Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

12 nasvetov, da vas pregrehe ne speljejo z zdrave poti

Tina Lucu, 18.03.2020 18:00:58

Ne govorimo o nikakršni strogi dieti, temveč o tem, kako se držati začrtane poti zdravega prehranjevanja. Okoli nas je polno priložnosti, da mimogrede zaidemo nazaj na stara pota hitre in nezdrave prehrane. Kako torej ohraniti motivacijo in se ogniti pastem?

Delite na:
12 nasvetov, da vas pregrehe ne speljejo z zdrave poti
dieta Profimedia

 1.    Beljakovine

Tehtajte se le enkrat tedensko in vedno ob istem času. Jeste morda premalo beljakovin? Telo jih potrebuje za izgradnjo mišic in tkiv, kar poleg tega spodbudi izgorevanje maščob.

2.    Bogat zajtrk!

Ste zajtrkovali, vendar vam ob enajstih, malo pred kosilom, že kruli po želodcu? Potem ste verjetno pojedli napačen zajtrk! Zjutraj raje pojejte nekoliko več. Na primer kosmiče z mlekom in sadjem. Ti nasitijo za dolgo časa - in potem boste za kosilo potrebovali le solato.

3. On se stalno masti

Vi bi radi shujšali, vaš dragi pa se sladka s čokoladnim sladoledom s smetano. Nič mu ne očitajte, temveč se učite od njega. Uživajte v manj grešnih stvareh, na primer v limoninem sorbetu. In tudi vašemu moškemu se bo prej ali slej začelo poznati, da dobri hrani ne zna reči ne.

3.    Ne pozabite, kaj je vaš cilj

Večinoma se zgodi po dveh ali treh tednih: človek bi se najraje vrnil k starim prehranjevalnim navadam. Spomnite se, zakaj bi radi shujšali - zdravje, dopust, poroka - pomembno je, da imate pred očmi dosegljiv cilj. Sklenite pogodbo s sabo, identificirajte prepreke in jih načrtno odpravite.

5. Čaj in kava

Nezmožnost koncentracije je pogosto posledica spremembe prehrane. Vendar v tem primeru raje posezite po zelenem čaju in ne po kavi: tako boste ostali dlje časa budni in zmožni opravljanja nalog. Morda vam manjka hranilnih snovi. Tudi med hujšanjem bodite pozorni na uravnoteženo prehrano in zadosten vnos kalorij.

6. Zdravi prigrizki

Če želite shujšati, pred televizorjem grizljajte zelenjavne paličice. Če vam je to preveč dolgočasno, poskusite z zelenjavnim sokom. Lahko ga še izboljšate z zelišči, čilijem, poprom, papriko in drugimi zdravimi sestavinami.

7. Merite izgubljene centimetre

Kombinacija spremembe prehrane in redne telesne vadbe lahko privede do tega, da se kazalec na tehtnici obrne navzgor. Vzrok: na novo zgrajene mišice tehtajo več od izgubljene maščobe. Protisredstvo: uspehe preverjajte z merilnim trakom in ne s tehtnico.

dieta
dieta
Profimedia

8. Športni partner

Veste sicer, da človek hujša, če se več giblje, vendar se kljub temu ne morete pripraviti do športa? Poiščite nekoga, s katerim boste hodili na sprehode ali tekli, ali pa se vpišite v kako športno društvo. V dvoje je bolj veselo.

9. Nekaj sadnega

Kadar smo pod stresom, vsi radi posežemo po sladkem, zaradi stresnega hormona kortizola: ta dvigne nivo sladkorja v krvi, spodbudi željo po sladkem, potem pa ga telo izloči še več - pravi peklenski krog. Boljši prigrizki: oreščki, olivno olje, jagodičje, kamilični čaj. In crkljanje z vašim dragim.

10. Napadi volčje lakote

Prepovedi povzročijo, da si ne želimo nič drugega kot prepovedano. Od časa do časa si zato privoščite nekaj sladkega. Trik: pripravite si škatlico z desetimi vžigalicami. Vsakič, ko pojete rebro čokolade, zažgite eno vžigalico. Škatlica mora zadostovati za mesec dni.

11. Solata

Tudi med dieto morate zaužiti najmanj 1200 kalorij dnevno, drugače lahko pride do pomanjkanja hranilnih snovi - in napadov lakote. Namig: pred jedjo pojejte majhno solato. Ta vam bo napolnila želodec, vsebuje pa malo kalorij. Še en namig: izogibajte se lahkim izdelkom, ki ne nasitijo.

12. Na zabavi

Jejte tako kot drugi in izberite manj mastno in beljakovinsko bogatejše meso (piščanec), izogibajte pa se kaloričnim (gotovim) omakam in namesto tega prinesite s seboj svoje.

Ponujamo dva lahka predloga:

Zaziki

Olupite eno kumaro in dva stroka česna. Česen drobno sesekljajte, kumaro pa nastrgajte. Primešajte 300 g posnetega jogurta in vse skupaj začinite z malo soli.

Paradižnikova salsa

Štiri velike paradižnike zrežite na majhne kocke. Olupite pol čebule in jo prav tako zrežite na kocke. Olupite tri stroke česna in jih sesekljajte. Vse skupaj zmešajte in dodajte še dve žlici sveže iztisnjenega limetinega soka. Za konec očistite en jalapeño, ga drobno sesekljajte in postopoma dodajajte preostalim sestavinam, ostrino preverite po vsakem odmerku. Solite in poprajte po okusu.

 Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 8, 21.2.2020