reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Kolumna
Vrnitev na otok ljubezni

Vrnitev na otok ljubezni

Brane Kastelic, Zvezde, 20.06.2018 11:54:33

Prejšnji teden so začeli predvajati četrto sezono Otoka ljubezni, ki je presenetljiva uspešnica britanske resničnostne televizije.

Delite na:

Večer za večerom jo gledajo in jo bodo štiri tedne gledali milijoni. Med njimi prevladujejo mladi, a gledajo jo pripadniki vseh generacij. Gre pravzaprav za šesto sezono, saj se je prvič pojavil leta 2005, pa so ga že po drugi sezoni leta 2006 ukinili. Na male zaslone se je vrnil leta 2015, vendar s pomembno razliko: na prvem otoku ljubezni je nastopalo po šest bolj ali manj slavnih samskih žensk in moških, na zdajšnjem po šest neslavnih samskih mladih Otočank in Otočanov. Vsi so milenijci. Vsako leto se jih prijavi na desettisoče. Manj zaradi ljubezni, več zato, ker jim prihod v Otok ljubezni prinese najmanj začasno slavo, zmagoviti par, ki ga izberejo gledalci, pa si tudi razdeli denarno nagrado 50.000 funtov. V razkošni vili Casa Amor (Hiša ljubezni), ki je na Majorki, vse njihovo početje in pogovore spremlja 69 (hm …) kamer. Ker se morajo popariti že prvi dan, že od prve noči novopečeni pari delijo postelje v skupni spalnici. Obstaja tudi tako imenovana skrita spalnica za par, ki želi preživeti noč proč od drugih. Kot v Velikem bratu obstaja tudi soba – nekakšna spovednica, v kateri imajo monologe o tem, kar jim leži na duši, drugi »tekmovalci« pa jih ne slišijo.
Kot vedno so tudi letos v vilo najprej, druga za drugo, prišle ženske. Vseh šest, kot vedno, v bikinijih iz zelo malo »materiala« in na vrtoglavo visokih petah. Imele so skrbno urejene pričeske in sveže »pobeljene« zobe. In bile močno naličene. Čakala jih je penina, da jih je opogumila za srečanje s šestimi moškimi. Že prvi njihovi medsebojni klepeti so pokazali, da veliko več pozornosti posvečajo videzu kot izobrazbi, razgledanosti, načitanosti in drugim možganskim aktivnostim. Kot vojakinje so jih »postrojili«, preden se je pojavil prvi moški. Po njegovem kratkem videoportretu jih je voditeljica pozvala, naj stopijo korak naprej, če si želijo biti v paru z njim. Ženske prve izbirajo, odloči pa se moški, ki lahko izbere katero koli. Tudi med tistimi, ki jim ni bil všeč. Izbrane se ne morejo premisliti, ko se pojavi naslednji moški, ki pa lahko že izbrano žensko »ukrade« drugemu moškemu. Tudi v letošnji beri moških mišice in lepota močno prevladujejo nad razumom. Začelo se je dramatično. Najmanj mišičastega, a čednega, edinega visoko izobraženega tekmovalca – mladega zdravnika, ni izbrala nobena. Vseeno ni ostal brez para, saj tudi ene od žensk ni izbral noben. To je pomenilo, da sta, hočeš nočeš, postala par. Za dodatno »dramo« je poskrbel vsiljivec, sedmi moški, ki lahko »ukrade« katero koli žensko. Ta je najvišji in najbolj mišičast, domišljavi inštruktor fitnesa Adam, ki se je predstavil z besedami: »Vedno vem, kaj hočem, in vedno dobim, kar hočem.« Ukradel je žensko, ki je pokazala najmanj zanimanja zanj in za njegove mišice, ki so veliko bolj impresivne od njegovega razuma, ne pa ženske, ki je dejala, da ji srce govori, naj ostane z izbranim moškim, glava pa jo vleče k Adamu. Glava? »Ne ravno glava,« je dodala, »temveč seksualne reči.«

To, kar je v zvezi z Otokom ljubezni najbolj zanimivo, je, da kljub vsej plehkosti in izumetničenosti (eni od tekmovalk, ki ni vedela, kaj pomeni izumetničenost, je eden od tekmovalcev zelo slabo pojasnil, kaj je) vsi govorijo o njem in da ga gledajo celo mnogi inteligentni ljudje. Po napornem dnevu in na televizijah, dan za dnem prepolnih brexitarij in trumparij, se mnogim kljub poneumljajočemu učinku Otoka ljubezni očitno prileže pobeg v intelektualno povsem nezahteven, sproščeni svet trivialnih dram, hitrega zaljubljanja in »odljubljanja«, impresivnih moških mišic, zelo razkritih ženskih ritnic in prsi ter vsega drugega, kar še prihaja na Otok ljubezni. Prihaja seveda tudi veliko seksa, res pod odejami, ki je sprejemljiva »pornografija« na zaslonih ene od vodilnih televizij in verjetno glavna privlačnost za mnoge gledalce, ki tega seveda ne priznajo. Otok ljubezni celo pri ljubezni ni ravno neuspešen: od lanskih šestih parov sta dva še skupaj, eden celo poročen. Par, ki so ga gledalci razglasili za zmagovalnega, se je razšel samo nekaj mesecev po tistem, ko si je razdelil 50.000 funtov denarne nagrade.