Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Kolumna
Rogerjevih sto

Rogerjevih sto

Brane Kastelic, Zvezde, 20.03.2019 07:29:51

Imate radi tenis? Tudi če ga nimate radi, sem prepričan, da imate radi teniškega carja carjev. Rogerja Federerja.

Delite na:

Vsi ga imamo radi, kajne? Radi ga gledamo in radi ga poslušamo. Ker je zelo poseben tenisač in človek. Ženske ga rade gledajo tudi zato, ker je, kot pravijo, zelo postaven lepotec. Visok je 185 centimetrov in ima idealnih 85 kilogramov. Zame je Roger ne samo največji teniški genij v zgodovini, temveč tudi teniški umetnik, ustvarjalec in intelektualec brez primerjave. Če se s kakšnega turnirja poslovi pred finalom, me ta turnir ne zanima več. Naj vas tenis zanima ali ne, gotovo veste, zakaj se te dni veliko govori o njem: zmagal je na stotem teniškem turnirju. To se je posrečilo samo enemu igralcu pred njim, Jimmyju Connorsu, ki je zmagal na 109 turnirjih. Ga bo dohitel in prehitel, čeprav bo letos avgusta dočakal v tenisu častitljivih 38 let? Sam mislim, da ga bo, veliko drugih dvomi o tem, da bo Roger v največjo zbirko teniških rekordov dodal tudi tega. Roger je stokrat zmagal v devetnajstih letih. Na vseh podlagah. V tridesetih mestih. In devetnajstih državah. Prvo turnirsko zmago je, pri devetnajstih, dosegel daljnega leta 2001. Največkrat, po devetkrat, je zmagal na turnirjih v svojem domačem mestu Baslu v Švici in v mestu Halle (na travi) v Nemčiji. Osemkrat je na travi zmagal tudi v »mojem« Wimbledonu, kar je moški rekord. Med moškimi je tudi rekorder po številu turnirskih zmag na največjih grand slam turnirjih, na katerih je zmagal dvajsetkrat. Wimbledonskim kronam je dodal šest grand slam kron v Avstraliji, pet v ZDA in eno v Franciji. Turnirskim zmagam bi morali dodati, da je Federer igral še v 52 finalih, v katerih je bil poražen.

Osmega avgusta 1981 v Baslu v Švici južnoafriški materi in švicarskemu očetu rojeni Roger je v Dohi, kjer je dosegel stoto zmago, v finalu igral svoj 548. turnirski dvoboj. Njegova zmagovita točka je bila 48.508 dobljena točka. Odserviral je 4378 asov. Na igriščih je preživel 52.152 minut, kar je 36,2 dneva. Prvi na svetovni lestvici je bil rekordnih 310 tednov (trenutno je četrti). Rekorder je tudi po neprekinjenem vztrajanju na vrhu lestvice: 237 tednov. V turnirskih finalih je Roger premagal kar petdeset tekmecev. S kom se je največkrat srečal v finalih? Z Nadalom. V finalih sta se pomerila 24-krat, in ja, Nadal je zmagal večkrat, 14-krat, Federer pa 10-krat. Vsega skupaj sta se na turnirjih pomerila 38-krat. Res vodi Nadal s 23 proti 15, a dobra novica za nas, Rogerjeve zveste navijače, je, da je Federer premagal Nadala v zadnjih petih dvobojih, med katerimi so bili štirje finali. A dovolj o tenisu …

Morda veste, koliko jezikov govori Roger? Sedem. »Stoodstotno« govori angleščino, francoščino, nemščino in švicarsko nemščino, razumljivo pa govori tudi italijanščino, španščino in švedščino. Roger je tudi srečno poročen oče štirih otrok. Leta 2009 se je poročil z nekdanjo teniško igralko Miroslavo Vavrinec, ki ji reče Mirka. Spoznala sta se sedem let prej na olimpijskih igrah v Sydneyju. In se noro zaljubila. Na poroki je bila Mirka že noseča. Konec leta 2009 je rodila identični dvojčici. Sedem let pozneje sta postala starša identičnih fantkov. Verjetnost, da se to zgodi, je 1 : 700.000. Tudi Rogerjeva sestra Diana ima identična dvojčka. Turnirske nagrade so Rogerju prinesle 121,267.063 dolarjev. V najbolj donosnem letu 2007 je zaslužil dobrih deset milijonov. Okoli dvesto dodatnih milijonov pa so do zdaj Rogerju nakazali sponzorji (trenutno jih ima enajst).

In kar je morda najmanj pomembno, je odličen človek, ki je leta 2003, pri komaj 22 letih, ustanovil Fundacijo Roger Federer za pomoč prikrajšanim otrokom in za spodbujanje njihovega dostopa do izobraževanja in športa, ki je pomagala zelo veliko otrokom po svetu. Rogerja sem imel čast spoznati, se rokovati z njim, izmenjati nekaj besed in mu čestitati za zmago v Wimbledonu leta 2004. Bil je zelo prijazen, niti malo nadut ali domišljav. Zelo karizmatičen človek, kar je nekaj, česar ni mogoče reči za njegove glavne tekmece.

Objavljeno v reviji Zvezde št. 11, 13. 3. 2019.