Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Kolumna
Ženska ženski hijena

Ženska ženski hijena

Katarina Keček, 11.08.2019 18:00:00

Rada imam moške, priznam. Moški so super, res. Preprosti, stabilni. Ne komplicirajo. Če je lačen, je. Če je zaspan, gre pač spat. Ampak ženske imam še rajši. Mogoče ravno zato, ker smo zapletene in nestabilne. Z ženskami nikoli ne vem točno, pri čem sem. Z moškim osebkom hitro najdeva neko konstanto, že po prvi kavi pogosto ugotovim, kje so njegove meje, koliko šale premore na svoj račun, koliko sprejema tuje, lahko tudi čisto nasprotno mnenje.

Delite na:

 Z moškimi, s katerimi nisem čustveno prepletena, se tudi težko skregam. Pri ženskah, ne glede na čustva, ki jih imava druga do druge, pa sem večkrat zmedena, ne vem natančno, pri čem sva. Če sva danes super frendici ali sodelavki, ki leta in leta pijeva kavico zaupanja, to še ne pomeni, da bodo najini planeti usklajeni tudi naslednji dan. Stvari se včasih hitro spremenijo. Retrogradni Merkur in drugi objektivni razlogi.

43024074_10213820237274234_2575629911033118720_o.jpg
Katarina
PR

Žal ni nobene možnosti, da bi te moški razumel tako, kot te razume druga ženska. Sem poskusila, večkrat, tudi z geji, pa ni šlo. Ženske smo preprosto bolj čustvene. Tako pač je, tako smo narejene. Z leti to svojo empatičnost še bolj spodbujamo. S prijateljicami se pogosto pogovarjamo o svojih čustvih, o tem, kaj čutimo, kako čutimo, jokamo po potrebi, odnose analiziramo ves čas, velikokrat razkrijemo svoja čustvena stanja in imamo tisoč razlag o vseh možnih zadevah. Okej, mogoče pogovor o tem, katera maskara se na tej vročini zunaj ne stopi v trenutku, ko stopiš na sonce, za marsikoga ni ravno globoka debata, je pa pomembna za nas ženske. In nas povezuje. Tako kot moške povezuje, recimo, pogovor o tem, kakšne so lahko posledice vožnje z zanič amortizerji. A ko daš drugi ženski moč, ko ji razkriješ svoja čustva, ko ji tudi daš neka svoja čustva, ji s tem daš dostop do svoje notranjosti, do komandne mašine, do svojih gumbov, pokažeš ji vse to in ji razkriješ svoje šibke točke.

Če si slabo izbrala prijateljico, kar se je že zgodilo vsaki od nas, ti ta lahko en dan s svojim novim krilom pivna solze, ker te je šef spet nadrl zaradi zamude s projektom, naslednji dan pa ti lahko z bleščečim nasmeškom na obrazu in v rahlem poskoku čeveljc z visoko peto zarine v to tvojo šibko točko in poleg zameša s peto, kot bi hotela ugasniti cigaretni ogorek. In to zna zaboleti. Močno. Velikokrat ravno ženske drugim ženskam povzročamo največ gorja. Zato je lahko žensko prijateljstvo včasih bolj uničujoče, kot je prijateljstvo med dvema moškima. Nekatere hodimo po drugih iz prirojenega ljubosumja, morda iz lastne negotovosti, pogosto je vmes čista zloba ali pa stare zamere, ki ne zbledijo.

13419148_10207484850733530_3634372181148818451_n.jpg
Katarina
PR

Sploh pa ženske slovimo po tem, da v obraz težko povemo kakšno pikro, četudi je resnična, za hrbtom dotične pa 15-minutna eksplozija kritike in negativnih čustev. Včasih berem komentarje, kjer ženske o drugih ženskah pišejo take stvari, da se mi obrača želodec. Kot bi se slabe stvari, kot so nasilje, posilstvo, mobing, seksizem in konstantno podcenjevanje, dogajale samo drugim ženskam, njej pa nikoli. Kdo in kdaj nas je naščuval drugo proti drugi? Ko moški za pretepeno žensko reče, da si je to pač zaslužila, niti nisem toliko presenečena. On sočustvuje z moškim. »Ni bila pridna, ni ubogala … pa jih je dobila.« Ko pa kaj takega misli druga ženska oziroma celo izreče v javnem prostoru in se ji takšno mnenje zdi celo normalno in legitimno, me zmrazi od groze. Dolgo nisem razumela tega fenomena, te nestrpnosti do trpljenja druge ženske. Če ženske ne bomo držale skupaj, ne vem, kdo drug bo držal z nami. Potem pa nekje berem, da smo ženske druga drugi hijena zato, ker smo že v osnovi, biološko, narejene tako – nekaj v zvezi z našim čelnim režnjem v možganih ali kaj – da preprosto nismo sposobne globokega sočustvovanja z drugimi ženskami. Večjo empatijo lahko gojimo samo do moških okrog sebe in do vseh njihovih težav.


Vseeno ženska v meni noče verjeti, da je samo narava kriva za babjo hudobijo, četudi je tudi ona v osnovi ženskega spola. Verjamem, da smo ženske kot voda. Nepredvidljive. Ja, res je, včasih udarimo kot cunami, brez razmišljanja, nenadoma in z rušilno močjo. A večino časa smo ženske najbolj nežen in mehak ocean, ki nas objema, boža, spočije in oživi. In v takšne ženske hočem verjeti.

 Objavljeno v reviji Obrazi št. 7, 11. 7. 2019