900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Kolumna
Veliki festival in veliki ulični glasbeniki

Veliki festival in veliki ulični glasbeniki

Karmen Špacapan, 01.08.2019 12:35:00

Prvi avgust ... Joj, kako hitro teče čas! Še dvakrat se obrnemo, pa bo tu september. No, obrnili se bomo gotovo večkrat, vsaj jaz, avgust je namreč mesec koncertov. V prestolnico se vrača TrNOVfest, veliki festival, ki v enem mesecu spremeni Trnovo v pravo glasbeno meko. Vsak dan vsaj en vrhunski koncert tako domačih kot tujih izvajalcev. Skratka, popoln program za popoln avgust.

Delite na:

Ljubljana je umetniško in glasbeno mesto. Skoraj na vsakem koraku opažam poulične umetnike in izjemne poulične glasbenike. Prihajajo od vsepovsod: severne Evrope, južne Amerike, sosednjih držav in seveda iz naše prelepe Slovenije.

Kar nekaj jih je vrhunskih in bi lahko brez večjih težav napolnili tudi Cankarjev dom. Seveda, če bi imeli za seboj ogromno marketinško »mašinerijo«, ki bi jih naredila vidne. Tako so vidni le nam, ki se vsak dan sprehajamo po prestolnici. A nič ne de, videti so srečni, da se ustavljamo, poslušamo, ploskamo ter da tu in tam zažvenketa kakšen kovanček v klobuku.

005mv.jpg
kristijan crnica
Mare Vavpotič

Pretekli teden nas je navdušil glasbenik Kristijan Crnica, ki je nastopil v samem srcu Ljubljane. S preprostostjo, nasmeškom, izjemnim glasom in kitaro je očaral ogromno mimoidočih. Ker je izvajal tudi zelo romantične skladbe, so se na klopcah začeli zbirati zaljubljeni parčki in uživali v poletnem večeru, ki nam jih ponuja naša prestolnica. Upam si trditi, da bo mladenič dosegel velik uspeh, saj sem ga ta večer spoznala, se z njim pogovarjala in ugotovila, da je zanj glasba življenje.

Človek, ki živi za glasbo, bo zagotovo nekoč zelo uspešen. Verjamem, da se bo moral marsičemu odreči, marsikaj požreti in marsikoga prositi za pomoč, vendar verjamem, da mu bo uspelo, saj je njegova želja po glasbi in ustvarjanju neskončna.

Še zanimivost: neki mimoidoči je na list papirja napisal besedilo in ga izročil Kristijanu. Ta ga je pred našimi očmi v trenutku »vpesnil« in s tem pokazal, da je pravi mojster.

Karmen Špacapan