volodimir zelenski, oleksander sirski Svet24.si

Prvi mož ukrajinske vojske presenetil: Ukrajina ...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Kolumna
Tokrat pa o strasti ...

Tokrat pa o strasti ...

Gregor Zalokar, Vklop, 17.05.2018 09:06:38

Tokrat objavljamo kar dva članka, povezana s slovensko glasbo 80. let.

Delite na:

Žiga Valetič je eno najbolj ustvarjalnih in igrivih obdobij v pop kulturi »obdelal« v knjigi 80ta, Gregor Bauman pa bo v petek predstavil film o Mihi Kralju, članu ene najbolj plodnih glasbenih generacij, ki se je v anale zapisal kot naš pionir elektronske glasbe.

Zakaj smo se arhiviranja 80. let pri nas, razen punka in novega vala, lotili šele zdaj, ko je svet že desetletje naprej? Ne pozabimo, že jeseni smo videli metalske Železne stopinje. Bauman: »Ne bom rekel, da je to kriza srednjih let, a tisti, ki smo 80. leta doživeli, smo nekaj ustvarili, smo samostojni in zdaj lahko delamo stvari za užitek, spomin in zadovoljitev čustev. Potrebna pa je tudi neka oddaljenost od teme. V 90. letih ne bi niti po naključju posnel filma o Mihi Kralju. Vmes sem razvil glasbeno širino in zdaj je čas, da se posvetim herojem naše mladosti.« Valetič podobno pravi, da ima občutek, da je bilo vse, kar je počel do zdaj, priprava na knjigo, ki je dobra vstopna točka v raziskovanje naše popularne glasbe.

Skupna obema zgodbama je strast. Če ste odraščali pred kabelsko televizijo, spletom ter prostim pretokom informacij in dobrin, veste, kako težko je bilo priti do glasbe, filmov, igric in revij. Spomnim se, kako sem vsak ponedeljek zvečer čepel ob Lestvici slovenskih diskotek s prstom na tipki snemaj in presnemaval kasete ter kako smo po več let iskali naslov skladbe, ki se nam je zataknila v ušesu, potem pa še nekaj let tuhtali, kako priti do nje. Zato imamo do pop kulture drugačen odnos kot današnja mladina, zato smo se izpilili v tem, da smo radovedni, da nas stvari zanimajo, da smo se izučili v mojstre improviziranja in iskanja rešitev. Ne bi rad preveč posploševal, a ne bi me motilo, če bi malo več te strasti in aktivnosti opazil pri mladih, ki se bolj kot potešitvi radovednosti in tistega, kar jih privlači, izgubljajo v apatiji brez idej, kaj bi sploh radi delali in dosegli.

Zato poiščite svojo strast in se ji predajte – ker to je življenje.