IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

zvezdan radonjic Primoz Lavre Reporter.si

Tako v SDS nagrajujejo zasluge in zvestobo: ...

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Kraljeva družina v krču!

kš, 03.12.2023 18:09:40

Nedavno je izšla knjiga z naslovom Endgame, ki obljublja, da bo razburkala britansko javnost. Njen avtor, mladi novinar Omid Scobie, ni del kraljeve družine, a je dolgoletni kraljevi novinar in avtor mednarodne uspešnice Finding Freedom (Iskanje svobode).

Delite na:
Kraljeva družina v krču!
Knjiga, ki bo še dodatno razburkala javnost, je na police prišla 28. 11. 2023 Profimedia

Endgame je pronicljiva preiskava trenutnega stanja britanske monarhije, ki se sooča z nepriljubljenim kraljem, oblastiželjnim prestolonaslednikom, kraljico, ki je za ohranitev svoje podobe pripravljena storiti marsikaj, in princem, ki mora začeti novo življenje po izdaji lastne družine.

Je to knjiga, ki bo dokončno pokopala kraljevino?
Je to knjiga, ki bo dokončno pokopala kraljevino?
PROFIMEDIA

Smrt kraljice Elizabete II. je dodatno zamajala temelje hiše Windsor. Monarhija se zdaj spopada z izzivi v svetu, ki se hitro modernizira, pri čemer so jo dolgo časa pestile zastarele ideje o rasi, razredu in denarju. Scobie, ki se opira na svoje izkušnje in intervjuje, razkriva institucijo v razsulu in postavlja vprašanje, ali ima monarhija še čas, da se reši.

Endgame prinaša tudi kontroverzne trditve o Kate Middleton in kraljici Camilli, ki so že sprožile razprave. Nekateri strokovnjaki in televizijski voditelj Piers Morgan so skušali izpodbiti trditve iz knjige, medtem ko drugi opozarjajo na nekaj netočnosti.

Novinar in pisatelj ima kup nasprotnikov, ki trdijo, da si je vse izmislil. Pa si je?
Novinar in pisatelj ima kup nasprotnikov, ki trdijo, da si je vse izmislil. Pa si je?
PROFIMEDIA

Knjiga podrobno opisuje zadnje dni kraljice Elizabete II. in navaja, da so se družinski člani zbrali na škotskem posestvu Balmoral. Vendar naj bi Scobie naredil napako glede časa obvestila o smrti kraljice, kar je sprožilo dodatne polemike. Pisatelj je namreč navedel, da Harryja ni nihče obvestil o smrti in da je bila javnost obveščena pred princem. Seveda to zagovorniki monarhije ostro zanikajo.

Lena Kate

Poleg tega knjiga obravnava Kate Middleton, valižansko princeso, in trdi, da je imela v šestih letih pet zasebnih tajnic, kar je bilo pozneje ovrženo. Scobie tudi namiguje, da Kate dela manj kot drugi člani kraljeve družine, zaradi česar so avtorja doletele kritike kraljevih strokovnjakov.

Trdosrčni William

Odnos med bratoma je na dnu ... Je mar res vsega kriva knjiga Rezervni?
Odnos med bratoma je na dnu. Je mar res vsega kriva knjiga Rezerva?
Profimedia

Knjiga prav tako obravnava razmerje med princem Williamom in Harryjem, pri čemer navaja, da se je njun odnos poslabšal po Harryjevi poroki z Meghan. Scobie opisuje, kako se je William oddaljil od Harryja, kar je postalo očitno leto dni po poroki. William naj bi bil popolnoma trdosrčen do brata in naj ne bi več želel imeti stikov z njim – seveda dokler se ne bo Harry oddaljil od svoje žene … Pa se bo?

Na koncu knjiga Endgame prikazuje kralja Karla III. kot prevaranega moža, ki je »uničil življenje princese Diane«. Medtem ko je Karel priznal nezvestobo, je tudi Diana priznala afere, kar dodatno zaplete zgodbo britanske monarhije.

Nekoč srečen in ponosen oče s svojima sinovoma
Srečen in ponosen oče s svojima sinovoma
Profimedia

Endgame Omida Scobieja je torej knjiga, ki razkriva in hkrati postavlja pod vprašaj mnoge vidike britanske kraljeve družine. Je resnično prišel konec monarhije, kot jo poznamo, ali je to le nov začetek v njeni viharni zgodovini?

Sta v ozadju spet Harry in Meghan?

Odrinjena in izgnana
Odrinjena in izgnana
PROFIMEDIA

Omid Scobie je bil vedno na strani Harryja in Meghan Markle, vendar sta se po njegovi zadnji knjigi Endgame od njega distancirala celo Harry in Meghan. Knjiga je več kot očitno preveč ostra in razkriva preveč stvari, ki jih niti Harry ni želel razkriti.

