Top 5 marinad za vsako priložnost
Čas za žar je tu! Pripravite slastno meso s temi preprostimi marinadami!
Kot ena najpomembnejših sestavin vsakega žara, marinada ne le poskrbi, da je meso sočno in aromatično, ampak ga naredi tudi bolj zdravega. Priporočljivo je, da mariniramo v zatesnjeni posodi ali vrečki s čim manj zraka. Lahko in tanjše narezano meso lahko mariniramo že v 30 minutah, debelejši zrezki pa bodo najboljši po nekaj urah. Nekatere marinade so specifične za vrsto mesa, spodnje se pa podajo prav vsemu.
/
Limona in rožmarin
- 3 velike limone
- štiri vejice svežega rožmarina (ali 2 žlici sušenega)
- 50 ml olivnega olja
- 2 stroka česna
- 2 čajni žlički soli
- ½ čajne žličke belega popra
Najprej ožamemo limone in v njihov sok dodamo vse ostale sestavine. Dobro premešamo in mariniramo.
Klasična
- 50 ml rdečega vina
- 2 žlici Worcestershire omake
- 50 ml olivnega olja
- 1,5 čajne žličke soli
- 2 čajni žlički svežega origana, sesekljanega
- ½ čajne žličke mletega črnega popra
- ½ čajne žličke svežega timijana, sesekljanega
- ¼ čajne žličke čebule v prahu
- 2 stroka česna, sesekljanega
Najprej v posodi dobro zmešamo vino in omako Worcestershire, nato počasi dodajamo olje in sproti mešamo. Dodamo še vse ostale sestavine, dobro zmešamo in mariniramo.
/
Grška
- 2 limoni
- 50 ml olivnega olja
- 3 stroki česna, sesekljani
- 2 žlici svežega origana, sesekljanega
- 1 žlica svežega timijana, sesekljanega
- 1 lovorjev list
- 1 čajna žlička soli
- ¼ čajne žličke mletega belega popra
Ožamemo limoni v posodo, počasi dodajamo olivno olje in sproti mešamo. Dodamo vse ostale sestavine in dobro premešamo. Počakamo 10 minut preden mariniramo.
/
Mehiška
- 70 ml belega kisa
- 70 ml olja
- šop sesekljanih listov koriandra
- 50 ml vode
- 3 stroke česna, sesekljanega
- Sok ene limete
- 1 žlica kumine
- 1 žlica origana
- 1 žlica soli
- 2 čajni žlički čilija v prahu
- 2 čajni žlički črnega popra
Vse skupaj združimo v posodi in dobro premešamo. Mariniramo takoj.
/
Ananasova
- 240 ml zmečkanega ananasa
- 80 ml sojine omake
- 80 ml medu
- 60 ml jabolčnega kisa
- 2 stroka česna, drobno sesekljana
- 1 čajna žlička ingverja v prahu
- ½ čajne žličke nageljnove žbice v prahu
Vse skupaj damo v posodo in dobro zmešamo ter počakamo 15 min preden mariniramo.
Mogoče vas zanima tudi