GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Ali poznate rolco, najbolj priljubljeno celjsko sladico?

kl, 05.03.2021 10:05:07

Trojanski krofi, blejska kremšnita, prekmurska gibanica ... Kdo jih ne pozna? Pa poznate tudi majhno, enostavno, a odlično sladico, ki jo lahko dobite samo v Celju?

Delite na:
Ali poznate rolco, najbolj priljubljeno celjsko sladico?
Celjske rolce Facebook

Če si tretje največje mesto v državi ob reki Savinji velja ogledati že zaradi njegove bogate zgodovine, pa obisk Knežjega mesta ni popoln, če ne poskusite tudi njegove lokalne sladice, ki jo pozna le malokdo izven njegovih meja.

Rolca (ali Celjska rolca) - hrustljavo zapečen valjček iz orehovo-medenega testa, prelit s čokolado in napolnjen s stepeno smetano, si zagotovo zasluži mesto na slovenskem kulinaričnem zemljevidu.

Z njo je povezana tudi urbana legenda, ki pravi, da je v njej užival sloviti Alfred Nobel, ki je v Celju obiskoval svojo ljubico Sofijo Hess. Vendar je to res le legenda, saj je rolca v mesto prišla kar nekaj let po njegovi smrti.

Izumil jo je sredi prejšnjega stoletja lokalni slaščičar Markovič, ki je navdih dobil v sosednji Avstriji, kjer so bile priljubljene "šamrole" - valjčki iz listnatega testa, napolnjeni s šamom - stepenim in sladkim beljakom - ali stepeno smetano.

Od te je obdržal samo obliko. Listnato testo pa je zamenjal s posebnim medeno-orehovim testom, ki ga je oblil s čokolado in napolnil s stepeno sladko smetano. Kasneje so sladici dodali še posip iz zdrobljenih orehov in/ali mandljev.

Leta 2019 je rolco celjska mestna četrt Center neuradno razglasila za sladico Celja. "Celjska rolca je v slaščičarskem pogledu pravi endemit, slaščica, ki jo najdeš le na celjskem in nikjer drugje, okus dobrote in blagostanja," so takrat zapisali.

Danes Celjsko rolco lahko dobite le v Celju, morda še kje v bližnji okolici.

Na eni od skupin na Facebooku pa je pred leti neka članica "izdala" recept, ki je bil dolgo časa dobro varovana skrivnost, ki vam ga izdajamo tukaj. In vedite - rolce morajo biti zvite ročno, kar je svojevrsten izziv, saj je testo treba zvijati, ko je še vroče, sicer se kaj hitro strdi in postane lomljivo. Tako da previdnost ne bo odveč.

Za rolce potrebujemo:

75 dag sladkorja
75 dag masla
100 g medu
100 g sesekljanih orehov
50 g moke
2 žlici mleka
Zmešamo in segrejemo sladkor, maslo in med. Dodamo orehe ali mandlje, moko in mleko. Dobro premešamo.
Maso damo med dva peki papirja in jo zvaljamo 2-3mm na debelo. Testo na hitro spečemo pri 180 stopinjah - cca 5-8 min, da potemni.
ZELO POMEMBNO!!!! Še vroče testo hitro narežemo in ovijemo na modelćke za rolce. Treba je delati hitro, ker če se testo preveč shladi, se lomi in z obliko rolc ne bo nič.
Ohlajene rolce oblijemo s stopljeno čokolado in jih napolnimo s smetano z obeh strani. Posujemo jih z zdrobljenimi mandlji ali orehi, lahko pa je tudi mešanica obojega ...
VELIKO SREČE!!!!