900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Čili - ko hrana mora peči

Tina Lucu, 19.10.2019 16:00:00

Čili so poznali staroselci Srednje in Južne Amerike že pred več kot šest tisoč leti, v Evropo pa ga je pripeljal Krištof Kolumb, ki je bil zmotno prepričan, da je naletel na različico takrat cenjenega črnega popra. Zadnja leta čili zaradi ostrine in zdravih lastnosti postaja vedno bolj priljubljen in skoraj ni več vrtičkarja, ki ga nima na vrtu.

Delite na:
Čili - ko hrana mora peči
Čiliji Profimedia

Svež, posušen ali vložen čili je vsestransko uporaben. Med kuhanjem se izgubi aroma, ne pa tudi ostrina. Zato strok pri kuhanju dodajte čisto na koncu ali pa uporabite surovega.

Zakaj peče?

Snov, zaradi katere so čiliji ostri in pekoči, je kapsaicin. Najdemo ga v beli ločevalni kožici – več je odstranimo, toliko blažji je strok. Barva in velikost nista najboljša kazalnika stopnje ostrine, ki se začne pri 1 (zelo blag, na primer pimiento) in konča pri 10 (izjemno pekoč, na primer habanero).

čili, pasta, pekoče
Čiliji
Profimedia

Omilite pekoč okus

Če je jed preveč pekoča, jo razredčite s smetano ali kokosovim mlekom. V ustih voda ne pogasi pekočega občutka, temveč morate popiti mleko ali jogurt ali pa pojesti kos kruha. Šele nato popijte tekočino, da pomirite sluznico.

čili, pasta, pekoče
Čiliji
Profimedia

Pikantno-sladka čili omaka

Za 4 osebe potrebujete:

5 rdečih čilijev (stopnja ostrine glede na okus)

3 stroke česna

50 g rdečih paprik

50 ml riževega kisa

80 g sladkorja

½ žličke soli

1 žlico ribje omake

1 Čilije oplaknite, jim odstranite peclje in jih drobno sesekljajte. Česen olupite in ga zrežite na drobne kocke. Papriko oplaknite, jo očistite in zrežite na zelo drobne koščke. Čilije s česnom in papriko na hitro zmeljite v električnem mešalniku.

2 Riževemu kisu dodajte 200 ml vode, sladkor, sol in čilijevo pasto, vse skupaj zmešajte in zavrite. Vse skupaj pustite lahno vreti približno 10 minut, da se lepo zgosti. Občasno premešajte. Mešanica naj se po kuhanju ohladi in nato ji dodajte še ribjo omako.

3 Sladko-pikantno čili omako takoj prelijte v steklenico, ki ste jo oplaknili z vročo vodo, in jo zaprite. Hranite v hladilniku.

Namig: v tajskih restavracijah vam bodo omako postregli k piščancu. Tekne tudi kot pomaka za žar. Uporabite lahko malinov kis in rjavi sladkor. V dekorativni steklenici je lahko lepo darilo.

Čas priprave: približno 30 minut.

Na osebo: približno 90 kcal, beljakovine: 1 g, maščobe: 1 g, ogljikovi hidrati: 22 g.

Nasveti:

-Kar je pekoče za jesti, je pekoče tudi za kožo. Zato si med obdelavo čilijev nadenite rokavice, pri večjih količinah pa tudi zaščito za usta. Previdno: z rokavicami si ne drgnite oči! To zelo peče.

-Če čilije popečemo v teflonski ponvi brez dodatka maščobe, so še bolj pekoči. Aroma se porazgubi, voda izpari, zato se koncentracija kapsaicina le še okrepi.

In kateri je najbolj pekoč čili na svetu?

Sorta Carolina Reaper velja z 2.200.000 SHU za najbolj pekoč čili na svetu. Od leta 2013 ga vzgaja ameriško podjetje The Pucker Butt Pepper Company v Južni Karolini in je svetovni rekorder v aktualni Guinnessovi knjigi. Od leta 2017 se pojavlja govorica o novi sorti čilija Dragon's Breath, ki naj bi vrgla s prestola sorto Carolina Reaper. Z 2.400.000 skovili velja za smrtno in izrecno opozarjajo na uživanje.

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 40, 27.9.2019