nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Nemočno smo opazovali divjanje narave.

tp, 31.07.2023 10:33:45

Znani obrazi in ujme!

Delite na:
Nemočno smo opazovali divjanje narave.
slovenci in nevihte PR / KŠ

So letošnje ujme prizanesle ali zajele tudi znane obraze? So jim povzročile kaj škode? Poglejmo, kaj so nam zaupali nekateri znani Slovenci iz sveta glasbe, radia in televizije.

Miha Debevec vrt toča
Miha Debevec vrt toča
osebni arhiv

Pevka Ivica Vergan

Ivica Vergan
Ivica Vergan
Osebni album

Ravno v času najhujše nevihte s točo smo bili na Goriškem. Že tretjič smo postavljali in pospravljali ozvočenje, ker je naročnik vztrajal, da mora biti fešta zunaj na prostem pod milim nebom. Tik preden se je zares začel hudičev ples orjaškega vetra in toče, nam je uspeli vsaj inštrumente spraviti pod streho. Seveda nam ni bilo vseeno. Nemočno smo opazovali divjanje narave. Še ob povratku domov na Obalo smo videli ogromno listja in vej po cesti in se zavedali, da je bilo res hudo. Drugo jutro smo s feni sušili inštrumente. Na srečo nismo utrpeli nobene škode.

Glasbenik Ivan Hudnik

Ivan Hudnik
Ivan Hudnik
M24

Letošnje ujme so kar pogosta tema tudi v pogovorih s prijatelji in skoraj vsak pozna koga, ki so mu naredile kakšno škodo ali nagnale strah v kosti bodisi doma v Sloveniji bodisi na dopustih v tujini. Močno sočustvujem in na svoj način tudi pomagam v akcijah zbiranja sredstev za pomoč prizadetim. Doma na hiši nam je že lansko leto ujma naredila škodo na kritini. Nekako smo sanirali zadevo in se dogovorili s krovcem za novo kritino in izdelavo za letos junija, če vreme ne bo primerno, pa septembra. No, junij je že mimo in krovec ne bo mogel, ravno zaradi izrednih razmer in posledično ogromno škodnih primerov, prekrivati naše strehe niti septembra letos. Medtem pa nam je pred kratkim ujma zopet naredila škodo na kritini, in ker noben krovec nima časa za popravilo, sem moral na streho kar sam.

Ivan Hudnik streha
Ivan Hudnik streha
osebni arhiv

Nekaj izkušenj imam že izpred dobrih trideset let, ko sem takratnim krovcem tudi sam pomagal pri delu. Priskrbel sem si rezervno kritino, močne vrvi (gurtne), silikonsko lepilo in vodotesen premaz, dobro obutev, splezal na kar strmo streho, se privezal za dimnik in saniral vse, kar se je dalo v najboljši meri v danem trenutku. Pri zadnjem dežju in viharju je bilo vse v redu, če se bo v prihodnje pokazala še kakšna napaka, pa bom akcijo ponovil in tako naj bi bilo do naslednje pomladi. Za takrat pa sem pri krovcu dogovorjen kot prvi v čakalni vrsti. Upam, da ne bo še kaj hujšega, ne samo zase, ampak za vse. Na koncu še poklon tudi vsem krovcem, katerih delo ni lahko, v prvi vrsti pa seveda vsem gasilcem, ki v danih kriznih trenutkih pomagajo širom Slovenije in tudi širše.

Plesalka in modna oblikovalka Gordana Grandošek Whiddon

Gordana Grandošek Whiddon
Gordana Grandošek Whiddon
Instagram

Nama z možem je na ranču izpulilo enajst velikih jablan in češenj ter odprlo tri strehe in vsakič uničilo cesto do naju. Tako da me to neurje dela kar nervozno.

Igralec Saša Tabaković

Saša Tabaković
Saša Tabaković
Marko Vavpotič

Ujme preživljam na snemanju celovečernega filma v režiji Urške Djukić. Na srečo nam niso ponagajale. So pa zame nevihte vedno neprijetna stvar, saj ne maram strel in grmenja.

