900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

10 živil, ki jih nikoli ne smemo shranjevati v hladilniku

Katarina Kecek, 25.03.2020 14:00:09

Ali tudi vi, takoj ko pridete iz trgovine ali s tržnice, večino nakupljenih živil pospravite v hladilnik? Pa ste vedeli, da obstajajo živila, ki ne prenašajo mraza in se v hladilniku v resnici hitreje pokvarijo? Preverite, katera hrana res ne spada v hladilnik.

Delite na:
10 živil, ki jih nikoli ne smemo shranjevati v hladilniku
Kruh uvodnik Profimedia

Kruh in drugi pekovski izdelki

 Ne glede na to, ali spravljate kruh v plastično vrečko ali ne, kruh in pecivo ne spadata v hladilnik. Zaradi vlage bo pekovske izdelke plesen še hitreje napadla.

Krompir.jpg
Krompir
dreamstime

Krompir

Večina nas misli, da ima krompir rad mraz in temo. Vendar hladilnik kljub temu ni pravi prostor zanj – zato ker ni dovolj suh in zračen. Če pa krompir vseeno pospravite v hladilnik, boste hitro opazili, da vam bo hitreje gnil. Jabolka so izredno dobra kombinacija s krompirjem: če jih boste spravili v bližino krompirja, bodo tudi počasneje gnila.

Paradižnik

 Paradižnik ne mara mraza in ne teme. Če ga pospravite v hladilnik,  hitro postane mokast, izgubi aromo in tudi hitreje gnije.

hrana4
Paradižnik
Shutterstock

Pločevinke

odpirac, konzerva.jpg
odpirac, konzerva
Profimedia

Nikoli, ampak res nikoli odprtih pločevin ne odlagajte v hladilnik. To je lahko zelo nevarno, saj vsebina pločevinke hitro reagira v stiku s kisikom in s kemičnimi elementi iz pločevinke, ki pa so strupeni za naše telo.

Tropsko sadje

Sadje in zelenjava.jpeg
Sadje in zelenjava
dreamstime

Tudi eksotičnega sadja, kot so banane, ananas, mango ali papaja, ne spravljajte v hladilnik. Sadje iz tropskih krajev je zelo občutljivo za mraz, sadeži bodo hitro porjaveli in izgubili svoj okus. To velja tudi za vse vrste agrumov.

 Kava

kava.jpg
nemci pražijo kave
Profimedia

Ne vem, od kod prepričanje, da bo kava zdržala dlje, če jo pospravimo v hladilnik. Poleg tega da tam izgubi svojo značilno aromo, se navzame tudi vonja drugih živil – sira, salame in drugega.

kumare.jpg
Kumare
Profimedia

Česen in čebula

Se spomnite, da so naše babice česen navezovale na vrvice in ga obešale v kuhinjo? Tega niso počele samo zaradi okrasa. V hladilniku se čebula in česen vedno prehladita in postaneta preveč vlažna, zato hitro izgubita hrustljavo in sočno strukturo ter se tudi hitreje razgradita. Še en predlog: česen dajte v stare najlonke in zdržal bo dlje.

Koščičasto sadje

nektarine
nektarine
dreamstime

Podobno kot paradižnik tudi koščičasto sadje v hladilniku izgubi svojo aromo, vsrka vlago iz hladilnika in postane mokasto. Češnje, slive ali nektarine je najbolje hraniti na kuhinjskem pultu.

Kumare

 Sadja in zelenjave, ki vsebujeta veliko vode, ne smemo pospravljati v hladilnik. Tam bosta zaradi vsebnosti vode še hitreje gnila.

Začimbe

dreamstime_l_102329035.jpg
Zelišča
Dreamstime

Če kdo pospravi začimbe v hladilnik, ve, da jih bo lahko kaj hitro vrgel v koš za smeti. Kari, kurkuma in druge začimbe v hladilniku hitro izgubijo svojo aromo in niso več dobri za kuhanje.

Objavljeno v reviji Bodi Zdrava št. 11, 11.11.2019