NLP, satelit, Landsat 9 Svet24.si

FOTO: Nad Belgijo opazili NLP? Zaskrbljeni ...

miha kralj 1 Svet24.si

Huda nesreča sina slovenskega glasbenika

anton olaj ales hojs bobo2 Svet24.si

Generalni direktor policije se je odzval na ...

jansa dimnik plezanje vlada Reporter.si

Navadnim ljudem je plezanje na trboveljski dimnik ...

darko njavro Necenzurirano

Radarski posli Janševega specialca v domačem ...

kmetija, nina-radi Njena.si

Kmetija: Nina iskreno o odnosu z Ambrožem

Utopitev Ekipa24.si

GROZA! Skoraj jo je ŽE REŠIL, nato sta OBA ...

Kolumna
Srečno novo leto!

Srečno novo leto!

Karmen Spacapan, 02.09.2021 09:22:23

Delite na:

Neeee, ni se mi povsem zmešalo, čeprav v teh časih ne bi bilo popolnoma nič nenavadnega, če se komu malce skisajo možgani, saj smo vsi ljudje in vsem nam je v tem obdobju še kako težko. Skratka, že pretekli teden sem na svoj zid na Facebooku zapisala, da je konec avgusta zame na neki način konec leta. Začenja se novo … Pa saj se res, mar ne?

Poletja je praktično konec, dopustniki so se večinoma že vrnili domov, na televizijske zaslone se vračajo ustaljene oddaje, otroci znova v šole (upajmo!), študentje na faks in tako naprej in tako naprej … No, vidite, da je res, da se novo leto začne v septembru?

Vstop v to novo (šolsko) leto skoraj vsako leto pospremim s pleskanjem. Po navadi neka določena barva zdrži na mojih stenah točno eno leto in po navadi je to od 1. septembra do okoli 31. avgusta, ko v roke spet vzamem čopič in se sama lotim dela. To je zame kot nekakšen ritual, počutim se bolje, polna energije in pripravljena na nove dogodivščine.

V to novo leto vstopam tudi z veliko mero nostalgije, zapustil nas je namreč bobnar skupine Rolling Stones, Charlie Watts. Vedno se mi je zdel najbolj umirjen član četverice. In tudi poslovil se je tako, kar naenkrat, v krogu svojih ljubljenih, brez predhodnih šokantnih naslovnic o bolezni ali čem drugem. Kot gospod, nekdo, ki ga ne bomo nikoli pozabili, in nekdo, o komer se bodo otroci učili tudi čez več kot 300 let. Prav danes, ko to pišem, pa je splet poln objav o Sharon Stone in njeni tragični izgubi. Ob tem, da vsi na veliko objavljajo skrušeno zvezdnico, pa je najbolj grdo, da v večini primerov kot uvodno fotografijo, ki seveda vabi klike, objavljajo zadnje trenutke življenja nebogljenega 11-mesečnega dečka, priklenjenega na posteljo z vsemi možnimi cevkami … Dečka, ki je umrl.

Ne razumem ljubeče tete Sharon, ki je to fotografijo objavila na svojem profilu na Instagramu … Kako lahko? Kaj je želela s tem? Se ji je zaradi hude bolečine nekoliko zameglil um? Kje je pieteta? Potem pa smo tu še mi, novinarji, krokarji, ki prežijo na tragične novice in jih potem zapakiramo na še bolj šokanten način ter jih serviramo bralcem na spletu. Nedopustno in tako zelo zelo žalostno, da res ne najdem več besed.

Kar se dogaja na drugem koncu sveta, je prav tako nedopustno in nedopustne ter skrajno žalostne so izjave nekaterih naših političnih veljakov. Sram me je, ko na primer tuji mediji povzemajo enega od naših vidnejših politikov, ki arogantno zapira vrata beguncem. Mar nismo vsi ljudje? Mar ni ta planet od vseh nas? Ne vem, kam vse to pelje, zato sem še toliko bolj srečna, da se je to leto zaključilo in da se je začelo novo! Upam, da bo bolj pozitivno, da bo manj sovraštva, da se bodo lahko otroci skupaj smejali in igrali ter da bodo vsi malce bolj strpni drug do drugega, predvsem pa do ljudi, ki tako zelo trpijo, četudi so daleč stran od naše prelepe Slovenije …