joža primožič, direktor, zdravstveni dom gornja radgona Svet24.si

Družinska ambulanta je v Gornji Radgoni samo še ...

abortion1 Svet24.si

Francozi kot prvi na svetu v ustavo vpisali ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

To je zmagovalec 58-milijonskega projekta Aste ...

vila sd levstikova pl1 Reporter.si

»Ukradena« vila za štiri milijone! Razkrivamo ...

goran dragic af Ekipa24.si

Kakšna fotka z boljšo polovico: Dragić ...

Harryjeva odločitev, da zapusti kraljevo družino, je povlekla s seboj ogromno slabega Odkrito.si

Harryju ni uspelo ...

lovro kos 24 Ekipa24.si

Slovenski dan v Lahtiju! Po Niki si je vso ...

Laž: R.I.P. Kate Middleton

kš, 07.02.2024 12:14:02

Govorice o domnevni smrti princese naj bi se razširile v ponedeljek, ko naj bi Facebook stran z imenom "R.I.P. Kate Middleton" pridobila skoraj milijon všečkov.

Delite na:
Laž: R.I.P. Kate Middleton
Članek pa je napisala Jessica Simpson MediaMass

Obiskovalci strani naj bi naleteli na poročilo, ki je zvenelo sicer precej verodostojno:
"V ponedeljek, 5. februarja 2024, okoli 11. ure po srednjeevropskem času, nas je zapustila naša ljubljena princesa Kate Middleton, rojena 9. januarja 1982 v Readingu. Pogrešali jo bomo, a je ne bomo pozabili. Prosimo, izkažite ji sožalje in sočutje z všečkanjem in komentiranjem te strani."
Stotine oboževalcev naj bi takoj začelo objavljati sožalna sporočila. Ogromno ljudi naj bi izrazilo svoje sožalje ob (neresnični) smrti 42-letne princese.

Seveda niso vsi verjeli

Medtem ko so nekateri oboževalci verjeli objavi, so drugi bili do poročila skeptični. Uporabniki spleta se namreč zavedajo, da že leta in leta krožijo zavajajoče in predvsem lažne novice o smrti znanih ljudi. Skepticizem je bil podkrepljen z dejstvom, da nobena glavna britanska medijska hiša ni poročala o novici, kar je nakazovalo, da gre verjetno za lažno vest in to o lažni vesti!

Ljudje so ogorčeni

Javnomnenjska raziskava, ki jo je izvedel časopis Celebrity Post, pa je medtem pokazala, da veliki večini anketirancev (88 %) se take novice ne zdijo ne smešne in ne zabavne. Ravno obratno.
Spletna stran, ki je pisala o lažnivi novici na Facebooku je še objavila: “Govorice so ovrgli v torek, 6. februarja, ko so predstavniki palače uradno potrdili, da Kate Middleton ni mrtva. "Princesa se je pridružila dolgemu seznamu slavnih, ki so postali tarče te potegavščine. Princesa je živa. Prosimo, ne nasedajte vsemu, kar preberete na internetu," so sporočili.” Seveda tudi to ni resnično.

Laž o laži …

Stvar pa je še veliko bolj zapletena, kot zgleda na prvi pogled. Ustvarjalci portala MediaMass so kmalu ugotovili, da je vse skupaj velika izmišljotina. Skratka, nihče ni naredil Facebook strani s to vsebino in vse skupaj so si izmislili ustvarjalci spletnih strani, ki se ukvarjajo s podajanjem lažnih novic z namenom nabiranja klikov. Dejansko v tem neskončnem labirintu laži, se vedno kdo ujame v kakšno. Je pa tovrstno pisanje in natolcevanje absolutno neprimerno!