hiša 5 Svet24.si

(Foto) Tako lepe hiše bodo dobili namesto ...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

7 razlogov, da pojeste več citrusov

Tina Lucu, 23.02.2020 08:00:32

Ljubki, lepo obarvani citrusni sadeži prinašajo žarek sonca v zimskih dneh. Toda citrusi niso le prijetnega vonja in lepi na pogled - zelo dobri so tudi za naše zdravje. Mednje uvrščamo limone, limete, pomaranče in grenivke, pa tudi druge različice tega sadja. Citrusi imajo cel kup koristi za naše zdravje - od krepitve imunskega sistema do boja z rakavimi obolenji.

Delite na:
7 razlogov, da pojeste več citrusov
citrusa Profimedia

Kaj so citrusi?

Citrusi rastejo na cvetočih drevesih in grmih. Njihova značilnost je usnjata lupina in bela kožica, ki obdaja meso sadeža. Citrusi v naravi rastejo v Avstraliji, na Novi Gvineji, Novi Kaledoniji in v jugovzhodni Aziji. V tropskem in subtropskem podnebju jih gojijo povsod po svetu. Največje pridelovalke so Španija, Brazilija, Kitajska, ZDA, Mehika in Indija. Približno tretjina vseh sadežev se uporablja za pripravo soka.

Citruse lahko kupujete vse leto, v naši zemljepisni širini pa je vrh sezone za pomaranče in grenivke obdobje od sredine decembra do aprila. 

citrusa
citrusa
Profimedia

7 razlogov za vključitev citrusov v vašo prehrano

1. Bogati so z vitamini in rastlinskimi snovmi

Citrusi so izvrsten vir vitamina C, ki krepi imunski sistem in ohranja gladko in elastično kožo. Že s polovico pomaranče pokrijete dnevne potrebe po tem vitaminu.

Poleg tega citrusi vsebujejo tudi veliko drugih vitaminov in mineralov, vključno z vitamini B, kalijem, fosforjem, magnezijem in bakrom. 

Vsebujejo tudi veliko rastlinskih snovi (več kot 60 flavonoidov, karotenoidov in esencialnih olj), ki med drugim delujejo protivnetno in antioksidativno.

2. Citrusi so dober vir vlaknin

Že en sam kozarec sveže stisnjenega pomarančnega soka vsebuje 4 grame vlaknin. Priporočljivo je, da na vsakih 1000 zaužitih kalorij zaužijete tudi 14 g vlaknin. Te izboljšujejo prebavo in pomagajo pri hujšanju. Še posebej veliko vlaknin vsebujejo pomaranče. 

3. Citrusi imajo malo kalorij ...

... zato pa veliko vode in vlaknin, ki vas nasitijo.

1 majhna klementina: 35 kalorij

1 srednje velika pomaranča: 62 kalorij

1/2 rožnate grenivke: 52 kalorij

1/2 bele grenivke: 39 kalorij

sok 1 limone: 12 kalorij

4. Citrusi zmanjšajo verjetnost ledvičnih kamnov.

Ledvični kamni so boleči mineralni kristalčki. Nastanejo v primeru, da je vaš urin zelo koncentriran ali pa imate v njem večje količine mineralov, iz katerih se oblikujejo kamni. Ledvični kamni se oblikujejo tudi zaradi nizkih stopenj citratov v urini - te pomagajo zviševati citrusi. 

5. Citrusi pomagajo proti rakavim obolenjem.

Kar nekaj študij je dokazalo, da citrusi pomagajo ščititi pred rakavimi obolenji. Tako naj bi citrusi učinkovali preventivno proti raku požiralnika, želodca, prsi in trebušne slinavke. Citrusi namreč vsebujejo številne flavonoide, ki delujejo kot antioksidanti in blokirajo določene gene, odgovorne za degenerativna obolenja, vključno z rakavimi. 

6. Citrusi so koristni za vaše srce.

Citrusi vsebujejo hranila, ki pripomorejo k zdravemu srcu. Neka japonska študija je odkrila, da ljudje, ki pojedo večje količine tega sadja, redkeje zbolevajo za srčnimi infarkti in kapmi. Grenivke naj bi celo pomagale zniževati sistolični krvni tlak.

7. Citrusi ščitijo vaše možgane.

Flavonoidi v citrusih delujejo kot preventiva pri nevrodegenerativnih obolenjih, na primer Alzheimerjevi in Parkinsonovi bolezni. Nekateri tipi flavonoidov, denimo hesperidin in apigenin, zaščitijo možganske celice in izboljšajo možgansko funkcijo. 

citrus.jpg
citrusi
Profimedia

Uživanje citrusov ima sicer tudi nekaj slabih plati. Ob zaužitju prevelikih količin se poveča tveganje za zobna obolenja, ker kislina v tem sadju poškoduje zobno sklenino. Prav tako ni dobro piti prevelikih količin sokov citrusov, temveč je bolje zaužiti sadje kot tako. Grenivke lahko vplivajo na delovanje nekaterih zdravil, zato se je treba pri zdravniku pozanimati tudi o možnih stranskih učinkih, ki bi jih imelo hkratno jemanje zdravila in uživanje grenivk. 

 Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 4, 24.1.2020