profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

dino-in-hrvoje, skrito-v-raju Njena.si

Ste prepoznali drugačno igro Hrvoja in Dina?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Kolumna
Vikend, poln prevzetnosti in pristranosti

Vikend, poln prevzetnosti in pristranosti

Robert Waltl, 12.11.2020 09:30:13

Robert Waltl

Delite na:

Ta vikend sem po treh mesecih poslovno odšel iz Ljubljane. V Zagrebu sem se dogovarjal o koprodukciji in bil sem na premieri baleta Prevzetnost in pristranost v HNK.

Od začetkov svoje igralske poti sem neprestano v gibanju. Vozil sem se na Portugalsko, v Belorusijo, če »drobnih« relacij do Katalonije, Francije, Nemčije, Bolgarije, Poljske, Belgije, Češke, Albanije niti ne omenjam. 

Zdaj, ko smo zaprti, razmišljam, da je mogoče že prišel čas, da se malo zberejo ti spomini. Lahko se, in se še kako dobro, spomnim svojega prvega potovanja v Lizbono in kako sem se tam spoznal z mladimi umetniki skvoterji v Almadi pa se potem iz hotela na obali preselil v zapuščene ladjedelniške delavnice na dokih. Ali kako sem pripravljal predstavo Pekarna Mišmaš v beloruskem Brestu in vsak dan kupoval okusen črni kruh in vodko, ki sva ju z Natalijo, mojo koreografinjo, oboževala. Ali kako sem se vozil cel dan, da bi prišel na premiero predstave Leti moj zmaj Stanislasa Nordeya v Avignonu.

V Dalmacijo sem odhajal za vikende, Zagreba pa tukaj ne bom niti omenjal, saj sem včasih znal oditi tja na vajo in se potem vrniti nazaj v Ljubljano pa zvečer spet potovati nazaj. Igral sem Hipolita v Fedri, v zagrebškem teatru ITD. Predstavo smo igrali skoraj stokrat, včasih tudi matineje za srednješolce. Pa kasneje skoraj petsto ponovitev predstave Čudovite dogodivščine vajenca Hlapiča v skoraj vsakem hrvaškem, bosanskem in vojvodinskem mestu. 
Kombinacija lockdowna in negotovosti okoli ameriških volitev je ustvarila neko gosto atmosfero sivine, brezupa. Prihod v Zagreb se mi je zdel neresničen. Pa še premiera baleta, na kateri sem srečal mnogo starih prijateljev. Baleta, v katerem je na sceni, ne boste verjeli, vsaj štirideset plesalcev. V publiki pa skoraj štiristo ljudi, z razmikom samo enega sedeža. In ne boste verjeli, med njimi predsednik hrvaškega sabora (parlamenta), žena in sin hrvaškega predsednika, hrvaška kulturna ministrica … Slika, ki je v Sloveniji že dolgo ne morete več videti. Slovenski politiki večinoma namreč ne hodijo na predstave, koncerte, razstave. 

Neverjeten dogodek, ki mi je samo potrdil, kako zelo nam manjka odhod v gledališče in druženje z ljudmi. 
Prevzetnost in pristranost sem imel zelo rad v mladosti, kasneje sem gledal filmske verzije, ampak ta, baletna, me je popolnoma fascinirala. Nedavno sem gledal tudi sijajen biografski film o Jane Austen. Ker v teh dneh stalno govorimo o fenomenu nove ameriške podpredsednice Kamale Harris in stoletnici pravic glasovanja žensk v Ameriki, sem si zapomnil, kako se je na koncu osemnajstega stoletja in v začetku devetnajstega stoletja Austenova šolala v Oxfordu ter bila že zaradi tega daleč pred številnimi drugimi ženskami tistega časa. Dolgo je pisala anonimno in je bila zaradi tega izključena iz pomembnih družbenih dogodkov in literarnih druženj. 

Čeprav v vseh svojih romanih secira zakonsko zvezo ter se vse njene junakinje na koncu srečno poročijo, se sama ni nikoli spuščala v to. Iz filma se spomnim, da ji je neki neatraktivni moški ponudil poroko, ki bi jo rešila vseh finančnih problemov, z njo pa tudi vso številno družino, in je najprej pod pritiskom okoliščin celo pristala na poroko, a je že naslednji dan zaroko razdrla. 

