IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Alya 2 Njena.si

Alya: 'Vsi pravijo Alya kdaj bo otroček'

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Karel III. spet besen!

kš, 19.11.2023 10:45:11

Buckinghamska palača je že dolgo kritična do priljubljene Netflixove serije "The Crown" - Krona … Sedaj pa je situacija še nekoliko bolj napeta.

Delite na:
Karel III. spet besen!
Kralj je spet zelo jezen Profimedia / KŠ

Kralj Karel je na pragu odločilnih korakov proti ustvarjalcem serije. Ta se ukvarja z občutljivimi temami britanske monarhije, med katerimi izstopa tragična smrt princese Diane. Najnovejša sezona serije prinaša nove polemike, saj odpira rane, ki so še vedno sveže v kolektivnem spominu. Zlasti prikazovanje princese Diane kot osrednjega lika je prebudilo močne reakcije. Palača opozarja na nevarnost, da bi mlajše generacije in ameriška javnost zamenjale fiktivne prikaze za dokumentarne resnice.
Hude sankcije tudi proti igralcem
Kralj Karel se zdi odločen, da bo ukrepal. Njegova odločitev vključuje prepoved podeljevanja kraljevih odlikovanj vsem, ki so sodelovali pri ustvarjanju serije. To se nanaša na igralce, scenariste in producente. Poleg tega naj bi bili ti posamezniki izključeni iz dobrodošlice na kraljevem dvoru. Čeprav to za zdaj ostaja na ravni govoric, se zdi, da bo kraljeva družina morda uradno potrdila te ukrepe.

Odziv kraljeve družine je posebno oster proti igralkam, ki so upodabljale kraljico Elizabeto II. v različnih starostnih obdobjih. Imelda Staunton, Claire Foy in Olivia Colman, ki so se morda nadejale naziva dame, se zdaj soočajo s posledicami svoje umetniške svobode.

Peter Morgan, ustvarjalec serije, je postal nezaželen v kraljevih krogih, še posebej zaradi nedavnih dogodkov. Prikazovanje fiktivnih pogovorov med princem Charlesom in Diano ter občutljive teme, kot je bulimija princese Diane, je povzročilo ogorčenje. Ta trend je vplival tudi na druge produkcije, ki sledijo uspehu serije "The Crown".
Serija "Rdeča, bela in kraljevsko modra" na Amazon Prime Video in dva filma o škandalu princa Andrewa sta dva primera, ki sledita vzoru "The Crown" in vzbujata zaskrbljenost pri kraljevi družini.
Zadnja sezona priljubljene serije tako odpira novo poglavje v odnosih med Buckinghamsko palačo in sodobno televizijsko produkcijo.