favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Jejte buče, a ne pozabite na bučna semena

Tina Lucu, 14.10.2019 16:00:00

Buča je zelo bogata s cinkom, magnezijem in železom. A posebno so čudežna bučna semena. Če dnevno pogrizete pol pesti semen golice, poskrbite za 28 % dnevnih potreb po železu, 52 % po manganu, 46 % po magneziju, 17 % po beljakovinah in 17 % po cinku.

Delite na:
Jejte buče, a ne pozabite na bučna semena
bučna semena Profimedia

V semenih buče golice so tudi fitosteroli. To so spojine, ki so strukturno podobne holesterolu. Če redno jemo bučna semena, se nam zniža raven holesterola, obenem pa se okrepi imunski sistem.

Tudi za otroke

V prehrani otrok buče skupaj z drugimi oljaricami, recimo z lanom, predstavljajo bogat izvor maščobnih kislin omega-3 in omega-6, nujnih za ravnovesje hormonov, delovanje možganov in zdravje kože. Vitamin B in vitamin K prav tako predstavljata bogastvo, ki ga ponujajo bučna semena, oba vitamina pa sta pomembna za zdrave kosti, mišice in neizogiben proces zgoščevanja krvi.  

Za dobro razpoloženje

Bučna semena so bogata z aminokislino triptofan, ki je pomembna za proizvajanje serotonina, tako imenovanega hormona sreče. Pest bučnih semen je dovolj, da se vaše razpoloženje izboljša in začnete na svet gledati spet bolj pozitivno.

buče, semena, bučna-semena
bučna semena
Profimedia

Za črevesne parazite 

Semena buče so učinkovita za izločanje črevesnih parazitov, kot sta otroška glista in trakulja. Seme buče ima to prednost pred kemičnimi zdravili, da ne draži sluznice in ni strupeno, poleg tega pa ga lahko jemljemo več dni zaporedoma, saj nima nobenih stranskih učinkov. Pri majhnih otrocih, nosečnicah, doječih materah, starejših ljudeh, ljudeh, izčrpanih od bolezni ali z obolelimi jetri, moramo vsekakor dati bučnim semenom prednost pred drugimi sredstvi. Seme moramo olupiti šele tik pred uporabo in odvržemo samo trdo lupino, ne pa tudi sive zelene ovojnice semena, ki je pod njo, kajti prav v njej so zdravilne snovi.

Recepti

Čeprav se običajno bučna semena enostavno spečejo v pečici, je bolje, da jih pred tem skuhamo v rahlo oslajeni vodi, nato pa posušimo na nizki temperaturi v pečici. Tako semena postanejo bolj sočna, manj suha, hranilne sestavine pa se bolje ohranijo.

Če semena dodate kremni bučni juhi, so lepa okrasitev in dolgočasni jedi dodajo malo hrustljave vznemirljivosti. Jesenska poslastica so paradižnikove, bučne in cvetačne juhe z dodatkom popečenih semen.

buče, semena, bučna-semena
bučna semena
Profimedia

Kaj pa čaj?

Modri ljudje pravijo, da je čaj iz bučnih semen zelo dober pri težavah s prostato. Zato ob čaju moški radi zobajo bučna semena.

Slana pašteta iz semen

Potrebujemo: 100 g semen surove golice, 50 g surovih sončničnih semen, oljčno olje, malo morske soli. Priprava: Zmeljemo semena golice in sončnična semena, dodamo malo morske soli in dobro zalijemo z oljčnim oljem, dokler ne dobimo namaza. Trpkost tega namaza bomo ublažili, če bomo dodali žličko ali dve gorčice, lahko pa tudi hrena.

Sladka pašteta iz semen

V zmleta semena dodamo jušno žlico medu in 50 g mletih orehov ter nekaj kapelj bučnega olja.

Obe pašteti ali namaza na polnozrnatem kruhu sta odlična ideja za zdrav zajtrk.

 Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 39, 20.9.2019