Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

15 kuharskih trikov, ki si jih je vredno zapomniti

K. S., Maja, 26.06.2019 13:01:22

Ste se kdaj vprašali, v čem je skrivnost hrustljavo zapečene skorje vaše najljubše ribe in zakaj vam tega ne uspe doseči, čeprav se ravnate po navodilih? Zagotavljamo vam, da ni kriva pečica.

Delite na:
15 kuharskih trikov, ki si jih je vredno zapomniti
Ko je riba pečena, po njej pokapajte limonin sok. Profimedia

Profesionalni kuharski mojstri poznajo nešteto drobnih zvijač, ki so se jih priučili tako med učenjem kot seveda v dolgoletni praksi, a jih nič kaj radi ne razkrivajo »navadnim smrtnikom«. Zakaj le, če pa vam lahko okusno kosilo za visoko ceno pripravijo oni.
Tokrat smo za vas zbrali 15 preprostih trikov, s katerimi boste svoje jedi prestavili vsaj za stopnjo višje - vse od čiste goveje juhe do popolnega zrezka in hrustljave skorje domačega kruha.

1. Popoln zrezek

Če želite, da bodo tudi vaši zrezki čudovito rjavo zapečeni, jih nikar ne pecite prehladnih. Ko jih vzamete iz hladilnika, jih najprej pustite stati uro ali dve, da se ogrejejo na sobno temperaturo, nato pa z njih popivnajte odvečno vodo. Šele takrat so zares pripravljeni, da jih spečete.

2. Sočno meso

Kar nekaj časa traja, da meso dovolj spečemo, medtem pa iz njega izgubimo kar nekaj vode. Marsikateri evropski kulinarični šef sočnost mesa ohrani tako, da uporabi slanico. Kako jo pripraviti?

Skupaj zmešajte naslednje sestavine:
· 7 dl vode
· 70 g soli
· 57 g sladkorja

Meso dajte v skledo, prelijte ga z narejeno slanico in postavite v hladilnik. Koliko časa ga pustite v njem, je odvisno od količine in debeline mesa, načeloma za 1 kg mesa velja približno 1 ura, vsekakor pa ne več kot 8 ur ali manj kot pol ure. Preden daste meso v ponev, ga nikar ne pozabite popivnati.

profimedia-0350775423-jpg.jpeg
Marsikateri evropski kulinarični šef sočnost mesa ohrani tako, da uporabi slanico.
Profimedia

3. Izboljšajte aromo začimb

Da bodo izbrane začimbe (na primer poper ali kumina) dale najboljšo aromo, jih najprej popražite pri srednji temperaturi, ob tem pa jih ves čas mešajte in mečite v zrak. Ko boste zavohali njihovo aromo, jih zmeljite in nato vmešajte v jed.

profimedia-0181904059-jpg.jpeg
Da bodo izbrane začimbe dale najboljšo aromo, jih najprej popražite.
Profimedia

4. Lahko in zračno testo

Če želite narediti najboljše testo, vzemite večer prej jajca in maslo iz hladilnika ter jih pustite čez noč, da se segrejejo na sobno temperaturo.

profimedia-0295538750-jpg.jpeg
Če želite narediti najboljše testo, vzemite večer prej jajca in maslo iz hladilnika ter jih pustite čez noč.
Profimedia

5. Riba s fino skorjico

Če bi radi, da ima riba čudovito skorjo, kakršno občudujete na fotografijah, jo najprej na tanko namažite z majonezo in posolite. Uporabite čisto malo začimb, še bolje pa samo sol. Ko je riba pečena, po njej pokapajte limonin sok.

6. Priprava steaka brez olja

Alain Ducasse, eden izmed najslavnejših kuharskih mojstrov na svetu, pripravlja steak na prav poseben način brez dodanega olja. Zrezek postavi na njegov rob, kjer ima maščobo. Tako ga pripravi v lastni maščobi, pri tem pa se na njem ustvari hrustljava skorja.

