stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Kolumna
Sodobni nomad ali sužnja selitev?

Sodobni nomad ali sužnja selitev?

Karmen Špacapan, Dom2, 17.12.2018 11:04:16

Živeti v najemu v naši državi pomeni biti »nomad«.

Delite na:

Tako, kot je moja sodelavka zapisala v uvodu članka Sodobni nomad: »Nomad je oseba, za katero je značilna velika mobilnost. Njegovo življenje ima svoj cilj – živeti popolnoma neodvisno od lokacij in krajev ...« No, zase lahko rečem, da sem res sodobni nomad, vendar ne zaradi tega cilja, temveč zaradi sile razmer, v katerih sem se v zadnjih letih znašla.

Glede na to, da sem mati samohranilka, ki si še ni uspela zagotoviti lastniške nepremičnine, to dejansko pomeni, da sem ves čas v najemu. In verjemite mi, živeti v najemu v naši državi pomeni biti »nomad« ... Zakaj? Enostavno, ker smo najemojemalci vedno z eno nogo v stanovanju, z drugo in kovčki in škatlami pa zunaj tega. Moje osebne izkušnje z najemodajalci so malodane grozljive ... Od stanovanj, ki so se v prvih tednih pokazala za absolutno nevarna, taka, v katerih sploh ni zdravo živeti, do najemodajalcev, ki nikakor niso hoteli dolgoročnih in uradnih dogovorov in so želeli plačilo na roko. Poleg tega pa obstajajo situacije, ki so skoraj bizarne: »Hm, vidim, da imate veliko čevljev z visoko peto ... No, teh pa ne smete nositi, ko ste v stanovanju!« Ali še huje: »Hmmm, a imate otroka? No, ti so pa nezaželeni, mačka ali manjšega kužka lahko, otrok pa tukaj nikakor ne, saj vse uničijo, pa hrupni so!« Najhujša: »Aha, mati samohranilka ste, ja potem pa vam stanovanja ne moremo oddati, ker so z vami same sitnosti!«

nomad.png
Tokrat sem se poigrala s srebrnimi dodatki
Osebni arhiv

No, zato je izjemno težko najti primerno stanovanje, v katerem se lahko s sinčkom počutim varno in za katero lahko rečem, da je moj dom.

V dveh letih sem se selila kar sedemkrat! Da, prav ste prebrali – za mano je že sedem zelo napornih selitev. Zadnje stanovanje je v središču mesta in je bilo ob moji vselitvi popolnoma neopremljeno. Ker mi je bila lokacija izjemno všeč, sem segla v žep in ga opremila sama ... Tudi dekorirala sem ga sama, kombinirala sem moderno s klasičnim in vključila veliko srebrnih detajlov, pri tem pa uporabila kar tri stekleničke srebrnega pršila.

20180826_200118.jpg
Nekaj mojih 'trikov' za bolj zabavno dnevno sobo

Sedaj lahko rečem, da v tem stanovanju zelo uživam, vendar me že preganja misel, da bo prej ali slej spet prišlo do selitve in spet bom morala kakšne gole stene preurediti tako, da bodo ustrezale mojemu in sinovemu okusu ... In prav ta revija, ki jo držite v rokah, mi je v preteklih letih dajala ogromno idej za opremljanje in dekoriranje stanovanja ...

20181007_214651.jpg
Pri opremljanju so mi bili od nekdaj zelo blizu detajli

Seveda bo še naprej tako, z veseljem pa bi rada slišala tudi vaše želje in vas pozivam, da nam pišete na e-naslov: dom2@media24.si! Z veseljem bomo odgovorili na vaša vprašanja, povprašali strokovnjake o temah, ki vas zanimajo, in seveda upoštevali tudi vaše predloge!

Objavljeno v reviji Dom2, 17. 12. 2018.