Že z naslovnice je jasno razvidno, da gre za razkritje najgrozljivejših zakulisnih dram. V le nekaj urah je knjiga postala uspešnica. Omid Scobie je ob promociji svojega najnovejšega dela v New Yorku z vrsto intervjujev želel (ali morda moral) pojasniti, da se pri pisanju knjige ni posvetoval s Harryjem in Meghan. Par torej ni bil neposredno vključen v pripravo tega »prekletega besedila«, ki je kraljevo družino in njeno negotovo notranje ravnovesje znova pahnilo v krizo. Pravzaprav se zdi, da je izid knjige Endgame ogrozil sramežljive poskuse zbliževanja med Harryjem in očetom Karlom III., ki bi se lahko končali s srečanjem v Sandringhamu za božič.

Kdo mu je vse to povedal?!

Scobie je poudaril, da Harry in Meghan nista bila njegov neposredni vir –preprosto zato, ker ju ni potreboval. Pravzaprav so »ljudje, ki so jima blizu«, z veseljem pripovedovali o vseh podrobnostih njunih prepirov s kraljevo družino. Pisatelj je priznal, da se je večkrat srečal z Meg, vendar niti ona niti Harry nista prispevala nobenih informacij k njegovi knjigi. »V njuni okolici je dovolj ljudi, ki poznajo marsikatero podrobnost.«

Omid Scobi je med drugim napisal tudi knjigo Finding Freedom, ki govori o Harryju in Meghan
Omid Scobi je med drugim napisal tudi knjigo Finding Freedom, ki govori o Harryju in Meghan.
PROFIMEDIA

Scobie je tudi zanikal, da je Endgame izkrivljena v prid Harryju. Več kritikov je namreč poudarilo, da se poglavje, posvečeno Harryju in Meghan, bere kot »sporočilo za javnost, poslano iz njunega urada«, in da sta opisana s svetniško avro. Avtor se brani z izjavo, da mu Harry in Meghan nista blizu, da pa želi obsoditi »nepravičnost« palače in poudariti po njegovem mnenju hinavščino Windsorjev, ki skušajo biti »popoln zgled tradicionalnih družinskih vrednot«. In tako tu razkriva, da si je palača prizadevala, da bi se Kate in Meghan pri svojem videzu zgledovali po Diani.

Uf, ta nesramna Kate!

Kate naj bi bila zelo zoprna ženska ... Pa je res?
Kate naj bi bila zelo zoprna ženska ... Pa je res?
PROFIMEDIA

V knjigi je Scobie precej oster do Williama in Kate Middleton, zlasti do slednje. Po njegovem mnenju sta valižanska princ in princesa z Meghan od njenega prihoda na dvor ravnala hladno. »Do Meghan sta bila hladna že od najzgodnejše faze, kar se mi je vedno zdelo precej presenetljivo. Vselej se mi je zdelo zanimivo, da ko je Meghan preživljala najtežje dneve svojega življenja, ko se je spopadala s težavami z duševnim zdravjem, se nekdo v družini, ki je izkusil ta pogled novinca, ni znal obrniti in pomagati družinskemu članu. Po mojem mnenju to veliko pove o njunem značaju,« je pojasnil Scobie in pri tem očitno mislil na Kate. Zaradi takšne sovražnosti naj bi se Meg ne želela vrniti v London.

Knjiga, ki je poglobila spor med bratoma.
Pred nekaj dnevi je tudi v Sloveniji izšla prevedena avtobiografija princa Harryja.
Beletrina

Zakaj se Harry in Meghan Markle bojita te knjige?

Čeprav se zdi, da se Endgame nagiba na stran Harryja in Meghan proti preostalim Windsorjem, sta se onadva zaradi te knjige, ki ni bila del njunih načrtov, znašla v velikih težavah. Vsekakor ju besedilo, tudi če ga nista odobravala, močno kompromitira, tudi glede na njune povezave z avtorjem. William in Kate jima bosta po tej novi knjižni bombi težko spet zaupala ali verjela njunim obljubam o spravi. Zato se zdaj bojita tistega, ki je bil nekoč njun prijatelj, Omida Scobieja. Posledice knjige je težko napovedati.

Kdo je Omid Scobie

Omid Scobi trdi, da mu stvari nista neposredno zaupala Harry in Meghan
Omid Scobi trdi, da mu informacij nista neposredno zaupala Harry in Meghan.
PROFIMEDIA

Omid Scobie se je rodil leta 1981 in že od nekdaj poroča o kraljevi družini, saj piše za različne časopise, poleg tega pa je tudi komentator dogodkov kraljeve družine za televizijske oddaje, kot sta ABC News in Good Morning America. Endgame z nekajletnim premorom sledi knjigi Finding Freedom (Iskanje svobode), ki jo je Scobie leta 2020 izdal skupaj s Carolyn Durand in v kateri opisuje zgodbo Harryja in Meghan do razpada kraljeve družine. Avgusta 2021 je izšla knjižna izdaja, ki vključuje tudi znameniti intervju Oprah Winfrey.

Preden je v igro prišla Meghan, so Kate, William in Harry veliko časa preživeli skupaj.
Preden je v igro prišla Meghan, so Kate, William in Harry veliko časa preživeli skupaj.
Profimedia