Aleksander Lukašenko Svet24.si

KGB o dronih iz Litve, Lukašenko na zahod ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Beljakovine za vitalnost.

Tina Lucu, 26.07.2020 15:41:50

★★★ REVIJA LIZA/MAJA ★★★

Delite na:
Beljakovine za vitalnost.
beljakovine Arhiv

Beljakovine so ena najpomembnejših snovi v naši prehrani. Uživamo jih lahko samostojno ali pa iz njih pripravimo okusne jedi. 

Večino beljakovin vsejedci ponavadi dobijo iz mesa, vegetarijanci in vegani pa iz rastlin, posebej stročnic, ki so bogate z njimi, pa tudi iz mleka in mlečnih izdelkov

Priporočljivo je dnevno zaužiti 0,5 lmlekaz 1,6 % ali manj maščobe, saj je mleko tudi pomemben vir kalcija. Zelo dober vir beljakovin je tudiskuta, ki jo lahko uporabimo za pripravo različnih namazov ali za pripravo slanega ali sladkega peciva.

Priporočljive vrste mesa so piščančje in puranje meso ter pusto goveje, telečje, konjsko in zajčje meso. Mesni izdelki naj bodo iz piščančjega, puranjega ali divjačinskega mesa.

Ribe imajo visoko biološko vrednost, ker vsebujejo veliko esencialnih aminokislin. Poleg ugodne sestave maščobnih kislin ribe vsebujejo še vitamine A, D, B in minerale Ca, Se, J, Mg, P … V prehrani je uživanje rib priporočljivo 1- do 2-krat tedensko (maščobne kisline omega 3).

Meso je priporočljivo 2- do 3-krat na teden (90–20 g zelo pustega mesa). Vsebuje železo in vitamine B1, B6, B12.

Drobovina v kulinariki za vitalnost ni priporočljiva zaradi velike količine holesterola. Meso v kulinariki za vitalnost lahko zamenjamo s stročnicami, mlekom in mlečnimi izdelki.

Dober vir beljakovin so še jajca, vendar ne pretiravajmo z njimi zaradi razmeroma visoke vsebnosti holesterola, ki lahko povzroči težave bolnikom s povišanim krvnim tlakom in vsem srčnim bolnikom. Jajca vsebujejo pol manj beljakovin kot meso, toda njihova biološka vrednost je višja od beljakovin v mesu. Priporočamo največ 2 jajci na teden.

Od rastlinskih virov beljakovin so nepogrešljive stročnice (fižol, grah, leča, soja in čičerika). Med njimi je zelo primerna leča, ki je mnogo lažje prebavljiva od fižola.

★★★ REVIJA LIZA/MAJA ★★★