900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Kolumna
Rockerski duh

Rockerski duh

Karmen Špacapan, Vklop, 21.03.2019 07:49:38

Za Primorce iz 80. in 90. let je veljalo prepričanje, da smo skoraj vsi rokerji in rokerice.

Delite na:

Oblečeni v močno preozke kavbojke, ki smo jih 'prešfercali' iz sosednje Gorice, v črne usnjene jakne in špičaste škornje. Da ne govorimo o frizurah ... Tudi sama sem bila taka. Takrat smo živeli za glasbo. V 'naših časih' je bilo tudi zelo veliko dvoran, kjer smo lahko uživali ob zvokih izjemnih, predvsem rokerskih skupin, ki so rastle kot gobe po dežju. Danes je precej drugače, vsaj v Novi Gorici, kjer so se skoraj vse dvorane, kjer je bila nekoč v ospredju glasba, spremenile v lokale, kjer je v ospredju nekaj popolnoma drugačnega ... velikokrat povezanega z igrami na srečo ali srečnimi uricami s prelestnimi lepotičkami iz drugih držav. Na mlade, ki bi radi uživali v koncertih, so skorajda pozabili. Škoda. Te glasbene izkušnje iz 80. in 90., ki so nam bile na dosegu roke, so nas naredile to, kar smo zdaj.

No, takrat v svojih najstniških letih sem spoznala tudi skupino Šank Rock. Ni bilo pesmi, ki je ne bi poznala, ni bilo koncerta, ki bi ga zamudila. Z leti sem s fanti navezala pristen prijateljski stik, z enim od njih še posebej. Postal je moj življenjski sopotnik in oče mojega sina Nikolasa, in čeprav sva zdaj že nekaj let vsak na svoji poti, mi on in vsi drugi člani skupine res veliko pomenijo. Bili so in so še vedno del mojega življenja, zato sem zelo srečna, da so še vedno tako presneto uigrani in dobri in da so njihovi koncerti še vedno ali pa še bolj bombastični. O Šank Rocku tudi v tej številki Vklopa – na straneh 32 in 33.

Ta rockerski duh pa kar ostaja in se nikakor ne razblini in zato sem zelo vesela, da mi je prav služba v življenje pripeljala še eno krasno osebo – Karmen Klinc, urednico naših glasbenih strani in izjemno vokalistko, s katero velikokrat skupaj preživljava prijetne večere v duhu glasbe. No, ne takih, kot smo jih nekoč ... A vendarle. Karmen Klinc se je za to številko Vklopa pogovarjala s člani skupine San di Ego, ki so pred kratkim predstavili prav poseben videospot, ki je vreden ogleda. Več o tem na straneh 28–29.

Prihajajoči vikend sva si s Karmen rezervirali za ogled težko pričakovanega celovečernega filma o skupini Mötley Crüe, z naslovom The Dirt, ki bo na Netflix prišel v petek, 22. marca. To je film o skupini, ki je tako kot naši šankrockerji dala čez mnogokaj – od peklenskih žurov do izjemnih koncertov in nepozabnih komadov, tragičnih življenjskih zgodb, razhodov, ponovnih srečanj, preporoda in bombastičnega vrhunca. Prepričana sem, da bo petek prav poseben večer, in prepričana sem, da si bo ta film ogledalo kar nekaj mojih prijateljev, mogoče tudi šankrockerji.

TheDirt-spotlight-1024x576.jpg
The Dirt
PR

Objavljeno v reviji Vklop št. 12, 21. 3. 2019.