ivan gale bobo1 Dobra karma

'Galeta pri aferi razkritja ni vodilo ...

ana maria mitic 12 Svet24.si

Ana Maria Mitič bi se zabavala ob zaprepadenih ...

01-UVODNA mladi bojan pozar foto Arhiv zveze komunistov slovenije Reporter.si

Od Komunista do Evrope: kako je Bojan Požar ...

d32_scurkinaseljeoba Svet24.si

Stanovalci so ščurke našli pod kuhinjskimi ...

pivec3 Necenzurirano

Aleksandra Pivec je žrtev – same sebe #kolumna

križevniška-ulica, vandalizem Odkrito.si

Vandalizem v Ljubljani - Razkrivamo neverjetno ...

Tjaša Železnik Njena.si

Slovenska igralka pokazala prelepe noge

Beljakovine za vitalnost.

Tina Lucu, 26.07.2020 15:41:50

★★★ REVIJA LIZA/MAJA ★★★

Delite na:
Beljakovine za vitalnost.
beljakovine Arhiv

Beljakovine so ena najpomembnejših snovi v naši prehrani. Uživamo jih lahko samostojno ali pa iz njih pripravimo okusne jedi. 

Večino beljakovin vsejedci ponavadi dobijo iz mesa, vegetarijanci in vegani pa iz rastlin, posebej stročnic, ki so bogate z njimi, pa tudi iz mleka in mlečnih izdelkov

Priporočljivo je dnevno zaužiti 0,5 lmlekaz 1,6 % ali manj maščobe, saj je mleko tudi pomemben vir kalcija. Zelo dober vir beljakovin je tudiskuta, ki jo lahko uporabimo za pripravo različnih namazov ali za pripravo slanega ali sladkega peciva.

Priporočljive vrste mesa so piščančje in puranje meso ter pusto goveje, telečje, konjsko in zajčje meso. Mesni izdelki naj bodo iz piščančjega, puranjega ali divjačinskega mesa.

Ribe imajo visoko biološko vrednost, ker vsebujejo veliko esencialnih aminokislin. Poleg ugodne sestave maščobnih kislin ribe vsebujejo še vitamine A, D, B in minerale Ca, Se, J, Mg, P … V prehrani je uživanje rib priporočljivo 1- do 2-krat tedensko (maščobne kisline omega 3).

Meso je priporočljivo 2- do 3-krat na teden (90–20 g zelo pustega mesa). Vsebuje železo in vitamine B1, B6, B12.

Drobovina v kulinariki za vitalnost ni priporočljiva zaradi velike količine holesterola. Meso v kulinariki za vitalnost lahko zamenjamo s stročnicami, mlekom in mlečnimi izdelki.

Dober vir beljakovin so še jajca, vendar ne pretiravajmo z njimi zaradi razmeroma visoke vsebnosti holesterola, ki lahko povzroči težave bolnikom s povišanim krvnim tlakom in vsem srčnim bolnikom. Jajca vsebujejo pol manj beljakovin kot meso, toda njihova biološka vrednost je višja od beljakovin v mesu. Priporočamo največ 2 jajci na teden.

Od rastlinskih virov beljakovin so nepogrešljive stročnice (fižol, grah, leča, soja in čičerika). Med njimi je zelo primerna leča, ki je mnogo lažje prebavljiva od fižola.

★★★ REVIJA LIZA/MAJA ★★★