Manca Špik Dobra karma

Manca Špik s hčerko preseljena na povsem ...

Vesna Šošterič (2) Svet24.si

Razvpita resničnostna zvezdnica išče moškega

HUAWEI_P40_0021 Svet24.si

Pet razlogov, zakaj izbrati Huawei P40 lite

Dejan Židan in Tanja Fajon Svet24.si

Židan ob odstopu: "Prišel je čas, da slovensko ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Razkrivamo poti provizij za TEŠ6

Soraja 2 Odkrito.si

Torbica za 3.000 evrov in še kaj!

Mijo Matić Njena.si

Takole po karanteni uživa sanjski Mijo

6 pravil pitja alkohola

BZ, 29.03.2020 11:00:12

Alkohol redi in ga ne smemo piti, če želimo shujšati. Res? Nisem prepričan. Preberite, zakaj.

Delite na:
6 pravil pitja alkohola
Fotografija je simbolična. Profimedia

Nič ne redi kar samo po sebi, neodvisno od celotne prehrane posameznika oz. njegovega energijskega vnosa v nekem časovnem obdobju.

Ljudje smo genialci v sposobnosti pridobivanja alkohola. Nekatere kulture so našle skrajno odročne in milo rečeno čudne načine, kako pridobiti kozarček veselja. Na misel mi je prišla pijača masato, ki jo perujski domačini pridobivajo s prežvekovanjem gomolj manioke, ki jo izbljuvajo v kozarce in pustijo fermentirati.

Alkohol je večini dober in v razumnih količinah prej neškodljivo socialno mazivo kot slabe vesti vredna pregreha. Mislim, da se v prehrani lahko najde prostor za tisto, kar nekoga veseli in potolaži dušo. Tudi alkohol, če ga znamo primerno umestiti v kontekst. Ne pravijo mi po naključju dr. Feelgood!

alkohol
Ena merica alkoholne pijače vsebuje približno 10 gramov čistega alkohola, kar je v enem decilitru vina, 2,5 decilitrih piva ali 0,3 decilitrih žaganja.
Profimedia

Kdaj in zakaj je lahko alkohol problem?

Kot rečeno, alkohol ne redi sam po sebi, vendar je pogosto odgovoren za (neprimerne) odločitve, ki jih sprejemamo pod njegovim vplivom. Burek (ali dva), kos pice (ali dva) … – saj veste, o čem govorim.

Nekatere alkoholne pijače so energijske (kalorične) bombe. Merim predvsem na koktajle in druge sladke pijače, s katerimi je mogoče spiti tudi za ves dan hrane v enem samem večeru. Dodajte povrhu še prej omenjeni kos pice in ste nadomestili vse, čemur ste se odrekali pretekli teden.

Naslednji dan. Pika. Če ne upoštevamo osnovnih pravil »Feelgood pitja«, ki jih predstavim v nadaljevanju, se pogosto zgodi, da se sestavljamo še naslednjih nekaj dni, izpuščamo treninge in se ne prehranjujemo, kot bi bilo treba.

6 pravil, kako piti in se ne zrediti

1.     Prepoznajte svoje meje

Za uspešen trening se ni treba »razmontirati«, kot bi bili televizijska omarica iz Ikee, in za prijeten večer ne vidim smisla v pretiravanju do točke, da se naslednji dan komaj česa spomniš. Bodite kot Zlatolaska: ne preveč in ne premalo, ravno prav.

2.     Voda = alkohol – 1

Za pet alkoholnih pijač spijte štiri kozarce vode itd. Več vode bo le razredčilo alkohol in ublažilo želen »uuuuhhhuuuu« učinek, z manj vode tvegate dehidriranost in glavobol, po moči primerljiv s krošejem Dejana Zavca.

3.     Prej jejte

S poudarkom na beljakovinah in zelenjavi. Oboje bo zagotovilo sitost, kar utegne vsaj ublažiti, če ne preprečiti nočno prenajedanje.

4.     Prihranite nekaj kalorij čez dan

Obroki naj temeljijo na beljakovinah (meso, jajca, ribe, pusta skuta ali grški jogurt) in vlakninah (sadje, zelenjava, stročnice, gomolji in polnovredna žita). Odrecite se obilici dodanih maščob, sladicam in kalorično bogatim prigrizkom (»študentski hrani«, na primer).

5.     Bodite pretkani pri izbiri alkoholnih pijač

Največ tistega »uuuuhhhuuuu« za najmanj dodatnih kalorij bodo zagotovile »čiste« pijače: gin, vodka, viski …, tudi vino je v redu. Največ kalorij se skriva v mešanih pijačah, kot so koktajli, kar koli s sadnimi sokovi in sodavicami, zato za mešanje priporočam nekalorične alternative (mineralno vodo, Coca Cola Zero ipd.). Tudi pivo je za večino precej slaba izbira v tem pogledu, saj ima razmeroma malo alkohola glede na kalorično vrednost.

6.     Med ponočevanjem izbirajte pretežno beljakovinsko-ogljikohidratno hrano in skoparite z dodanimi maščobami

Pusto meso, pršut, kruh, ribe, krompir, riž, zelenjava … Če se že odločite obiskati katero od stojnic, bo hamburger z zrezkom brez dodane slanine in mastnega sira verjetno najboljša izbira. Nisem rekel najokusnejša, ampak to je davek na »dodano vrednost«.

20526022_10214075806112143_5724879058039148207_n.jpg
Mario Sambolec, nutricionist MNU, ACA, PN1, trener in predavatelj Fitnes Zveze Slovenije. Ustanovitelj blagovne znamke Feelgood. www.feel-good.si mario@feel-good.si #pozdravipameti
osebni arhiv

Objavljeno v reviji Bodi Zdrava št. 12, 9.12.2019