900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

7 nasvetov, kako si lahko pomagate, če ste ves čas lačni

Tina Lucu, 14.01.2020 18:00:00

Pomagajte si s temi nasveti.

Delite na:
7 nasvetov, kako si lahko pomagate, če ste ves čas lačni
KROŽNIK Profimedia

Velikost krožnika

Ameriški znanstveniki so ugotovili, da je za vse, ki želijo shujšati, idealen krožnik s premerom 23 cm. Vse, kar je več, pripomore, da pojemo do 50 odstotkov več. Psihologi govorijo o sidrnem učinku, ki ga je moč opaziti na več življenjskih področjih. Pri prehranjevanju se kaže na ta način: velikost krožnika je tista, ki sidra - in to nezavedno - tako da si nanj naložimo več hrane, kot je potrebno. 

profimedia-0326303191.jpg
zajtrk
Profimedia

Ne jejte med hojo

Neka študija je dokazala, da med hojo jemo tako nezavedno, da šele ko sedemo, opazimo, da smo siti. Poleg tega se manj zavedamo, koliko smo pojedli, in si zato pozneje privoščimo še večji obrok.

Aktiviranje nasitnega hormona

Nasičene maščobne kisline sproščajo holecistokinin, ki možganom signalizira, da smo siti, in ti tako zavrejo apetit. Trije orehi, dvanajst mandljev ali četrt avokada pred jedjo pomagajo zavreti apetit.

Kraljevski zajtrk

Izpuščanje zajtrka močno zviša tveganje za prekomerno telesno težo. Kdor si privošči obilen zajtrk, se pozneje skoraj ne spopada z napadi volčje lakote. Dovoljeno je tudi sladko. Čez dan boste tako imeli manj želje po sladkem.

Krepko začinjanje

Ingver, kajenski poper in čili spodbudijo presnovo in s tem tudi izgorevanje maščob. Vanilja s svojim vonjem zatre željo po sladkem in poleg tega uredi prebavo. Cimet zniža nivo krvnega sladkorja in pripravi telo na izgorevanje maščob. 

profimedia-0412865002.jpg
začimbe
Profimedia

Rdeči krožniki

Psihologi so z nekim poskusom ugotovili, da ljudje z rdečih krožnikov pojedo manj kot z modrih ali belih. Rdečo barvo ljudje namreč pogosto povezujemo z opozorilnimi znaki - tudi v obliki prometnega znaka STOP. Ni pa ugotovljeno, koliko časa traja učinek, kajti verjetno se barve počasi tudi navadimo. 

Brez štetja kalorij

Neka ameriška študija je dokazala, da bolj dolgoročno shujšajo ljudje, ki ne štejejo kalorij. Ti namreč instinktivno posegajo po živilih, ki resnično nasitijo, in tako pojedo manj kalorij. 

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 52, 20.12.2019