Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Kako nevarne so industrijsko predelane maščobe?

Alenka Kavcic, 18.09.2019 18:00:00

Redijo, starajo, ogrožajo srce

Delite na:
Kako nevarne so industrijsko predelane maščobe?
Ljudje, ki pojedo veliko industrijsko predelane hrane, imajo težave z zdravjem. profimedia

 Veliko smo že brali o nevarnostih, ki jih povzročajo industrijsko predelane maščobe, in vendar je bila vrsta strokovnjakov presenečena nad odkritji Univerze v Severni Karolini, češ da uživanje takšnih maščob povzroča naglo pridobivanje kilogramov. Ne verjamete?

Poskusne opice so uživale skromno hrano, s katero naj bi ves čas raziskave obdržale isto telesno težo, če ne celo shujšale. A ker so uživale predelane maščobe, so se zredile za celih 7,2 odstotka teže. Izsledki so zgolj vrh ledene gore. Kaj je pod njim?

1. Kopičenje kilogramov na trebuhu

profimedia-0253120227.jpg
Industrijsko predelane maščobe podvojijo nevarnost za Alzheimerjevo bolezen.
profimedia

Stranski produkt nasičenih maščob so maščobne kisline, te pa se pospešeno nabirajo predvsem na trebuhu oziroma znotraj trebušnih organov. Ljudje, ki pojedo veliko industrijsko predelane hrane, imajo zato večji trebuh.

2. Blokiranje živčnih prenašalcev

 Umetne maščobe povzročajo kronično vnetje, ki v možganih omeji izločanje serotonina, dopamina in drugih živčnih prenašalcev, odgovornih za nadzor apetita. Posledično smo lačni, imamo šibkejši spomin, slabše spimo, lahko pa celo postanemo anksiozni.

3. Okrnjena predelava glukoze

 Tako kot druge maščobne kisline se tudi predelane maščobe usedajo na membrane mišičnih celic. Problem se pojavi, ker predelane maščobe slabo vplivajo na presnovni proces v teh celicah: njihova sposobnost predelave glukoze je okrnjena, na kar opozarjajo tudi kardiologi. Če mišice, ki se jim moramo zahvaliti za hitro presnovo, ne zmorejo več absorbirati oziroma porabiti glukoze, krvni sladkor naglo pada in narašča, posledično se zviša raven inzulina in nevarnost za porast telesne teže naraste za celih 50 odstotkov.

Ali ste vedeli?

 Medicinski center Univerze v Chicagu je o industrijsko predelanih maščobah dognal naslednje:

- Predčasno postarajo možgane - do celih 19 let.

- Povečajo nevarnost za bolezni srca za 47 odstotkov in več.

- Oslabijo imunski sistem, saj zaradi njih vitamini B niso več učinkoviti.

- Podvojijo nevarnost za Alzheimerjevo bolezen.

- Povečajo nevarnost za raka, ker pospešijo absorpcijo encimov, ki vežejo nase strupe.

- Znižajo kakovost mleka pri doječih materah.

Brstični ohrovt, zelje, brokoli in cvetača ..jpg
Brstični ohrovt, zelje, brokoli in cvetača pomagajo ledvicam, da predelajo strupene maščobe v vodotopne, ki se zlahka izločijo iz telesa.
profimedia

Zgodovina industrijsko predelanih maščob

 Predelava maščob se je začela leta 1909 in dosegala uspeh za uspehom do leta 1950, ko so proizvajalci dognali, da med drugim podaljšajo rok uporabnosti živilom. Na račun propagande zoper maščobe živalskega izvora so leta 1960 predelane maščobe doživele pravi bum.

 Leta 1990 so znanstveniki začeli opozarjati na škodljive učinke, vendar jih proizvajalci niso poslušali. Pisalo se je celo, da predelane maščobe povzročijo, samo v Združenih državah Amerike, do 50.000 smrti na leto. Študije so začele potrjevati povezavo med predelanimi maščobami in debelostjo.

Leta 2003 je Danska prepovedala uporabo predelanih maščob v živilski industriji, Norveška, Finska, Nizozemska in Kanada pa so njihovo uporabo močno omejile.

Danes je 73 odstotkov prebivalcev čez lužo zaskrbljenih zaradi industrijskih maščob. Vse več je kampanj, ki se zavzemajo za natančno navajanje količin industrijsko predelanih maščob na vsakem živilu in za njihovo strogo omejevaje, še vedno pa se proizvajalcem uspe izmuzniti z zakonskimi luknjami.

Koliko je preveč?

 Največ 1 odstotek dnevno zaužitih kalorij naj bi prišlo iz industrijsko predelanih maščob, kar znaša manj kot 2 grama. Največ jih je v polpripravljenih izdelkih, kot so sladice, namazi, pecilne mešanice, čips, kosmiči in zamrznjena pripravljena hrana.

profimedia-0411157083.jpg
Če boste med hujšanjem uživali agrume, bodo prav gotovo zagnale prebavo in očistile jetra škodljivih snovi.
profimedia

Kako naj izvem, ali izdelek vsebuje industrijsko predelane maščobe?

 Poglejte na seznam sestavin. Na višjem mestu ko so tako imenovana industrijska - hidrogenerirana olja, manj primerno je živilo.

Ali ste vedeli?

Po tem principu je čajno maslo veliko bolj zdrav namaz kot običajna margarina. Veliko industrijskih maščob najdemo še v raznih vafljih, energijskih tablicah in kosmičih.

Bodite pozorni pri nakupu raznih mešanic, ki jim je treba dodati zgolj vodo (denimo za praženec) in pripraviti. V njih je zelo veliko »umetnih« maščob.

Doma pripravljene sladice so najbolj zdrave!

 Izogibajte se ocvrtim jedem in prepolovite količino predelanih maščob, ki jih zaužijete.

Lanena semena, ..jpg
Lanena semena, ki vsebujejo maščobne kisline omega-3, bodo pomagale ledvicam in prebavnemu traktu pri okrevanju od industrijsko predelane hrane.
profimedia

Z dieto očistimo telo predelanih maščob

 Nemogoče se jim je povsem izogniti, vendar lahko z naslednjo razstrupljevalno dieto pomagate organizmu, da si opomore od umetne hrane. Brez težav boste izgubili do kilogram in pol telesne teže na teden ter poživili telo in duha.

 Vsak dan uživajte:

Vsaj eno porcijo glavnate zelenjave, kot so brstični ohrovt, zelje, brokoli, cvetača. Zelenjava namreč pomaga ledvicam, da predelajo strupene maščobe v vodotopne, ki se zlahka izločijo iz telesa.

 Vsaj eno porcijo agrumov, kot so limone, pomaranče, grenivke. Vitamin C je naravni antioksidant, ki polovi proste radikale, še preden lahko ti škodujejo ledvicam. Pravzaprav hrana, bogata z vitaminom C, pospeši razgradnjo maščob do 35 odstotkov.

 Od 0,5 do 1 dl lanenega semena ali od 1 do 2 žlici lanenega olja. Maščobne kisline omega-3 bodo pomagale ledvicam in prebavnemu traktu pri okrevanju od industrijsko predelane hrane.

 2,5 dl nesladkanega brusničnega soka. Napitek je poln organskih kislin in fitokemikalij, ki bodo ravno tako pomagale telesu, da si opomore od strupov.

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 37, 6. 9. 2019