V Zagrebu sem tako videl razkošno inscenacijo v koreografiji Lea Muića, ki je v ljubljanskem baletu nedavno postavil Velikega Gatsbyja. Pred mano so oživele slike Elizabeth, katere zgodba se začenja v trenutku, ko se v njihovo sosedstvo priseli Bingley, kar njena mama vidi kot idealno priliko za poroko ene od svojih petih hčera, posebej najstarejših deklet Jane in Elizabeth. Seveda slednji ne pade niti na kraj pameti, da bi se poročila z nekom samo zaradi njegovega bogastva. Niti »v ludilu« noče pristati na poroko s sorodnikom Collinsom, da bi tako njegovo imetje ostalo v njeni družini. Razmišlja o vsem, je inteligentna, polna življenja in veselja, ima pa eno slabost – pogosto goji predsodke o ljudeh, še preden jih sploh spozna. Prav zato gospoda Darcyja vidi kot samo še enega mestnega in domišljavega bogataša. Družinske drame se vrstijo ena za drugo, bolezen starejše sestre in beg mlajše z moškim sumljivega slovesa ter zbliževanje Elizabeth in Darcyja, kot si ga prej nista znala niti zamisliti.

Razlika v njunem družbenem položaju ne doživi odobravanja okolice in slednja se po vseh močeh trudi, da bi ju ločila. Od prvega srečanja pa vse do trenutka, ko se Elizabeth vseeno odloči, da se bo poročila z Darcyjem, saj se zaveda, kako ga ima rada, prav tako kot tudi on ljubi njo, par na tej poti še kako dozoreva. Liz dozori iz dekleta v žensko, podobno pa je tudi z Darcyjem, ki zaradi ljubezni do nje premaga svoj ponos, ki ga je vanj vsadila visoka družba. Prav zaradi tega ima roman naslov Prevzetnost in pristranost, ta famozni par pa je ostal do danes primer prave ljubezni, ki sicer ni nikoli idealna niti enostavna, je pa iskrena in vsako prepreko vidi kot nov izziv, ki ga je treba obvladati.

Vsem, ki boste lahko, res toplo priporočam, da si predstavo v Zagrebu pogledate. Ansambel je briljanten, svetovne klase, sestavljen je iz domačih plesalcev ter baletnikov iz Velike Britanije, Avstralije, Japonske, Madžarske, Francije, Italije. Sredi pandemije, ki je zajela ves svet in nas je nekako spet zaprla v naše ozke meje, je lepo videti ta »mladi svet« skupaj v nekem delu, ki ne pripada samo angleški kulturi, ampak je postalo naše skupno dobro.

Dan po premieri smo kosili skupaj s prijatelji Ivico, Manco in Tomislavom Čizmićem v zagrebški restavraciji Okrugljak. Za vse nostalgike, beseda je o purgerskem podslemenskem prostoru z odlično srednjeevropsko hrano. 

Moja službena pot, predstava in obedovanje v restavraciji so se mi zazdeli kot čudežen novembrski dogodek. 
Ob vrnitvi v Slovenijo pa ogromne kolone na meji, pot iz Zagreba do Ljubljane je trajala štiri ure in pol. Ne glede na vse ukrepe ne bom nikoli razumel, zakaj se policija na dneve, ko pričakuje povečan promet, ne pripravi bolje. To doživljam kot še eno demonstracijo moči, ne pa kot korekten servis, s katerim skrbi za svoje državljane in vse, ki se zaradi potovanj znajdejo na slovenskih mejah.

prevzetnost-in-pristranost
Prevzetnost in pristranost
RW

prevzetnost-in-pristranost
Prevzetnost in pristranost
RW

prevzetnost-in-pristranost
Prevzetnost in pristranost
RW

prevzetnost-in-pristranost
Prevzetnost in pristranost
RW

prevzetnost-in-pristranost
Prevzetnost in pristranost
RW