GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Derškovi krofi gredo za med

A. M., 17.01.2021 11:30:41

Čeprav nas do pustnega torka loči le še slab mesec, iz družbenih omrežjih že buhtijo slastni krofi.

Delite na:
Derškovi krofi gredo za med
Žiga Deršek se bo do pusta še kako napekel krofov. Osebni album

Glasbenik Žiga Deršek, ki smo ga lahko spremljali v šovu MasterChef Slovenija in ki je pred kratkim navduševal s pripravo kraljice potice, te dni znova preseneča. Tokrat se je lotil vedno slastnih krofov, ki bodo v času pusta (pustni torek se nam obeta 16. februarja) še kako prišli do izraza.

Vsak ima svoj recept

In kako je prišlo do te ideje? "Pri krofih je pri nas zelo podobno kot pri potici. Letos se pridružujem tihem tekmovanju med domačimi gospodinjami, ki krofe pripravljajo že vrsto let. Vsaka ima svoj recept in način priprave. Govorim o babicah in moji mami. Babi Magda ima celo tako izpopolnjen recept, da krofe že pred cvrenjem nadeva z marmelado. Priznam, da se tega recepta še nisem lotil ... prednost, ki jo še ima je sigurno ta, da so krofi zelo dobri tudi dan ali dva po serviranju. Pri ostalih receptih in tudi pri mojem, ki ga z veseljem delim z vami, so krofi najboljši takrat, ko še niso čisto ohlajeni - se pravi, popolnoma sveži," je vse skupaj strnil Žiga Deršek, ki je še dodal, da mu je babica zaupala, da je znova kupila kvas, kar pomeni, da se bodo znova pripravljali krofi.

žiga-deršek, krof, krofi
Žiga Deršek se drži preverjenega recepta naših babic.
Osebni album

In kaj vse potrebujemo za krofe, po receptu Žige Derška?

"500 g moke

100 g masla

20 g olja

4 rumenjake

3 žlice sladkorja

1/2 žličke soli

limonino lupinico

3 žlice ruma

40 g svežega kvasa

in 250 ml mleka,"

odgovarja kuharski mojster, ki ob tem še opiše celoten postopek.

Iz navedene količine naredi 15 manjših krofov

"Najprej segrejemo mleko na toplo.

Sledi priprava kvasca. 4 žlice segretega mleka zmešamo z nadrobljenim kvasom in z eno žlico sladkorja. Pustimo, da mešanica počiva, cca. 10 minut.

Medtem v ostalem toplem mleku raztopimo maslo, dodamo olje, preostali 2 žlici sladkorja, sol, rum in na koncu še rumenjake.

Na presejano moko naribamo za pol žlice limonine lupinice. Na moko dodamo narastel kvasec in med mešanjem dodajamo mlečno mešanico.

Za gnetenje uporabljam multipraktik. Na zmerni jakosti ga pustim približno 30 minut. Zaprem ga s pokrovom, da testo med gnetenjem ostane čimbolj toplo in da se ne suši.

Po gnetenju takoj naredimo kroglice. Za polno žlico zajamemo testo in ga med dlanmi oblikujemo v kroglico ter jih pustimo, da narastejo. Približno 15 minut. Ja, samo. Iz navedene količine jaz dobim 15 manjših krofov," je vse skupaj strnil Deršek.

žiga-deršek, krof, krofi
Olja mora biti dovolj, da bodo krofi res plavali v njem, pripomni Žiga.
Osebni album

A s tem vse skupaj še ni končano! "Olje segrejemo na 175 stopinj. Mora ga biti dovolj, da bodo krofi res plavali v njem. V olju prve 4 minute plavajo na tisti strani, ki je med kipovanjem lezla navzgor, druge 4 minute pa jih obrnemo še na drugo stran," pripoveduje Žiga.

Kaj pa polnilo? "Polnilo pa po izbiri. Ker sem jih delal prvič, nisem kompliciral ... nastali so klasični marmeladni, sigurno so pa moji najljubši z vanilijemo kremo, pomočeni v čokolado in kokos. Dober tek,"  je zaključil Deršek.

žiga-deršek, krof, krofi
Derškovi krofi gredo za med.
Osebni album