phillip schofield 1 Dobra karma

Po 27 letih zakona priznal, da je gej, pred tem pa...

4_Helena Blagne_Led in sol_foto_2) Svet24.si

Kdo je skrivnostni ljubimec Helene Blagne?

michel stephan pl1 Reporter.si

Tožilstvo prikriva sporni sklep glede kemika dr. ...

aleksandra pivec, matej tonin, zdravko počivalšek, janez janša, vlada Svet24.si

V pogodbi tudi uvedba naborništva, dvig denarja ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Janša 3.0 bo v vladi močan kot še nikoli

maja-đukanović Njena.si

Sanjski moški: Našli smo izginulo Majo

Princ Harry, Anglija Njena.si

Princ Harry se je sam vrnil v Anglijo in ni videti...

Kolumna
Spider-Man je daleč od doma

Spider-Man je daleč od doma

Mitja Reichenberg, 12.07.2019 14:10:00

Spider-Man je izvirna stvaritev vodij podjetja Marvel Comics, žal že pokojnega Stana Leeja in Jacka Kirbyja ter Marvelovega oblikovalca likov Steva Ditka.

Delite na:

​Spider-Man se je prvič pojavil leta 1962 v zadnji izdaji propadajočega stripa Amazing Fantasy in postal taka uspešnica, da so ga preimenovali kar v Amazing Spider-Man. Znova se je pojavil marca 1963. Od takrat je zaslovel po vsem svetu in postal eden od najpriljubljenejših super junakov vseh časov. Filmsko upodobitev je doživel davnega leta 2002 (režija Sam Raimi, glasba Danny Elfman) in postal čez noč veliki hit. Ljubitelji pa zagotovo poznajo tudi starejšo mini TV-serijo Spider-Man (1977–1981).

Spomnimo, kako se je začelo: Peter Parker (takrat Tobey Maguire) je osirotel že v zgodnji mladosti. Živi v newyorškem Queensu z ljubljenima teto May (oskarjevska nominiranka Rosemary Harris) in stricem Benom (oskarjevec Cliff Robertson). Peter živi običajno študentsko življenje, dela kot fotograf za Daily Bugle, njegov mentor je založnik J. Jonah Jameson (J. K. Simmons), hrepeni po Mary Jane Watson (Kirsten Dunst) in se druži s prijateljem Harryjem Osbornom (James Franco). Na šolskem izletu, med katerim demonstrirajo poskuse na pajkih, Petra ugrizne genetsko spremenjeni pajek. Za tem je nastalo mnogo filmov, z veliko močjo pa pride tudi velika odgovornost.

Tokratno nadaljevanje te sage je Spider-Man: Daleč od doma. Režiser je Jon Watts, Peter Parker oziroma Spider-Man je Tom Holland. Pod masko je skoraj vseeno, kdo je. Za glasbo je poskrbel Michael Giacchino, za katerega pa ne moremo zapisati, da je bil dobra izbira. Prej klišejska in škoda, da se je izgubila Elfmanova glasbena misel. Zdaj sta na vrsti še nevarni Quentin Beck – Mysterio (Jake Gyllenhaal) in Parkerjevo potovanje v Evropo, torej daleč od doma.

Kot filmska posebnost deluje tudi Nick Fury (Samuel L. Jackson), kar pa žal ne postavlja filma med favorite, a je vreden ogleda zaradi pozitivnega sporočila. Škoda, da je poln predvidljivosti.

Objavljeno v reviji Vklop/Stop spored št. 27, 4. 7. 2019