Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Aromatično, hrustljavo, hranljivo in osvežilno

Mojca Koman, Zeleni raj, 26.05.2018 16:01:52

Daikon ima manj oster okus kakor repa, njegova prednost pred repo je tudi ta, da je na pomlad še vedno sočen in poln vode. Zaradi presenetljivo pestre zbirke zdravju koristnih snovi, predvsem vitamina C, je daikon imenitna zelenjava za preganjanje pomladanske utrujenosti. Najbolje, da ga v ta namen uživamo presnega.

Delite na:
Aromatično, hrustljavo, hranljivo in osvežilno
Krištof Koman

Na Japonskem je daikon povsem vsakdanja zelenjava. Pripravljajo ga v presni obliki v solatah, iz daikona kuhajo juho, omako ali zanimive glavne jedi. Ker vsebuje veliko vode, ga ni mogoče ocvreti, razen če ga naribamo in ožamemo, podobno kot kumare ali bučke.

Daikon vedno olupimo z nožkom za lupljenje krompirja, saj lupina vsebuje močne vlaknine, ki se kuhajo dlje kot sredica. Vsebuje veliko vlaknin in vode, škroba pa precej manj kakor krompir. Daikon je dobra alternativa krompirju.

Aromatičen kari iz svinjskih rebrc in daikona

Sestavine za 4 osebe:

1 kg svinjskih rebrc
1/2 žličke soli
1/4 žličke mletega popra
2 žlici olja
3 zvezdasti janeži
6 klinčkov
6 strokov kardamoma
3 stroki česna
2 cm ingverja
3 čebule
3 žlice karija
500 g daikona
1/2 l vode

Priprava

Rebrca razrežemo med kostmi na posamezne manjše kose. Rahlo jih solimo, popramo in v ponvi na hitro popečemo. Preložimo jih v večji lonec in prihranimo.

Čebulo grobo narežemo na rezine in prihranimo.

Pripravimo začimbe, in sicer iz strokov kardamoma poberemo semena in jih skupaj s klinčki, janežem in česnom stremo v možnarju.

V ponev damo dve žlici olja in vse strte začimbe. Pristavimo in prav na hitro popražimo, da zadiši. Medtem hitro olupimo in naribamo ingver ter ga skupaj s karijem dodamo v ponev. Zdaj dodamo še čebulo in pražimo dalje minuto ali dve, da se čebula malce zmehča.

Prilijemo vodo, solimo, premešamo in z omako prelijemo rebrca v loncu. Lonec postavimo na štedilnik, zavremo, nato nad šibkim ognjem pokrito kuhamo eno uro. Po potrebi prilijemo malo vode.

Medtem olupimo daikon, ga narežemo na večje kose in po uri kuhanja dodamo v lonec k mesu. Kuhamo dalje približno pol ure, da se daikon zmehča. Jed postrežemo z rižem ali s kuskusom. Seveda, jed je najboljša pogreta in postrežena naslednji dan.

Opomba: Kosi daikona na prvi pogled in po okusu spominjajo na krompir. S prehranskega vidika pa krompirju niso podobni prav v ničemer, za nameček imajo celo nižji glikemični indeks kot krompir.

Koristen nasvet: Daikon v jedi poskrbi za poprast priokus in kremasto strukturo. Pri dodajanju vode bodite pazljivi, saj velik delež vode v jed prispeva sam daikon.

Različica: Jed lahko skuhate v pečici. Potrebujete le dobro težko posodo s pokrovom. Pečico segrejte na 200 stopinj, čas priprave pa je enak.

Sveze_daikon_redkvice_timijan_ponev_xl_zr.jpg

Popečen daikon in mlade redkvice s timijanom in oljčnim oljem

Sestavine:

500 g daikona
2 do 3 šopki redkvic
oljčno olje
sol
timijan

Priprava

Redkvicam odstranimo listke in jih dobro umijemo. Vsako prerežemo na polovico. Daikon olupimo in narežemo na podobno velike kose kot redkvice. Zelenjavo stresemo v dobro ponev. Začnemo segrevati. Po minuti peke ponev pretresemo in pečemo dalje. Ponovimo še dvakrat.

