baterija Svet24.si

Dveletnica umrla po zaužitju baterije iz ...

hudournik fekalije žusterna Svet24.si

Hude kritike: Se po Kopru širi ljubljanski smrad?

janez cerar pl Reporter.si

Kazen za cerkvenega žvižgača? Duhovnik, ki je ...

roke Svet24.si

Ko on popiva, je 82-letna mama zaklenjena v ...

20210610-01064860 Necenzurirano

Partnerica novega ministra do službe v državnem ...

Donald Rose in Bojana Ksela Njena.si

Nekdanja televizijca drugič postala starša

jan-klobasa Njena.si

Jan Klobasa ni več samski

Kolumna
Slavje z malo burje

Slavje z malo burje

Nejc Krevs, 10.06.2021 09:13:15

NEJC KREVS

Delite na:

Dolgo sem se veselil vikendaškega oddiha na Krasu, ki je že sam po sebi dišal po prijetnih občutkih in dobri družbi. Tja me je z napolnjenim avtomobilom prijateljev pravzaprav povabil pisatelj Jurij Hudolin, ki se je sumljivo približal abrahamu. Dobra ura vožnje, z ustaljenimi postanki za čike in kavo, nas je ločila od snidenja s slavljencem. No, za nekatere je to trajalo nekoliko dlje, saj je bil med nami tudi kolesarski navdušenec Anže, ki je kot za šalo iz Ljubljane s kolesom pripeljal do Štanjela. 

Kakorkoli, vsako naše srečanje je čustveno intenzivno, a hkrati sproščeno in prijetno. Da bi se imeli lepo, ne potrebujemo nobenih opojnih substanc, temveč zgolj sebe. Mano a mano! To so v resnici naše skrbno izbrane digresije, ki me spomnijo na to, da mora človek na vsake toliko pozabiti na vsakdan in se otresti službenih bremen. 

Ne poznam boljšega občutka, kot je ta, da se v nekem trenutku osvobodiš še jarma telefona in uradno postaneš del pomembnih ali manj pomembnih debat. Presneto dobro je, ko znajo besede spontano leteti iz ust, pa zaradi njih nikogar ne pribijemo na križ. Moraliziranje prežvekovanih besed prijatelja je včasih nepotrebno in lahko vodi v banalen konflikt, sploh če je v igri tudi kakšna žlahtna kapljica. In te ni primanjkovalo. Okej, priznam, ampak bil bi skoraj greh, če na Krasu ne bi kaj spili in kaj dobrega pojedli.

Ure so minevale kot minute in takrat zares veš, da preživljaš dragocene trenutke. Našemu pisatelju, ki je, mimogrede, v odlični telesni pripravljenosti, ni zmanjkalo sape in svečki z dvema čarobnima številkama je suvereno odpihnil. Pri tem mu je pomagala tudi burja, ki ji nismo dovolili, da bi motila naše slavje, a sem njeno vztrajnost kmalu začutil v kosteh. Še huje je bilo naslednji dan, ko se je pojavil prehlad in me položil za nekaj dni v posteljo.

Sledil je seveda test na koronavirus, ki je bil na srečo negativen, medtem ko sam še čakam na prvi odmerek cepiva. Še en dokaz, da se pač lahko lep dogodek prevesi v nevšečnost prihodnjega dne. Naj vas torej spomnim, da ne kosi zgolj covid in da je prav, da smo ob radosti previdni tudi zaradi česa drugega. Nikakor pa ne podcenjujte »nežnosti« primorskih vetrov.