Radijska voditeljica Anita Gošte

Anita Gošte
Anita Gošte
osebni arhiv

Ker sem letos na porodniškem dopustu, praktično že od januarja spremljam, kaj se vsakodnevno dogaja zunaj. Od neverjetnega sneženja v januarju, ko smo komaj pripeljali sinčka iz porodnišnice, do strašnega deževja, toče in vetra poleti. Doma smo le ob čudovite fige, ki so nas razveseljevale tak čas. Vremenoslovec je enkrat rekel, da na srečo živimo v izoliranem pasu od hujših naravnih pojavov. Zelo pa sočustvujem s prizadetimi, jim pošiljam dobre misli, pravkar sem nakazala tudi nekaj evrov. A bolj kot evri bo verjetno nasploh pomagalo, če spremenimo svoj odnos do narave, k čemur bom zagotovo od samega začetka spodbujala tudi sinka.

Harmonikar Miha Debevec

Miha Debevec
Miha Debevec
revija zvezde

Ujme so me ujele doma na Rakitni. Na srečo sem spremljal napovedi in se na njih pripravil, tako da ni bilo hujših posledic. Je bilo pa tudi pri nas zelo pestro in za naše razmere precej hudo, saj je padala kot oreh debela toča, pihal pa je skoraj orkanski veter. Svoj avto sem v zadnjem trenutku zapeljal pod streho. Poškodovalo je predvsem poljščine, skoraj 24 ur pa smo bili tudi brez elektrike. Sem pa večkrat pomislil na to, da imam srečo, da nisem med temi neurji v kakšnem kampu. Tam je pa znalo biti zelo neugodno. Impresivne so bile tudi strele na nočnem nebu pred dnevi, ne vem, ali sem že kdaj videl tako zanimiv 'light show'! Sicer pa me skrbi, če bodo taka neurja v prihodnje postala stalnica. Bojim se, da ne skrbimo dovolj za naš planet in bomo morali vsi skupaj precej spremeniti svoje navade, če bomo želeli ohraniti našo naravo in planet kot tak. V nasprotnem se nam slabo piše.

Televizijska voditeljica Monika Tavčar

Monika Tavčar
Monika Tavčar
osebni arhiv

K sreči doma v Škofji Loki ni bilo nič hujšega. Sem bila pa v drugem delu neurij proti koncu meseca, 24. julija, ravno na dopustu oz. oddihu na Goričkem. Neurje, kot ga domačini ne pomnijo, je že sredi julija povzročilo neverjetno razdejanje v več krajih Pomurja. Posledice so še vedno vidne, tudi v krajih, kjer sem se ustavila med potepanjem: v Gornji Radgoni, Polani, Dobrovniku, Murski Soboti, kjer sem bila še priča temu, kako so odpravljali posledice, pokrivali strehe in odstranjevali podrta drevesa. Vse to se me je zelo dotaknilo, še posebej razdejanje, ki sem ga videla v parku v Rakičanu. Ko stojiš sredi podrtih dreves, polomljenih vej in drevja in se sprašuješ, kakšno silno moč ima narava, kako nepredvidljiva je … Ravno v ponedeljek, 24. junija, ko je ponovno udarilo neurje, sem bila v Šalovcih. Ves večer in še pozno v noč sem s strahom gledala skozi okno in opazovala, kako se zbirajo nevihtni oblaki, grozovito se je bliskalo in grmelo, pihal je močan veter, močno je deževalo … Prav neverjetno je, kako se je v hipu spremenilo ozračje, kako se je naenkrat stemnilo in se začelo pripravljati na nevihto. Ko ostaneš brez besed … K sreči se tokrat ni zgodilo nič hujšega in sem bila pomirjena. Ostaja pa vprašanje, zakaj so letošnje poletne nevihte tako pogoste, močne in obsežne. In kaj bo prineslo nadaljevanje poletja.

Radijski voditelj Grega Javornik

Foto 1
Grega Javornik
Luka Švigelj

Letošnja neurja sem preživel interventno z gasilsko enoto Lavrica in Civilno zaščito Škofljica. Trikrat smo posredovali pri poplavah in podrtih drevesih v naseljih, dvakrat pa smo bili dežurni. Doma sem ostal brez jablane. Tako da letos ne bom delal jabolčnega štrudlja. Šalim sem, nikoli ga namreč nisem in ga ne znam.

2437835fd38339805be4fd42bf03957b.jpeg

f9da8889359bd06c6133a5f75bc66e1b.jpeg