Zelenjavo začinimo s soljo in timijanovimi listki, ki jih osmukamo z vejic.

Zdaj je površina zelenjave že malce zmehčana, zato jo poškropimo z oljem in spet krepko premešamo. Pustimo, da površina v stiku z vročo ponvijo rahlo porjavi, nato poškropimo še enkrat in znova krepko potresemo, da se zelenjava opeče še po drugi strani.

Odstavimo, po potrebi dosolimo in ponudimo kot zanimivo prilogo.

Opomba: Zelenjava je na površini zmehčana, rahlo hrustljava, v sredici pa še vedno hrustljavo in sočno čvrsta ter pristnega okusa po redkvicah.

Različice: Namesto oljčnega olja uporabite maslo ali ghee – vendar previdno pri peki. Timijan lahko nadomestite s sesekljanim rožmarinom. Za piko na i si kdaj privoščite takole popečen daikon in redkvice z brizgom balzamičnega kisa, ki ga prelijete čez zelenjavo prav na koncu peke.

Sveze_juha_redkvice_listi_xl_zr.jpg

Juha iz listov redkvic z riževimi polpetkami

Sestavine za juho, za 4 osebe:

listi 2 ali 3 šopkov redkvic
muškatni orešček, sol
žlica pšeničnega zdroba
čebula
žlica masla
1/2 dl mleka ali krepka žlica kisle smetane
približno 1 liter vode ali jušne osnove

za polpetke:

2 skodelici kuhanega riža (rižote)
2 žlici moke
manjše jajce
malo olja za peko

Priprava

Kuhan riž za polpete damo v posodo, ga potresemo z moko, dobro vmešamo, nato vmešamo jajce. Zmes pustimo počivati 10 minut, da se sestavine med seboj dobro povežejo.

Za juho narežemo čebulo in jo na maslu svetlo prepražimo. Liste redkvic umijemo in drobno narežemo. Stresemo jih na prepraženo čebulo in kratko podušimo. Zalijemo z vodo ali jušno osnovo, dodamo zdrob, zavremo in odprto kuhamo 5 minut.

Medtem v ponvi segrejemo olje. Z rokami narahlo oblikujemo polpetke, jih položimo na segreto olje in spečemo na obeh straneh.

Nazadnje juho začinimo z muškatnim oreščkom, solimo po okusu, vmešamo mleko ali kislo smetano. Zelenjavo pretlačimo s paličnim mešalnikom ali v dobrem mešalniku za smutije.

Gosto in zelo hranljivo juho postrežemo z riževimi polpetkami kot jušnim vložkom.

Sveze_solata_jajca_melisa_xl_zr.jpg

Jajčna solata z meliso

Sestavine:

4 jajca
2 šopka redkvic z listi
50 g poltrdega sira
listi melise, peteršilj, drobnjak
1 dl naravnega jogurta
3 žlice kisle smetane
sok 1/2 limone
2 žlički gorčice
sol, poper
po želji 50 g šunke

Priprava

Jajca položimo v hladno vodo v kozici. Ko voda zavre, jih kuhamo še 8 minut, nato takoj ohladimo pod tekočo vodo, da bodo jajca tudi okoli rumenjaka lepa in brez zelenega obroča.

Medtem očistimo redkvice in jih narežemo na rezine ali grobo naribamo. Liste redkvic nasekljamo. Vse naložimo v solatno skledo.

Meliso in druga zelišča umijemo in drobno sesekljamo.

Posebej v skodelici zmešamo jogurt, kislo smetano, limonov sok, gorčico, sol, poper in vsa zelišča. Dobiti moramo gosto tekoč preliv.

V trdo kuhana jajca olupimo, nato drobno narežemo in stresemo k redkvicam. Dodamo tudi na kocke narezan sir in po želji kocke šunke.

Vse skupaj prelijemo s prelivom, premešamo, pokrijemo in postavimo za 15 minut v hladilnik, da se okusi okrepijo.

Preberite tudi: Ta teden kuhamo z Leonom Oberstarjem iz MasterChefa. Kliknite TUKAJ!