profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Kolumna
Spider-Man je daleč od doma

Spider-Man je daleč od doma

Mitja Reichenberg, 12.07.2019 14:10:00

Spider-Man je izvirna stvaritev vodij podjetja Marvel Comics, žal že pokojnega Stana Leeja in Jacka Kirbyja ter Marvelovega oblikovalca likov Steva Ditka.

Delite na:

​Spider-Man se je prvič pojavil leta 1962 v zadnji izdaji propadajočega stripa Amazing Fantasy in postal taka uspešnica, da so ga preimenovali kar v Amazing Spider-Man. Znova se je pojavil marca 1963. Od takrat je zaslovel po vsem svetu in postal eden od najpriljubljenejših super junakov vseh časov. Filmsko upodobitev je doživel davnega leta 2002 (režija Sam Raimi, glasba Danny Elfman) in postal čez noč veliki hit. Ljubitelji pa zagotovo poznajo tudi starejšo mini TV-serijo Spider-Man (1977–1981).

Spomnimo, kako se je začelo: Peter Parker (takrat Tobey Maguire) je osirotel že v zgodnji mladosti. Živi v newyorškem Queensu z ljubljenima teto May (oskarjevska nominiranka Rosemary Harris) in stricem Benom (oskarjevec Cliff Robertson). Peter živi običajno študentsko življenje, dela kot fotograf za Daily Bugle, njegov mentor je založnik J. Jonah Jameson (J. K. Simmons), hrepeni po Mary Jane Watson (Kirsten Dunst) in se druži s prijateljem Harryjem Osbornom (James Franco). Na šolskem izletu, med katerim demonstrirajo poskuse na pajkih, Petra ugrizne genetsko spremenjeni pajek. Za tem je nastalo mnogo filmov, z veliko močjo pa pride tudi velika odgovornost.

Tokratno nadaljevanje te sage je Spider-Man: Daleč od doma. Režiser je Jon Watts, Peter Parker oziroma Spider-Man je Tom Holland. Pod masko je skoraj vseeno, kdo je. Za glasbo je poskrbel Michael Giacchino, za katerega pa ne moremo zapisati, da je bil dobra izbira. Prej klišejska in škoda, da se je izgubila Elfmanova glasbena misel. Zdaj sta na vrsti še nevarni Quentin Beck – Mysterio (Jake Gyllenhaal) in Parkerjevo potovanje v Evropo, torej daleč od doma.

Kot filmska posebnost deluje tudi Nick Fury (Samuel L. Jackson), kar pa žal ne postavlja filma med favorite, a je vreden ogleda zaradi pozitivnega sporočila. Škoda, da je poln predvidljivosti.

Objavljeno v reviji Vklop/Stop spored št. 27, 4. 7. 2019