favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Kolumna
Vrnitev k (samo)zdravljenju

Vrnitev k (samo)zdravljenju

Jana Valenčič, revija Zarja, 14.03.2018 09:30:20

Kot posamezniki bomo prisiljeni paziti nase. V praksi je to težje. To kolumno tipkam v stanju invalidnosti.

Delite na:

Za zdravje sem se začela zanimati iz enakega razloga, kot ga je za vstop Američanov v 2. svetovno vojno navedel britanski premier Winston Churchill, sin angleškega aristokrata in neskončno premožne ameriške dedinje: »Amerika vedno sprejme pravo odločitev, potem ko je izčrpala vse druge možnosti.«

Mantra, da so zdravstveni sistemi v kolapsu zaradi staranja prebivalstva, se krha. Nasprotno, življenjska doba v Britaniji se celo krajša. Letošnji britanski 65-letniki/ce lahko pričakujejo dva meseca krajše življenje od lanskih 65-letnikov. V primerjavi z letom 2014 pa je pričakovana življenjska doba za 65-letne moške deset mesecev krajša, za ženske pa dvanajst (FT, 2. marec 2018).

Kot posamezniki bomo prisiljeni paziti nase. V praksi je to težje. To kolumno tipkam v stanju invalidnosti. Padla sem čez rob preproge, treščila na tla, po levi dlani me je porezal porcelanski čajnik oziroma njegova črepinja, desna je otekla in boli. Potrebujem rentgen.

Na splošno pa se stvari spreminjajo. Navade moje generacije, najbolj potratne in neodgovorne v zgodovini, zahtevajo premislek. O nenadni britanski streznitvi zaradi odpadne plastične embalaže sem že poročala. Kitajci so nehali sprejemati smeti vsega sveta, britanska plastika se kopiči, nacijo je zajel reciklažni patriotizem in plastična embalaža je nenadoma »uncool«, nesprejemljivo staromodna. Mladi zastavljajo drugače.

Moj oče je vedno rad prisluhnil pogovorom mladih, češ da gledajo v prihodnost. Nedavni dogodek v eni od  londonskih galerij potrjuje rast zanimanja za alternativni razmislek. Poisons and remedies. Plants, fungis and pharmacy (Strupi in zdravila. Rastline, gobe in farmacija, The Cube, London, 1. marec 2018) je »nazaj v prihodnost« premislek o globalnem zdravju in ekoloških spremembah, pa tudi o priložnostih in izzivih za Big Pharmo (farmacevtsko industrijo) in medicinske raziskave.

O prihodnosti etnobotanike sta predavala strokovnjaka dr. Michael Heinrich s Centra za farmakognozijo in fitoterapijo farmacevtske fakultete na UCL, osrednji londonski univerzi, ter dr. Mike England, zdravnik in medicinski direktor farmacevtske družbe, odgovoren za raziskave.

Ob rob etnobotanike, ki je v Sloveniji še živ običaj. Na ljubljanski tržnici je do nedavnega nabrane rožice prodajala starejša ženica, vir modrosti in znanja. Ne vidim je več. Skrbi me, da je farmacevtskemu lobiju v Bruslju uspelo prepovedati »domače arcnije«, češ da niso testirane. So slovenski evroposlanci dvignili glas v podporo alternativni medicini in zdravilnim rastlinam, ki so del slovenske tradicije? Slovenci že od začetka časa po pokrajini nabirajo zdravilne rastline in se z njimi zdravijo. Če tisočletja poskusov na ljudeh, Slovencih, ne zadostujejo, kako bi bili testi na belih miškah verodostojnejši?

Problem zdravilnih rastlin je, da na Zahodu prebivalci nimajo neposrednih izkušenj, v Britaniji pa sploh. Ljudje nimajo dostopa do »zasebne« krajine, ne smejo nabirati in ne poznajo rastlin ter njihovih učinkov. Odkar smo Vzhodnoevropejci začeli gobariti v okolici Londona, so britanski »strokovnjaki« dosegli prepoved nabiranja gob, češ da so strupene. Gojene gobe se kupuje v supermarketih! Pika.

Pomembna je tudi ugotovitev lanskih prejemnikov Nobelove nagrade za medicino o mehanizmih, ki upravljajo notranjo uro človeškega telesa. Je nepogrešljiva za zdravje, predvsem imunski sistem, porušila pa jo je iznajdba elektrike, ki spodbuja bedenje do jutranjih ur. Najboljše zdravilo je redno, zgodnje spanje.