mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Kolumna
Taurus - Bik

Taurus - Bik

Mitja Reichenberg, 21.11.2022 15:30:54

Delite na:

​​Res je, da ta film govori predvsem o eni zadevi, vendar ima številne dodatne primesi. Glavni igralec, tako rekoč tisti, o katerem tečeta beseda in glasba, je glasbenik, rock zvezda Colson Baker aka Machine Gun Kelly aka (filmski) Cole. Razumemo lahko, da mu je režiser Tim Sutton ponudil nekakšen samopromocijski film, delno označen kot biografska drama, a je vendar nekoliko preveč prozorno nastavljen, da bi mu kar tako verjeli. Predvsem je moralističen.

​Bik, latinsko poimenovan taurus (iz grščine), je drugo astrološko znamenje v sedanjem zodiaku. Znak pripada elementu zemlja in mu vlada Venera. In ni težko uganiti, da je prav Colson Baker rojen v tem znaku. Zgodba pa pravi takole: ​Cole (Baker), ki je pravkar končal svojo največjo razprodano turnejo, je rock zvezda. Kljub temu da ga obožujejo milijoni oboževalcev, se vedno počuti samega in izoliranega. Zdi se, da se ne more znajti v realnosti tega sveta, medtem ko se ukvarja z ustvarjanjem svoje naslednje uspešnice. Njegova bivša žena Mae (Megan Fox) se odloči, da ga njuna hči ne bi smela več videti, saj je prepričana, da je postal popolnoma nestabilen. Ilana (Maddie Hasson), njegova osebna pomočnica, je kot zaščitniška starejša sestra, vendar ga ne more paziti ves čas, ko bije nenehni boj s svojimi notranjimi demoni.

Film govori torej o čudnem svetu glasbenega zvezdnika, ki pa je razklan med zunanjim bliščem in slavo ter svojimi notranjimi temnimi silami. Čeprav bi to lahko veljalo za slehernika, pa se vendar pripisuje umetnikom nekakšna avreola ustvarjalne vročice in božanskega navdiha, ki je kot ogenj – saj hkrati osvetljuje in greje, toda tudi požira in uničuje. Za vsako ceno.

Zgodovina popularne glasbe nas uči, da so marsikateri zvezdniki in zvezdnice podlegli pod težo slave, bodisi od drog, vseh vrst zasvojenosti in nevarnega življenja. Toda zapustili so svojo umetnost, ki pa še danes predstavlja pomembne elemente sodobne glasbene zgodovine. Tako je ta film tudi opomin in poklon tistim, ki se vendar podajajo na podobno nevarno pot, a jim njihov ustvarjalni ogenj ne dovoli živeti v splošni povprečnosti in miru.