klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

medved Svet24.si

Srečanje z medvedom – kako ravnati?

edvard kadic Necenzurirano

Kdo plačuje "političnega analitika" SDS? Občani...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Kolumna
Upam, da bomo ubežali suženjstvu, ki se je spet zgrnilo nad ljudi!

Upam, da bomo ubežali suženjstvu, ki se je spet zgrnilo nad ljudi!

Robert Waltl, 23.04.2020 18:59:43

Delite na:

Pred dvema mesecema smo imeli v Ljubljani premiero predstave 2020po Hararijevih knjigah. V enem prizoru Marko Mandić pojasnjuje princip, ki leži v osnovi kapitalizma. Živalski svet, z izjemo ene same vrste netopirjev vampirjev, ne pozna kreditiranja. Tistemu netopirju, ki ni posesal dovolj krvi, na pomoč priskoči drugi in mu daje kredit, ki ga mora ta vrniti ob prvi priložnosti. Igralci netopirji so se razbežali po dvorani in gledalcem lizali vratove, sesali kri.

Svet, v katerem smo živeli do zdaj, se je spremenil, ne Trump niti Merklova pa niti muhasti Kim Džong-un ga niso spremenili, ampak en običajen Kitajec, ki je na tržnici v Vuhanu pojedel netopirja. Nekdo je napisal, da je ta starček, ki je zmazal netopirja, znak demokratizacije apokalipse.

Iz vsega sveta prihajajo čestitke za praznik pesah. Ravnokar je prispela tudi od dragega prijatelja in uglednega profesorja Leva Krefta: »Upam, da bomo ubežali suženjstvu, ki se je spet zgrnilo nad ljudi!«

Pesah je najstarejši in največji judovski praznik. Uči nas o odhodu Judov iz Egipta po več stoletnem suženjstvu. Mojzes je pred 3.000 leti, približno takrat, ko je Jazon s svojimi argonavti po Ljubljanici priplul do naših krajev, popeljal svoje ljudstvo, Izraelite, skozi rdeče morje v svobodo v obljubljeno deželo.

Po rimskem uničenju drugega templja leta 70 n. š. v Jeruzalemu so se Judje razbežali po svetu in v diaspori na domovih začeli praznovati seder, slavnostno večerjo, ki je simbol svobode, ko se je pomembno upreti tiraniji. V novejšem času pa praznik poudarja pomen človekovega svobodnega duha brez omejitve.

V kakšnih razmerah bomo letos praznovali pesah, veliko noč, ramazan?

Začetek leta 2020 je bil videti fantastično. Novoletna zabava v Mini teatru s prijatelji iz Beograda, Zagreba, Sinja in sodelavci iz Mini teatra ter ljubljanskimi prijatelji. Vse je kazalo na to, da nas čaka razburljivo in plodno leto.

Meseca marec in april sta bila sanjska, toliko vnaprej razprodanih predstav že dolgo nismo imeli, ljudje so čakali, kdaj bomo razpisali nove termine za predstavo Sin s Polono Juh, Branetom Šturbejem, Gašperjem Lovrecem in Sašo Pavlin Stošić, ki je postala naš novi hit.

Zdaj pa se je vse spremenilo v veliko čakanje nečesa, o čemer niti ne slutimo.

Kot druga gledališča gledalcem ponujamo spletne predstave, ampak vsi vemo, da gledališče ni digitalni medij. Teatra ni brez igralcev, ki se dotikajo in ljubijo, in ne brez publike, ki se stiska v dvorani.

Odšla sta naša draga Pero Musevski in Alenka Bole Vrabec. O Peru, s katerim sva skupaj ustvarila nekaj predstav, bi lahko pisal dolgo. Alenka je vedno prihajala k nam v Mini polna ohrabrujočih besed. Imela je človeška orožja za boj proti strahovom, pa še uglajenost, srčnost in tisto lepo toplino, ki nam jo neko telo daruje s svojo prisotnostjo. V kapsuli mojega spomina bo ostala vgrajena, kamorkoli bo že potovala.