuhanje in prelijemo s 600 ml vode. Zavremo, nato pa ogenj zmanjšamo in pustimo, da se kaša počasi kuha. Po približno eni uri se bodo kutine zmehčale. Odstavimo in pustimo, da se ohladijo, nato pa jih pretlačimo skozi cedilo. Zeliščni sladkor in preostalo vodo zmešamo v posodi za kuhanje. Počasi segrevamo in pri tem neprestano mešamo, da se sladkor povsem raztopi. Pustimo, da tekočina zavre in počasi vre še 5 minut, dokler se ne zgosti in postane podobna sirupu. Odstranimo in počakamo, da se povsem ohladi. Zmešamo ohlajen rožnat kutinov pire in limonin sok ter dodamo ohlajen sirup. Mešanico damo v aparat za sladoled in mešamo, dokler krema ne zamrzne. Ko začne sorbet zamrzovati, dodamo na rahlo stepen beljak in pustimo, da povsem zamrzne. Če nimamo aparata za sladoled, damo sorbet v navadno plastično posodo s pokrovom in v zamrzovalnik, da nekoliko zamrzne. Ko je rahlo zamrznjen, ga stresemo v mešalnik in dobro premešamo. Nato ga vrnemo v posodo s pokrovom in znova nekoliko zamrznemo. Postopek ponavljamo toliko časa, dokler povsem ne izginejo ledeni kristali, takrat ga povsem zamrznemo.

Nasvet:

Če nimamo zeliščnega sladkorja z materino dušico, lahko dodamo vodi, v kateri raztopimo sladkor, dve vejici materine dušice, ki ju odstranimo, ko se sirup navzame vonja.

kosobrinova kuhinja robidov kis.jpg
Robidov kis
Revija Zarja

Robidov kis z vodno meto

Za 6 do 8 manjših steklenic

Potrebujemo:

  • 900 g zrelih robid    
  • 4 vejice vodne mete 
  • 600 ml jabolčnega kisa 
  • 450 g ali več sladkorja   

kosobrinova kuhinja robide.jpg
Robide
Revija Zarja

Priprava: V skledo damo 300 g robid, vejico vodne mete in 600 ml kisa. Pokrijemo in pustimo počivati na hladnem 48 ur. Kis precedimo skozi gazo Odstranimo namočene robide in meto. Nato kis znova vlijemo v skledo, v katero dodamo 300 g svežih robid in novo vejico vodne mete. Premešamo, pokrijemo in pustimo počivati nadaljnjih 48 ur. Kis še zadnjič precedimo skozi gazo. Izmerimo količino tekočine, saj za vsakih 600 ml potrebujemo približno 450 g sladkorja. Sadni kis, sladkor in zadnjo vejico vodne mete damo v posodo za kuhanje ter zavremo. Nato pustimo rahlo vreti še nadaljnjih 5 minut in medtem z vrha poberemo še morebitne plavajoče delce, ki jih nismo uspeli precediti. Odstavimo in pustimo, da se tekočina ohladi. Odstranimo vejico mete, prelijemo v sterilizirane stekleničke in jih zapremo z zamaškom.

kosobrinova kuhinja lesnikov zele.jpg
Lesnikov žele
Revija Zarja

Žele iz lesnik in cvetov kovačnika

Za 4 manjše kozarce

Potrebujemo:  

  • 10 cvetov kovačnika 
  • 1,5 kg lesnik
  • sok 1 manjše limone 
  • sladkor      

Priprava: Cvetove kovačnika damo v večjo kozico, jih prelijemo z vročo vodo in namakamo čez noč. Lesnike umijemo, odstranimo peclje in liste ter jih damo v kozico h kovačniku. V kozici naj bo dovolj vode, da v celoti prekrije lesnike. Vodo zavremo in pustimo, da počasi vre še nadaljnjih 45 minut. Medtem se bodo lesnike povsem zmehčale. Sadje precedimo skozi gazo (lahko pustimo tudi čez noč). Gaze nikakor ne smemo stisniti, saj bo sicer žele moten in ne kristalno čist, kot mora biti.

kosobrinova kuhinja diseci kovacnik.jpg
Dišeči kovačnik
Revija Zarja

Izmerimo, koliko soka smo uspeli precediti. Zlijemo ga v kozico in dodamo limonin sok. Zavremo in dodamo sladkor. Na vsakih 600 ml soka dodamo 450 g sladkorja. Kuhamo na nižji temperaturi, da se sladkor počasi raztopi. Nato pustimo, da tekočina počasi vre približno 10 minut (takrat žele doseže stopnjo strjevanja). Iz želeja odstranimo peno ali druge koščke sadja, ki jih gaza ni prestregla. Prelijemo ga v sterilizirane kozarčke, jih zapremo in označimo z nalepko.

VIR: recepti so povzeti po knjigi Fiona Bird Kosobrinova kuhinja, založba Pipinova knjiga.

kosobrinova kuhinja Fiona-Bird.jpg
Fiona Bird
Revija Zarja