Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Kolumna
Srečno pot, zvezda!

Srečno pot, zvezda!

Karmen Spacapan, 08.07.2021 18:01:01

KARMEN ŠPACAPAN

Delite na:

Skoraj vsak svoj uvodnik začnem s stavkom: »Ko sem bila še majhna ...« No, tudi tokrat ne bo nič drugače. Skratka, ko sem bila še majhna, sem zelo, res zelo rada gledala televizijo – všeč so mi bile nanizanke, risanke in zabavne oddaje. Ker sem pač odrasla 200 metrov od italijanske meje, sem seveda spremljala tudi italijanske kanale in seveda italijansko televizijsko kraljico, eno in edino Raffaello Carrà.

V ponedeljek sem med pospravljanjem bežno spremljala Rai 1. Kar naenkrat pa je prišla vest – kot strela z jasnega: »Zapustila nas je Raffaella Carrà.« Voditelja sta bila vidno šokirana in oddaja, ki je bila namenjena popoldanski zabavi in informiranju, se je začela spreminjati. V hipu je bilo vse posvečeno njej, ikonični Raffaelli. Zanimivo se mi je zdelo, kako so na italijanski televiziji izjemno prilagodljivi in znajo takoj spremeniti program in ga prirediti trenutnim zadevam.

Tako je bilo celo popoldne namenjeno njej in tudi osrednji dnevnik se je začel z novico o njej in pozneje so se vsaj eno uro predvajali arhivski posnetki, ki so me popeljali nazaj v čas. In to na prvem kanalu državne televizije. Raffaelli se je poklonila vsa Italija, s predsednikom države in predsednikom vlade na čelu. Vsi so se spomnili te televizijske ikone, ki dejansko ne bo nikoli umrla. Tako, kot je rekel eden od njenih kolegov: »Raffaella je bila pojem zdrave, lepe televizije!«

Popolnoma se strinjam z njim, takrat je bilo dogajanje na malem ekranu popolnoma drugačno, sproščeno, namenjeno informiranju in sproščeni zabavi. Danes se televizija spreminja in ne upam si trditi, da na bolje. Nič se mi ne zdi več nepristransko, povsod se mi zdi, da se skriva neko sporočilo, ki bi nam ga radi vcepili v glavo ... pa naj bo od politike do drugih kočljivih tematik, ki nam spreminjajo življenja. Zato se rada spomnim krasnih otroških dni, ko res nisem imela nič skrbi in ko so bili večeri z mojo družino preprosto sproščeni in nasmejani. In za to sproščenost in lepoto se lahko zahvalim tudi njej, kraljici Raffaelli! Srečno pot med zvezde, zvezda!