7. Kremast krompirjev pire

Preden kuhan krompir spremenite v pire, ga morate primerno osušiti. Položite ga v čisto in toplo ponev ter ga pustite, dokler ne izhlapi vsa voda. Ponev naj ne bo prevroča, saj ga ne želite peči. Ko bo krompir suh, ga zmečkajte in pripravite slasten kremast pire.

profimedia-0352279103-jpg.jpeg
Preden kuhan krompir spremenite v pire, ga morate primerno osušiti.
Profimedia

8. Popolna kremna juha

Preden začnete kuhati zelenjavno kremno juho, na olivnem olju popražite vsako vrsto zelenjave posebej. To bo karameliziralo sladkor v zelenjavi in obogatilo okus. Enako lahko naredite tudi pri kuhanju zelenjavne obare.

9. Najboljše palačinke

Ne glede na recept, po katerem pripravljate palačinke, zmesi vedno dodajte dve žlici kisle smetane. Tako bodo veliko bolj puhaste in slastne.

10. Sladkor ni za sladkanje

Sladkor je lahko prav tako dober za začinjanje kot sol. Hrani dodajte malce sladkorja in svežega paradižnika (lahko pa tudi v tubi).

profimedia-0186599796-jpg.jpeg
Hrani dodajte malce sladkorja.
Profimedia

11. Popolna jajca na oko

Za najboljše jajce na oko potrebujete še troje: ponev z debelim dnom, maslo in nizko temperaturo. Segrejte ponev in dajte vanjo pol žlice masla. Ko se stali, nanj ubijte jajce.

profimedia-0090033657-jpg.jpeg
Za najboljše jajce na oko potrebujete še troje: ponev z debelim dnom, maslo in nizko temperaturo.
Profimedia

12. Čista juha

Za pravo čisto juho morate piščanca pokritega kuhati pri nizki temperaturi vsaj tri ure. Ne dovolite, da zavre, prav tako ves čas z vrha odstranjujte peno, ki se pojavi. Po uri in pol kuhanja lahko začnete dodajati peteršilj, zeleno, korenje in čebulo.

Če kuhate govejo juho, zelenjavo prej popražite (ne na olju). Ko dobi rahlo rjavo skorjo, jo dodajte juhi, ki bo tako dobila več okusa.

profimedia-0193921348-jpg.jpeg
Za pravo čisto juho morate piščanca pokritega kuhati pri nizki temperaturi vsaj tri ure.
Profimedia

13. Hrustljava krušna skorja

Če kruh pripravljate doma, verjetno veste, da je precej težko ustvariti popolno skorjo - ali je prebleda ali pa premalo debela. Naslednjič dajte poleg kruha v pečico tudi skledo vode in para bo poskrbela za hrustljavo skorjo.

profimedia-0316099728-jpg.jpeg
Naslednjič dajte poleg kruha v pečico tudi skledo vode.
Profimedia

14. Kako pravilno cvreti čebulo

Čebulo je najbolje cvreti pri srednji temperaturi, v ponev pa dajte tako olje kot maslo. Čebulo narežite in jo posolite. Sol bo iz čebule odstranila neprijeten vonj in omogočila lažje pečenje, prav tako pa s karameliziranjem dodala okus.

15. Ne bojte se česna

Če se pri kuhi zaradi premočnega vonja bojite uporabiti česen, potem lahko namesto stroka uporabite česnov sok. S tem se boste izognili neprijetnim vonjavam, a ohranili okus.

profimedia-0253133766-jpg.jpeg
Če se pri kuhi zaradi premočnega vonja bojite uporabiti česen, potem lahko namesto stroka uporabite česnov sok.
Profimedia

Seveda obstaja še kopica podobnih nasvetov in prepričani smo, da jih imate nešteto tudi sami. Priporočljivo je, da si jih zapisujete, saj jih tako ne boste pozabili. Kdo ve, morda jih nekoč ne boste izročili le svojim potomcem, ampak boste napisali knjigo, ki bo čez noč postala prodajna uspešnica. V resnici pa se kajpak vedno vsega naučimo s prakso. Sploh pri kuhanju vaja dela mojstra, prav tako pa je sila pomembno tudi eksperimentiranje.

Pa dober tek.

Objavljeno v reviji Maja št. 12, 7. 6. 2019.