Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

MZ Podzemna zbiralnica 2 Svet24.si

Lične in za oko prijetne, a včasih tudi precej ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Recept ALME REKIČ - hladna predjed iz postrvi

j.s., 23.07.2021 08:00:30

Vrhunska kuharica, fatalna ženska in sodnica treh sezon MasterChefa Slovenija je z nami delila recept svoje kreacije.

Delite na:
Recept ALME REKIČ - hladna predjed iz postrvi
Alma Rekić - recept s postrvjo Družbena omrežja

Alma Rekić, sodnica treh sezon kuharskega šova MasterChef Slovenija, nekdanja fatalna ženska ter seveda vrhunska kuharica in slaščičarka, se rada spominja svojih začetkov.

»Gostinstvo je garaški poklic s težkim tempom. Zato je temu primerno tudi uvajanje. Za svoje začetke sem hvaležna svoji nekdanji šefici Marini, ki je zaslužna za začetek pridobivanja znanja tudi v slaščičarstvu, pa če sem si tega želela ali ne. Seveda mi je skozi učenje pomagalo tudi kup tečajev in seminarjev, hkrati pa iskanje znanja in novih idej prek spleta."

"Moj idol je bil pokojni francoski chef, po katerem se imenuje tekmovanje, Paol Bocuse,« pove prikupna Alma, ki meni, da kuhar ne more biti ravno vsak. »Biti kuhar ni poklic, ki se ga zlahka naučiš, in to kar ne postaneš. Imeti moraš iskreno željo za ta poklic, seveda tudi nekaj kuharske žilice ter ogromno strasti in vztrajnosti. To velja za vse tiste, ki bi radi v kulinariki dosegli nekaj več.«

Alma tudi sama kreira, povezuje okuse in sestavlja različne teksture ter kombinacije. »Ja, seveda imam svoje jedi. Danes bom z vami delila svojo hladno ribjo predjed.«

Alma Rekić
Alma Rekić
PROMO

Hladna in topla dimljena postrv z grahovo-metino kremo, postrvji namaz, ribja pena

Sestavine za 2 osebi:

100 g hladno dimljene postrvi

100 g toplo dimljene postrvi

100 g skute

list želatine

sol, poper

250 g graha

50 g sveže mete

oljčno olje

150 ml sladke smetane

1 šalotka

strok česna

postrvje ikre

okisan koromač

150 g tenko narezanega koromača

1 list vlečenega testa

Hladno postrv lahko sami pripravimo tri dni prej, in sicer postrv namažemo s soljo, dodamo poper in jo obložimo z ribanim rdečim zeljen ter zalijemo s sokom rdeče pese. Pustimo dva do tri dni, nato jo očistimo in shranimo. Postrv dobi lepo rdečo barvo.

Grahova-metina krema

Grah pražimo s pol šalotke, dodamo sol in poper, malo vode in dušimo. Ko je na pol dušeno, dodamo svežo meto ter dušimo do konca. Vse skupaj damo v sekljalnik - multipraktik ter dobro zmeljemo, vsebino pa še pretlačimo skozi drobno cedilo. Ohladimo.

Ribja pena

Ostanke ribe, kosti, glavo in kožo s preostalo polovico šalotke prepražimo ter zalijemo s smetano. Solimo, popramo, dušimo 15 minut. Dodamo namočen in ožet list želatine, tekočo vsebino damo v sifon za smetano in shranimo v hladilniku.

Ribji namaz

Skuto solimo, popramo, dodamo 50 g hladne postrvi in 50 toplo dimljene postrvi. V sekljalniku dobro zmiksamo ter dodamo pol lista namočene in stopljene želatine. Premešamo, lahko damo v kakšen modelček ter ohladimo. Iz vlečenega testa naredimo dve rolici, ki ju pečemo na 165 stopinjah 20 minut.

Ribji nadev damo v rolico, narežemo preostanek obeh postrvi, dodamo kremo graha, žličko iker, ribjo peno ter okisan koromač.