Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Kolumna
Tam, kjer pojejo raki

Tam, kjer pojejo raki

Mitja Reichenberg, 08.09.2022 18:21:13

Delite na:


​Še vedno je knjiga izredno privlačna, bi se lahko reklo. Vprašanje pa je, ali je film zato, da ni treba brati knjige, ali pa samo vizualizira to, kar je v knjigi neopisljivo. Včasih bolj ali manj posrečeno. ​Knjižna uspešnica, ki jo je napisala Delia Owens, že nekaj časa buri duhove, zaživi v očarljivem in skrivnostnem filmu o Kyi (Daisy Edgar-Jones), zapuščenem dekletu, ki mora samo skrbeti zase v nevarnem močvirnatem predelu Južne Karoline. Zaradi govoric o močvirki, ki že leta preganja mestece ob Barkleyjevem zalivu, je Kya povsem odrezana od skupnosti. Ko spozna dva mladeniča iz mesta, se prepusti novemu svetu. A ko enega od njiju najdejo mrtvega, postane prav Kya v očeh sokrajanov glavna osumljenka. Ob napredovanju preiskave je vse manj jasno, kaj se je v resnici zgodilo, in vse nevarneje postaja, da bodo razkrite skrivnosti, zakopane v močvirju.

Film Tam, kjer pojejo raki (Where the Crawdade Sing) je naredila režiserka Olivia Newman, scenarij pa Lucy Alibar, ob Daisy Edgar-Jonesovi pa nastopajo še ​Taylor John Smith v vlogi Tata Walkerja, Harris Dickinson v vlogi Chasa Andrewsa, Michael Hyatt v vlogi Mabel, Sterling Macer, Jr. v vlogi Jumpina ter David Strathairn v vlogi Toma Miltona. Filmsko glasbo je naredil Mychael Danna, znano ime filmskih partitur, dobitnik oskarja (Pijevo življenje, 2012) in številnih drugih nagrad ter priznanj.

Ob rob filmski zgodbi ne smemo pozabiti nians, ki jih morda filmsko platno nekoliko prehitro prevesla: ​mladenič Tate Walker (John Smith) je z zanimanjem za Kyine zbirke peres in školjk prodrl skozi njen skrbno zgrajeni čustveni oklep in jo zapustil, a ji omogočil, da je zaslovela kot znanstvenica. Vaški lepotec Chase Andrews (Dickinson) je prav tako pridobil njeno zaupanje z obljubami, jo izkoristil in zavrgel, a njen dar – ogrlico s školjko – nosil do konca življenja, ki je ugasnilo prav v Kyini močvari. Je film kriminalka, drama ali le pripoved o tem, da vsako bitje naredi vse, da bi preživelo? Morda vse to.