pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Smrt legendarne umetnice

kš sta, 17.07.2023 15:24:00

Umrla je "najljubša Angležinja Francije"

Delite na:
Smrt legendarne umetnice
Jane Birkin PROFIMEDIA

V 77. letu je umrla britansko-francoska pevka, igralka in aktivistka Jane Birkin. Zaslovela je v duetu s tedanjim partnerjem Sergeom Gainsbourgom, posebej s svetovno znano pesmijo Je T'aime... Moi Non Plus. Znana je bila tudi po sodelovanju z modno hišo Hermes, ki je po njej poimenovala znamenito torbico birkin.

Umrla je v 77. letu starosti na svojem domu v Parizu.
Jane Birkin
PROFIMEDIA

V Veliki Britaniji rojeno igralko s stalnim prebivališčem v Franciji so našli mrtvo na njenem domu v Parizu. V zadnjem obdobju je imela težave z zdravjem, zaradi katerih je morala odpovedati koncerte.
"Najljubša Angležinja Francije" je bila znana po razmerju in glasbenem sodelovanju s francoskim umetnikom Sergeom Gainsburgom. V 60. in 70 letih je veljala tudi za modno ikono.
Rodila se je leta 1946 v Londonu. Preživela je idilično otroštvo na angleškem podeželju, nato jo je osvojil "swinging London", kmalu zatem pa še odrske deske. Leta 1966 je nastopila v Povečavi Michelangela Antonionija in s svojo goloto razburila konservativnejše občinstvo, ki je bilo dodatno presunjeno tudi leta 1969, ko je z Gainsbourgom zapela sloviti duet Je T'aime... Moi Non Plus. Zaradi eksplicitne erotike je bila pesem v več državah prepovedana, kasneje pa je doživela številne priredbe.

Birkinova je vplivala na svet mode, sodelovala je z modno hišo Hermes, ki je po njej poimenovala zna
Jane Birkin
PROFIMEDIA

Priljubljeni francoski pop zvezdnikom Gainsbourg, s katerim je bila več let v intimnem razmerju, je za njen krhki glas napisal številne pesmi. Mnoge so postale uspešnice, izvajala pa jih je tudi po ločitvi in po njegovi smrti leta 1991. Posnetke njegovih pesmi ali takšnih, ki so se večinoma navdihovale po njem, je zabeležila na petih albumih v živo.
Sicer pa je v svoji karieri posnela še ducat studijskih albumov ter sodelovala s številnimi glasbeniki, kot so Feist, Paolo Conte, Beth Gibbons, Bryan Ferry, Rufus Wainwright in Johnny Marr iz zasedbe The Smiths. Na igralskem področju je med drugim znana po vlogah v filmih Smrt na Nilu in Zlo pod soncem, nastalih po romanih Agathe Christie, ter Lepe norice Jacquesa Rivetta.
Potomka igralke Judy Campbell in mati treh hčera, med njimi prav tako slavne igralke in pevke Charlotte Gainsbourg, je v Ljubljani nastopila dvakrat: leta 2004, ko je predstavila album Arabesque, ter leta 2012, ko je Gainsbourgove pesmi prepevala v okviru svetovne turneje ob 20-letnici njegove smrti.
Kot humanitarka je Jane Birkin sodelovala z Amnesty International, zavzemala se je za ogrožene otroke na vojnih območjih, posnela je film o aidsu ter obiskala Palestino, Ruando, Izrael ter Bosno in Hercegovino.

Kot aktivistka je Jane Birkin sodelovala z Amnesty International in si prizadevala za pomoč ogroženi
Jane Birkin
PROFIMEDIA

Na kratko:

  • Glasbena muza: Jane Birkin je navdihnila Sergeja Gainsbourga, da je ustvaril priljubljeno pesem "Je t'aime... moi non plus", ki je postala znana po vsem svetu.
  • Rojena v Angliji, uspešna v Franciji: Jane Birkin se je rodila v Londonu, vendar je veliko svoje kariere preživela v Franciji, kjer je postala priljubljena filmska in glasbena zvezda.
  • Ikona stila: Njen preprost in brezskrben modni slog - pogosto je nosila majice, kavbojke in balerinke - je bil zelo vpliven in je oblikoval številne modne trende.
  • Birkin torbica: Hermèsova torbica Birkin je dobila ime po njej, ko je leta 1984 na letalu srečala Jean-Louisa Dumasa, izvršnega direktorja Hermèsa. Po njenem predlogu so ustvarili torbo, ki je zdaj ena najbolj priljubljenih in luksuznih na svetu.
  • Družinsko življenje: Imela je tri hčerke, ki so vsaka uspešne na svojih področjih. Njena hči Charlotte Gainsbourg je priznana filmska igralka in pevka.