ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Bine Volčič predstavlja novo kulinarično zgodbo

Katja Kaja Mejač, 07.07.2019 11:01:19

Priljubljeni televizijski kuhar se vrača v domači Kranj, kjer bo prvič kuhal tudi za sokrajane. V središču Kranja je namreč na pobudo Klemna Malovrha sodeloval pri projektiranju kuhinje, s pomočjo katere so na priljubljeno točko mesta tik ob prostore občine in kranjske gimnazije pripeljali ulično hrano (»street-food«) v slogu Volčiča.

Delite na:
Bine Volčič predstavlja novo kulinarično zgodbo
Bine Volčič z ženo Katarino. Primož Pičulin

Vsi, ki Bineta Volčiča, vrhunskega kuharja z diplomo Kulinaričnega inštituta Le Cordon Bleu v Parizu in člana žirije v z žarometom nagrajenem kuharskem šovu MasterChef Slovenije, vsaj malo poznajo, dobro vedo, da gresta dobra hrana in dobra glasba z roko v roki.

Zato ni presenetljivo, da se je odzval na povabilo lastnikov priljubljenega kranjskega lokala KluBar, Klemna Malovrha in Grega Dolžana, ter da je strokovni nasvet kar hitro prerasel v poslovno partnerstvo. Priljubljeno zbirališče Kranjčanov in številnih drugih mimoidočih je tako zdaj postalo tako imenovani gastropub, kjer lahko vsi uživajo v kulinaričnih kreacijah oziroma ulični hrani, ki nastaja pod taktirko chefa Bineta Volčiča. Ta pa bo po uspešnih treh letih »neo-bistroja« z vrhunsko, a dostopno kulinariko v središču prestolnice zdaj končno ustvarjal in kuhal tudi za sokrajane. 

Bine Volčič in Matjaž Rakovec, župan mestne občine Kranj
Bine Volčič in Matjaž Rakovec, župan mestne občine Kranj
Primož Pičulin

Bine je ideje za izbor in imena jedi poiskal v lokalnih navdihih, jedilnik pa ponuja pet sendvičev oziroma burgerjev, štiri tople jedi, štiri solate in eno okusno sladico, vse postreženo enostavno na pladnjih ter v biorazgradljivi embalaži za enkratno uporabo. »Da lahko jed v trenutku spakiramo za s seboj in tako bodo na svoj račun prišli tudi tisti s kratkim odmorom za malico,« odločitev pojasnjuje Bine. Tudi prenova samega prostora je potekala na nekoliko drugačen način. Kuhinja je opremljena v industrijskem slogu, navdihnjenem v fasadnih ploščah bližnjega Globusa (nekdanji osrednji nakupovalni center v središču Kranja, zdaj domovanje Kranjske mestne knjižnice). Za končni videz je ekipi pomagal arhitekt Maj Blatnik, večino gradbenih del pa so s pridnimi in veščimi rokami opravili kar sami. 

postrežba z nasmehom
Postrežba z nasmehom
Primož Pičulin

Kaj je o novi kulinarični poti povedal Bine? 

»Zgodba v Ljubljani je zelo dobro uspela in tudi zase mi je uspelo najti malo več časa nekaj časa. Ker pa ne zdržim s preveč prostega časa, so mi možgani spet začeli delati in je bilo treba nekaj narediti,« je o svojem delu povedal Bine in razložil, kako je prišlo do sodelovanja. »Klemen me je ustavil na hodniku v vrtcu in rekel: 'Bine, glej, jaz bi imel tamle gor eno kuhinjo, bi mi pomagal samo toliko, da mi poveš, kje bo friteza, kje bo žar?' Pa sem ga vprašal: 'Kaj pa se misliš iti?' In je rekel: 'Ja, ne vem, kuhinjo malo.' Pa sem si rekel: 'Jooj, še en tak.' (smeh) Po nekaj kavah, srečanjih sem naredil tisti prvi korak, da lahko mogoče tukaj združiva moči.« Bine ob tem poudarja, da tega ni naredil, ker si je želel odpreti še en dodaten posel, ampak da gre za neko logično posledico vsega dobrega dela. »Jaz sem Kranjčan že osemintrideset let, vmes me nekaj let ni bilo, v ta lokal sem zahajal še kot najstnik, tudi igral sem tukaj, tam leta 2004 ali 2005, s svojim bendom, v tem lokalu sem večkrat dežural ... (smeh) Zelo mi je pri srcu in glede na to, da že enaindvajset let kuham in nisem še zares kuhal v Kranju, se mi zdi, da sem mu to dolžan. To dolžnost zdaj izpolnjujem.« Bine še dodaja, da je v ponudbi predvsem dobra in preprosta hrana, ki ni preveč ambiciozna. »Mislim, da Kranj to potrebuje. Delamo zato, da tudi sem pride več ljudi, tudi tisti, ki niso domačini. Turisti, ki se vsak dan vozijo od Ljubljane proti Bledu - zakaj se ne bi ustavili še v Kranju, kar jim vzame pet minut, saj ima veliko pokazati. Zdi se mi prav, da lahko ob tem pokažemo tudi kulinariko,« zaključuje. 

PRO_4076.jpg
Sendvič »Utrganc«
Primož Pičulin

Naleteli na originalno spominsko ploščo

Pri prenovi prostora za kuhinjo so pod stenskimi oblogami naleteli na originalno spominsko ploščo z vklesanim datumom 8. 8. 1922, ki je bila vzidana v vogal kranjske osrednje prireditvene dvorane Narodni dom arhitekta Ivana Vurnika. V čast kulturni zgodovini Kranja so spominsko ploščo z obeležjem izgradnje originalne Vurnikove stavbe pustili odkrito in jo v kuhinji še posebej izpostavili.  

predana ekipa v kuhinji
Predana ekipa v kuhinji
Primož Pičulin

Objavljeno v reviji Maja št. 13, 21. 6. 2019.