favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Kolumna
Titanik – 25 let kasneje

Titanik – 25 let kasneje

Mitja Reichenberg, 07.02.2023 10:15:11

Delite na:

​​​​Težko, da ne bi poznali vsaj nekoga, ki pozna ta spektakularni film izpred petindvajsetih let, ob praznovanju obletnice pa prihaja ta tehnično prenovljena saga (režija James Cameron) ponovno na velika platna. Igralsko zasedbo predstavljata dobitnika oskarja Leonardo DiCaprio in Kate Winslet, film pa je epska in akcijska romanca, ki se dogaja na nesrečnem prvem potovanju skoraj nepotopljivega Titanika, največjega premikajočega se objekta, ki je bil kadarkoli zgrajen.

Film je prejel rekordnih 11 oskarjev – in sicer v kategorijah za najboljši film, režijo, kinematografijo, filmsko montažo, umetniško režijo, kostumografijo, izvirno dramsko glasbo, naslovno pesem, zvok, montažo zvočnih učinkov in najboljše vizualne učinke. Po prvi izdaji leta 1997 je postal najdonosnejši film vseh časov, trenutno pa je v tej kategoriji tretji.
Poleg znamenite romance Jack-Rose (DiCaprio-Winslet) je film naplavil tudi glasbeni hit in filmsko glasbo, ki je prav tako presegla vse rekorde. Glavni song (My Heart Wil Go On, besedilo Will Jennings) in filmsko partituro je napisal žal že pokojni James Horner in za oboje prejel številne nagrade (oskar, zlati globus, Billboard, grammy, MTV ...). Seveda je za uspeh songa zaslužna tudi Celine Dion, ki ga je leta 1997 predstavila na svojem albumu Let's Talk About Love in ga prodala v več kot 27 milijonih kopij. Oba – film in glasba – sta se zapisala globoko v filmsko zgodovino, kar je dejansko dokaz o vsečasnosti ljubezenske zgodbe in dobre glasbe.

Film je po vseh teh letih zagotovo še vedno vreden ogleda, čeprav ga morda že poznamo na pamet. Doživetje velikega platna, izboljšanje slikovne in zvočne produkcije pa je lahko prav tako dober razlog, da morda prav na valentinovo (14. februarja) pogledamo v srce in oči ljubljene osebe ter pomislimo, ali bi bili resnično pripravljeni narediti to, kar sta naredila Jack Dawson in Rose Dewitt Bukater drug za drugega. Vsaj verjeti je treba, pa bo morda tudi svet postal lepši.